Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αν δεν μπορείς κάνε στην άκρη, είμαστε έτοιμοι

Η μιζέρια ΣΥΡΙΖΑ είναι μία θλιβερή παρένθεση, που κλείνει, εκτίμησε  ο πρόεδρος της ΝΔ στην ΠΕ του κόμματος, κάνοντας λόγο για μαύρη διετία και σκοτάδι συριζαϊκού αυταρχισμού. "Ψέματα, ανευθυνότητα, φόροι, αυτές οι τρεις λέξεις περιγράφουν την τραυματική εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ", είπε. Επέρριψε στον Τσίπρα την ευθύνη για τη στάση των δανειστών και για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση.
Για μία μαύρη διετία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος με τα πιο μελανά χρώματα και γλαφυρό τρόπο τα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δηλώνοντας ταυτόχρονα έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης.
"Ψέματα, ανευθυνότητα, φόροι, αυτές οι τρεις λέξεις περιγράφουν την τραυματική εμπειρία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η μιζέρια ΣΥΡΙΖΑ είναι μία θλιβερή παρένθεση που κλείνει και μία νέα ημέρα που θα ανατείλλει μετά το "σκοτάδι του συριζαϊκού αυταρχισμού".
Χαρακτήρισε μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια τα πιο εφιαλτικά της Μεταπολίτευσης, καθώς όπως είπε ο λαϊκισμός και το ψέμα έγιναν κυρίαρχες δυνάμεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. "Μέχρι πρόσφατα οι σειρήνες του λαϊκισμού έκαναν πολλου΄ς να πιστέψουν ότι υπήρχε άλλος δρόμος", επισήμανε. Εκτίμησε όμως ότι οι πολίτες συνειδητοποίησαν πια ότι δεν υπάρχουν εύκολες παρακαμπτήριες στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και πλέον επιθυμούν μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.
"Λέμε στον κ.Τσίπρα, αν δεν μπορείς κάνε στην άκρη, είμαστε έτοιμοι!" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι δεν έρχεται με διάθεση ρεβανσισμού αλλά για να ενώσει τους Έλληνες. Δεν εφείσθη όμως σκληρών λόγων για "κάποιους βολεμένους μανδαρίνους που ζουν παρασιτικά στις πλάτες του ελεύθερου χειμαζόμενου επαγγελματία" και "εγκάθετους που χρησιμοποιούν το κράτος ως λάφυρο", την ώρα που όπως τόνισε η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έπληξε κυρίως τη μέση οικογένεια και τους πολλούς Έλληνες.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και ως εκ τούτου για τις υπερβολικές απαιτήσεις των πιο ακραίων εκ των δανειστών, εκτιμώντας ότι θα υπογράψει τα πάντα γιατί τον ενδιαφέρει πρώτα από όλα η παραμονή στην εξουσία, εκτός εάν έχει αποφασίσει να σκηνοθετήσει μία δήθεν σύγκρουση για να πάει σε εκλογές, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επανάληψης των γεγονότων του 2015.
Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι το μέγεθος της καταστροφής και η οπισθοδρόμηση της χώρας τα δύο τελευταία "εφιαλτικά" χρόνια δεν είχαν προηγούμενο. Συνέκρινε την εικόνα της οικονομίας και της χώρας σήμερα με το 2014, υποστηρίζοντας ότι δύο χρόνια πριν η Ελλάδα έβγαινε από την κρίση και είχε αρχίσει να μειώνεται η φορολογία, ενώ με ΣΥΡΙΖΑ η χώρα μπήκε ξανά στην ύφεση και οι φόροι αυξήθηκαν. Κατήγγειλε ότι η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ πλήττει κυρίως τους πιο αδύναμους και σχολίασε "έχουν το θράσος και γιορτάζουν αυτή τη μαύρη επέτειο". Θέλησε όμως να στείλει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη δυνατότητα αλλαγής, την οποία όπως υποσχέθηκε θα φέρει η ΝΔ.
"Ηρθε η ώρα να βάλουμε ένα τέλος στον εθνικό αυτό εφιάλτη. Η τωρινή μιζέρια και κατάντια είναι μία θλιβερή παρένθεση. Η 'πρώτη φορά αριστερά' ήρθε στην εξουσία με τα πανιά φουσκωμένα από τον άνεμο του λαϊκισμού και θα φύγει με τα πανιά σκισμένα από τον άνεμο της εθνικής αναγέννησης, που θα εκφράσει πολιτικά η ΝΔ", είπε.
Δεν περιόρισε όμως την κριτική του στα οικονομικά μέτρα, αλλά έκανε λόγο για γενικότερη έκπτωση αξιών ("Αδιαπραγμάτευτες αξίες τσαλαπατήθηκαν, ο ορθολογισμός ονομάστηκε ελιτισμός, η προσπάθεια για πρόοδο έγινε ρετσινιά, η αμάθεια ονομάστηκε λαϊκότητα", σχολίασε) και για απαξίωση της έννοιας των μεταρρυθμίσεων, που όμως κατά τον ίδιο είναι η μόνο οδός εξόδου από την κρίση.
"Η έννοια μεταρρυθμίσεις στην εποχή ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έγινε συνώνυμη με τη λυσσώδη φορολόγηση και τη διαρκή λιτότητα και έτσι το εργαλείο εξόδου από την κρίση δυσφημίστηκε συστηματικά από την κυβέρνηση στη συνείδηση των πολιτών", είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας ως παραδείγματα τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και στην επένδυση στο Ελληνικό. "Θέλει πολύ μεγάλο θράσος από τη μία να ιδιωτικοποιείς τα τρένα στο ένα έκτο της τιμής που είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση και παράλληλα να ιδρύεις νέο δημόσιο φορέα για τον ίδιο σκοπό", σχολίασε. Δηλωσε όμως βέβαιος ότι οι πολίτες έχουν πλέον καταλάβει ότι η συνεπής και έγκαιρη υλοποίηση τολμηρών αλλαγών οδηγεί σε μείωση φόρων και στο τέλος της λιτότητας, καθώς και ότι μόνον εάν αλλάξει το κράτος και γίνει πιο λιτό και αποτελεσματικό θα πάρει μπρος η οικονομία με νέες επενδύσεις και δουλειές.
"Οι πολίτες – μετά από θυσίες και πειραματισμούς – κατάλαβαν ότι η έξοδος από την κρίση περνά από τον μονόδρομο των μεταρρυθμίσεων. Συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχουν εύκολες παρακαμπτήριες. Απαιτούν από τους πολιτικούς να τους πουν την αλήθεια. Αυτή δεν ήταν η πλειοψηφική αντίληψη μέχρι πρόσφατα. Οι Σειρήνες του λαϊκισμού έκαναν πολλούς να πιστέψουν ότι υπήρχε άλλος δρόμος.  Ότι υπήρχε άλλη συνταγή εξόδου από την κρίση. Μέσα από την αμφισβήτηση των πιστωτών μας, των διεθνών οργανισμών, των ευρωπαϊκών θεσμών. Όλα αυτά δοκιμάστηκαν και απέτυχαν", είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε ότι "η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη. Την επιζητούν οι πολίτες. Σήμερα ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιο ώριμος. Και πολύ πιο υπεύθυνος" και επικαλέστηκε μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή:
"Ο ιδρυτής της παράταξής μας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε ότι «Εκεί που δεν υπάρχει ηγεσία που έχει το θάρρος να λέει την αλήθεια και λαός που έχει το θάρρος να την ακούει, η Δημοκρατία δεν λειτουργεί». Για να λειτουργήσει και πάλι η Δημοκρατία χρειάζεται θάρρος. Θάρρος και ευθύνη να αντιμετωπίσουμε το λαό, όχι ως υποχείριο επιτήδειων λαϊκιστών, αλλά ως υπεύθυνο συνομιλητή, ως συμμέτοχο σε ένα σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. Αυτό επιτάσσει η κρισιμότητα των στιγμών που ζούμε, αυτό επιτάσσει η κοινωνία. Αυτό δεσμεύομαι ενώπιον του ελληνικού λαού να κάνω πράξη."
Εξέφρασε όμως την ανησυχία του για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση.
"Η κατάσταση στη χώρα γίνεται μέρα με τη μέρα πιο απελπιστική. Η Κυβέρνηση του κ.  Τσίπρα σέρνεται. Μοιάζει να βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση. Όλοι κατανοούν ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας. Ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τους πολίτες", είπε, υποστηρίζοντας ότι:
"Ο κυριότερος λόγος που οι εταίροι μας προβάλλουν σήμερα υπερβολικές απαιτήσεις έχει να κάνει με την μνημειώδη αναξιοπιστία και ανικανότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με την προκλητική της αδιαφορία να υλοποιήσει οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση. Με την εμμονή της να οικοδομήσει ένα νέο κομματικό Κράτος. Είναι η ίδια η Κυβέρνηση, που δίνει περιθώρια στους πιστωτές να απαιτούν δεσμεύσεις που πηγαίνουν πολύ πέρα από την περίοδο υλοποίησης του τρίτου προγράμματος. Και είναι η ίδια η Κυβέρνηση, που τελικά δίνει την ευκαιρία στις πιο ακραίες φωνές της Ευρώπης να επαναφέρουν το Grexit, την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ως την ενδεδειγμένη λύση."
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας απλώς καθυστερεί για να υποστηρίξει ότι τελικά υποχώρησε μετά από διαπραγμάτευση:
"Ένα πράγμα τον απασχολεί μόνο: Η παραμονή του στην εξουσία. Με κάθε τρόπο. Με κάθε μέσο. Ανεξαρτήτως κόστους. Ανεξαρτήτως επιπτώσεων για την ελληνική οικονομία. Για αυτό, το πιο πιθανό είναι ότι – παρότι βέβαια ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με τον κ. Τσίπρα – στο τέλος, ασθμαίνοντας, θα δεχθεί τα πάντα. Αλλά έχει ανάγκη από χρόνο για να πείσει τους οπαδούς και τα στελέχη του για την επόμενη κυβίστησή του. Χρόνο που ωστόσο είναι καταστροφικός για την Ελλάδα."
Δεν απεκλεισε όμως και το εκλογικό σενάριο: "Εκτός αν έχει άλλο σχέδιο. Να σκηνοθετήσει άλλη μια τεχνητή σύγκρουση και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, υψώνοντας για άλλη μια φορά το λάβαρο της αντίστασης και χτίζοντας νέα τεχνητά διλλήματα", καταλήγοντας: "Εμείς σε κάθε περίπτωση του λέμε: «Αφού δεν μπορεί ας κάνει στην άκρη. Είμαστε έτοιμοι». Δεν φοβόμαστε το βάρος της ευθύνης. Όσο πιο σύντομα φύγει o κ. Τσίπρας, τόσο πιο σύντομα θα ξημερώσει μια νέα μέρα για την πατρίδα μας."

Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: