Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ηχηρή «πόρτα» Ιερώνυμου στον Βαρθολομαίο

«Φόρτος εργασίας» του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου είναι η επίσημη αιτία της ακύρωσης της συνάντησής του με τον οικουμενικό πατριάρχη, Βαρθολομαίο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρη Κονιδάρη, «αναβάλλεται η συνάντηση του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο - προγραμματισμένη για αύριο το πρωί στις 8:00 - λόγω φόρτου εργασίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, η οποία μάλιστα καλείται αύριο να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Λαρίσης.
Η αλήθεια είναι ότι ουδείς πιστεύει ότι αυτός είναι ο λόγος της ακύρωσης της συνάντησης, αφού κάθε άλλο παρά κρυφό είναι το γεγονός των τεταμένων σχέσεων των δύο εκκλησιαστικών δομών. Αλλωστε, ο Ιερώνυμος δεν παραβρέθηκε σε καμία από τις εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Βαρθολομαίου, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και της επίσκεψης του τελευταίου στο Μάτι, της βράβευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη από τη Βουλή και την ανακήρυξή του σε ισόβιο, επίτιμο πρόεδρο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών.
Οι αιτίες είναι αρκετές και κάποιες πάνε πολλά χρόνια πίσω. Οι σημαντικότερες από αυτές σχετίζονται με αυτό το οποίο η Αρχιεπισκοπή αντιλαμβάνεται ως ένα είδος απόπειρας «παρέμβασης» του Πατριαρχείου, όπως η διαμάχη για τις λεγόμενες «Νέες Χώρες» (εκκλησίες από την Λάρισα και πάνω) τις οποίες το Φανάρι επιδιώκει να τις εντάξει στο Πατριαρχείο, η πρόθεση Πατριαρχείου να ανοίξει εκκλησία στο κέντρο της Αθήνας κ.ά.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: