Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Οι δύο όψεις μιας αξιολόγησης

Στο στάδιο της... μάχης των αριθμών περνά η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Τα στοιχεία που εμφανίζουν οι δύο πλευρές μετά την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας (2 Οκτωβρίου) εντός της οποίας καλούνταν οι αξιολογούμενοι να συμπληρώσουν και να στείλουν τα φύλλα αξιολόγησης στις αρμόδιες διευθύνσεις είναι διαμετρικά αντίθετα.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί έως το μεσημέρι της Παρασκευής έδειξαν ότι ο μέσος όρος συμμετοχής των υπαλλήλων στην αξιολόγηση ξεπέρασε το 70%, με τις συγκεκριμένες πηγές να εκφράζουν την εκτίμηση ότι «τελικά η συμμετοχή θα αποδειχτεί καθολική».
Στον αντίποδα η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για άρνηση των υπαλλήλων «στη συντριπτική τους πλειοψηφία να συμμετέχουν στη μνημονιακή αξιολόγηση» και εμφανίζει ποσοστά αποχής «της τάξης του 70%, 80% και 90%» ανά περίπτωση, μεγέθη τα οποία μεταφράζονται αντιστοίχως σε συμμετοχή των υπαλλήλων κατά 30%, 20% και 10% στη διαδικασία αξιολόγησης σε ορισμένους φορείς.
Πάντως μια «αποκωδικοποίηση» των στοιχείων που περιγράφουν κυβερνητικές και συνδικαλιστικές πηγές στην «Εφ.Συν.» μοιάζει να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μετριοπαθών κύκλων της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφηκε υψηλή συμμετοχή από πλευράς των εργαζομένων στον «στενό» δημόσιο τομέα, δηλαδή στα υπουργεία, αλλά, αντιθέτως, η αποχή παρέμεινε σε αρκετά υψηλά επίπεδα στα νοσοκομεία και τους δήμους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμμετοχή στην αξιολόγηση:
➤Αγγιξε το 100% στα υπουργεία Τουρισμού και Εθνικής Αμυνας.
➤Ξεπέρασε το 90% στα υπουργείο Υποδομών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
➤Υπερέβη το 60% στο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
➤Προσδιορίζεται στο 60% στο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για υπουργεία που απασχολούν σημαντικό αριθμό προσωπικού στις κεντρικές υπηρεσίες τους.
Ωστόσο μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ δεν υπήρχε ακόμη επίσημη ενημέρωση για υπουργεία με αποκεντρωμένες υπηρεσίες και επίσης πολυάριθμο προσωπικό (π.χ. Εσωτερικών).
Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές η αποχή από την αξιολόγηση:
◼Είναι συντριπτική στα νοσοκομεία και στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει το 100% (π.χ. στον Ευαγγελισμό είναι 97%), ενώ το χαμηλότερο ποσοστό αποχής είναι 75% (Ασκληπιείο).
◼Παραμένει στα ίδια ποσοστά με τον Αύγουστο (οπότε ο μέσος όρος αποχής σε όλο το Δημόσιο ανήλθε μεταξύ 70%-80%) στους δήμους και συγκεκριμένα περίπου στο 80%. Κρισιμότερο όλων όμως είναι το στάδιο στο οποίο μόλις εισήλθε η διαδικασία αξιολόγησης. Μέχρι τις 23 Οκτωβρίου έχουν προθεσμία οι αξιολογητές-προϊστάμενοι (πρώτος και δεύτερος) να στείλουν τα φύλλα αξιολόγησης, ασχέτως εάν έχουν συμπληρωθεί ή όχι από τους υφισταμένους τους.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όποιος αξιολογητής απέχει θα αποκλειστεί από τις επικείμενες επιλογές προϊσταμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: