Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Αύξηση του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2017

Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ οι «Τριμηνιαίοι Εθνικοί Λογαριασμοί» για την ελληνική οικονομία με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να παρουσιάζει αύξηση σε όρους όγκου, το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2017, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 0,8%.
Στόχος για ανάπτυξη 1,8%
Τους επόμενους έξι μήνες του έτους, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 1,8% στο σύνολο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
  • Η τελική κατανάλωση σημείωσε άνοδο κατά 1,2% (+0,7% η ιδιωτική και 3,3% η Δημόσια)
  • Οι εξαγωγές κινήθηκαν ανοδικά κατά 9,5%
  • Οι εισαγωγές σημειώνουν άνοδο κατά 3,1%
  • Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου κινήθηκε αρνητικά κατά 17,1%
Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2017, η ετήσια ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,4% και η τριμηνιαία στο 0,5%.
Επισημαίνεται ότι το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2017 έχει αναθεωρηθεί λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης και ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.
«H Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα»
Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους «αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα» σχολιάζει το πρωθυπουργικό γραφείο και προσθέτει πως «η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής».
Το Μαξίμου επιτίθεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Τη στιγμή που η ΝΔ κινδυνολογούσε και προέβλεπε την επερχόμενη καταστροφή, η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2017 και με 0,8% σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2016», σημειώνει. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: