Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Υποσχέσεις δισεκατομμυρίων από την FIFA για νέα τουρνουά

Έως 75 εκατ. δολάρια μπορούν να βάζουν στα ταμεία τους κάθε δύο χρόνια, ορισμένες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, εάν εγκριθεί το σχέδιο για τα νέα τουρνουά της FIFA.
Όπως είναι γνωστό, η FIFA πρόκειται να διαθέσει 25 δισεκατομμύρια δολάρια για έπαθλα και νέα τουρνουά, σε διάστημα 12 ετών. Όπως αναφέρεται από το ESPN, το εύρος του εγχειρήματος περιγράφεται σε επιστολή του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, στα μέλη του συμβουλίου. 
Ο Ινφαντίνο δήλωσε ότι μια διεθνής κοινοπραξία είχε πιστοποιήσει εγγυημένα έσοδα τουλάχιστον 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 12 χρόνια για τη δημιουργία ενός «Πρωταθλήματος Εθνών» κάθε δύο χρόνια για περισσότερες από 200 εθνικές ομάδες και την επέκταση  του Μουντιάλ συλλόγων, από  ένα ετήσιο τουρνουά με επτά ομάδες σε τετραετή διοργάνωση για 24 συμμετέχοντες.
Η κοινοπραξία παρέχει 13 δισεκατομμύρια δολλάρια για διάστημα 12 χρόνων για το «Πρωτάθλημα Εθνών», που επιτρέπει στη FIFA τις σχετικές αποζημιώεις. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες μορφές δεν θα απειλούν το μέλλον του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο θα επεκταθεί από 32 σε 48 ομάδες από το 2026.
Η πρόταση Ινφαντίνο εξασφαλίζει στις πέντε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης έσοδα εγγυημένα  από 37,5 έως 50.000.000 δολάρια, προκειμένου να παίξουν έξι παιχνίδια στην αρχική φάση των ομίλων. Οποιαδήποτε ομάδα που θα συμμετάσχει στα προημιτελικά θα εισπράξει 15 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 5 εκατομμύρια για την πρόκριση στον τελικό ή 10 για τη νίκη. Το συνολικό ποσό των 75 εκατομμυρίων για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Εθνών θα επισκιάσει τα 35 εκατ.  που πήρε η Γερμανία για τη νίκη της στη Βραζιλία το 2014 ή τα 38 εκατ. που θα πάρει όποια ομάδα κατακτήσει τον Παγκόσμιο Τίτλο στην Ρωσία. 
Η FIFA θα έχει ένα μερίδιο 51% στην κοινοπραξία με τους επενδυτές. Το διοικητικό συμβούλιο των 37 μελών της FIFA πρέπει να εγκρίνει και τα δύο τουρνουά, όμως η συγκατάθεση της UEFA μπορεί είναι δύσκολη, δεδομένου ότι ένα Μουντιάλ συλλόγων με 24 ομάδες και 12 ευρωπαϊκούς συλλόγους θα μπορούσε να υποβαθμίσει το Champions League. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: