Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Η κεραμίστρια Αγγ. Παπαδοπούλου σε Διεθνή συνάντηση-εργαστήριο Κεραμικής στην Κίνα

Η κεραμίστρια του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π., Αγγελική Παπαδοπούλου, προσκαλέστηκε και συμμετείχε στο International Ceramic residency, του Διεθνούς Kέντρου Κεραμικής με την ονομασία Sanbao, στην πόλη του Jingdezhen, στην Κίνα, από 15 Σεπτεμβρίου έως 18 Οκτωβρίου του 2017.
Το Jingdezhen, είναι το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής υψηλής ποιότητας πορσελάνης στην επαρχεία Jiangxi της Κίνας. Η εξεύρεση εκλεκτής ποιότητας πορσελάνης, η απαραίτητη ξυλεία από τα πυκνά δάση της περιοχής για την καύση των κλιβάνων καθώς επίσης κι ένα ποτάμιο σύστημα που διευκόλυνε την μεταφορά των κεραμικών αγγείων, αποτέλεσαν τους παράγοντες για την οργάνωση παραγωγής κάθε μεγέθους και χρήσης κεραμικών αγγείων (από το μέγεθος μιας μινιατούρας έως αγγεία δυόμιση μέτρων ψηλά. Επίσης, μια τεράστια ποικιλία σκευών για το τσάι, που είναι το εθνικό ρόφημα της Κίνας).
Όλη η πόλη είναι οργανωμένη γύρω από την Κεραμική, αναρίθμητα εργαστήρια που παράγουν κεραμικά τόσο για την Κινέζικη αγορά όσο και εκείνη του εξωτερικού.  Στην πόλη υπάρχουν, Πανεπιστήμιο με έδρα Κεραμικής, το Κέντρο Έρευνας της Κεραμικής, Το Μουσείο Κεραμικής της πόλης του  Jingdezhen. Παράλληλα διοργανώνεται η ετήσια εμπορική Έκθεση.
Το Sanbao του Jingdezhen, είναι το πρώτο Διεθνές κέντρο Κεραμικής Τέχνης, διευθυντής του είναι ο Κεραμίστας master class Jackson Li και σκοπό έχει την διοργάνωση διεθνών συναντήσεων Κεραμικής με Καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς Κεραμίστες από όλο τον κόσμο για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από την τέχνη της Κεραμικής από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον. Την  διοργάνωση εργαστηρίων και εκθέσεων στο Μουσείο του Sanbao.
Sanbao είναι ένας οικισμός παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένος εξολοκλήρου από ξύλο και πηλό, με στελεχωμένα εργαστήρια  Κεραμικής  και  έναν κλίβανο μεγάλων διαστάσεων Κινέζικης τεχνικής όπτησης τύπου δράκος και ένας μικρότερος Κορεάτικής κατασκευής. Όλους τους χώρους του κοσμούν συλλεκτικά κομμάτια Κινεζικής τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς. Αυτός ο οικισμός συγκεντρώνει το ενδιαφέρον Κινέζων και ξένων μελετητών, και επισκεπτών τόσο για την οργανική βιοκλιματική Αρχιτεκτονική του όσο και το έργο Κεραμικής  που παράγεται από τον ίδιο και τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες. 
Σε αυτό το περιβάλλον προσκαλέστηκαν οι κεραμίστριες από την Ελλάδα, Αγγελική Παπαδοπούλου από τον Δήμο Πέλλας και Θεοδώρα Χωραφά από τον Δήμο Αίγινας, να  παρουσιάσουν  σε διάλεξη στο Μουσείο του Sanbao, έως τώρα προσωπικό εικαστικό και το εκπαιδευτικό τους έργο. Να δημιουργήσουν έργα για τον χώρο του Μουσείου του Sanbao. Τα έργα αυτά κεραμικές εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων ανήκουν πλέον στην συλλογή του Μουσείου. Να αλληλοεπιδράσουν με μια ομάδα  κεραμιστών από την Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Ολλανδία, Καναδά, Αυστραλία και Αμερική.
Στην βραδιά Ελληνικής γευσιγνωσίας που ήταν προγραμματισμένη, οι δύο κυρίες μαγείρεψαν αντιπροσωπευτικά πιάτα της Ελληνικής κουζίνας φτιαγμένα με τα εκλεχτά προϊόντα από την περιοχή της Πέλλας και της Αίγινας. Τα προϊόντα ήταν προσφορά των: Ζυμαρικά της οικογένειας Μαρταβατζόγλου, Ελαιόλαδο από την Lamda Foods S.A., εκλεκτοί μεζέδες από το Delicatessen Τσομπάνης, ενώ το γεύμα συνόδεψε το κόκκινο κρασί του Θωμά Λίγα, με την ονομασία «Πέλλα».
Παράλληλα, οι δύο Κεραμίστριες  προσκαλέστηκαν να συμμετάσχουν στην έκθεση Μelting, Jingdezhen-Guangzhou στην πόλη του Guangzhou στο Μουσείο μεταξωτού ρούχου. Και στο Jingdezhen Ceramic Institute JCI, το Ινστιτούτο Κεραμικής του Jingdezhen με το ποιο υψηλό επίπεδο σπουδών Κεραμικής για 100 χρόνια σε όλη την Κίνα, να δημιουργήσουν κεραμικά έργα και να συνευρεθούν με μέλη της Διεθνής Ακαδημίας Κεραμικής IAC.
Ακολούθως επισκέφθηκαν τα μυθικά παραδοσιακά εργαστήρια της πόλης του Jingdezhen, και είδαν από κοντά την αρτιότητα και την μαεστρία των Κινέζων μαστόρων για τους τρόπους κατασκευής και διακόσμησης κεραμικών έργων. Το Μουσείο Κεραμικής της πόλης με την μεγάλη συλλογή και εξιστόρηση της Ιστορίας τη Κεραμικής στην πόλη, την φιλοξενία στους χώρους του της μεγάλης Διεθνής Έκθεσης σύγχρονης Κεραμικής με τίτλο «A CITY IN DIALOGUE WITH THE WORLD».
Όλα αυτά, μαζί με Εκθέσεις Εικαστικής Κεραμικής και διαλέξεις με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα για την Κεραμική στο σήμερα και το μέλλον, έπαιρναν μέρος στην  γιορτή της Κεραμικής της πόλης που γίνεται κάθε χρόνο τον μήνα Οκτώβριο και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον για πλήθος κόσμου και Κεραμίστες από όλο τον κόσμο.
Το 2017 είναι το διαπολιτισμικό έτος Κίνας Ελλάδας και η συμμετοχή των δύο Ελληνίδων Κεραμιστριών μπήκε στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και χρηματοδοτήθηκε κατά το ήμισυ από το γραφείο Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής. Την συμμετοχή  για την Ευρωπαϊκή αποστολή επιμελήθηκε η Simone Haak της Galerie Terra Delft, της Ολλανδίας.  
Η Κεραμίστρια και εκπαιδεύτρια Κεραμικής του ΚΔΑΠ- ΜΕΑ Γιαννιτσών Αγγελική Παπαδοπούλου δηλώνει για αυτή της την εμπειρία στην Κίνα, ότι το πρόγραμμα του Residence υπήρξε πλούσιο με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για την Κεραμική τέχνη. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στο Sanbao έζησα, με την ομορφιά, μυήθηκα στον Πολιτισμό και την σπουδαία Κεραμική της Κίνας. Ευχαριστώ για την πρόσκληση και την θερμή φιλοξενία τον οργανωτή του International Ceramic Residency of Sanbao κ. Jackson LI, αλλά και όσους στον Δημόσιο και ιδιωτικό χώρο στην Ελλάδα βοήθησαν και στήριξαν την πραγμάτωση και την επιτυχία αυτού του ταξιδιού».














Δεν υπάρχουν σχόλια: