Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

«Η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει μπει στο ευρώ»

Κυνικός και χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής εμφανίζεται ακόμη ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στους Financial Times μιλάει για τις κρίσιμες στιγμές των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και για τη σχέση του με την Άνγκελα Μέρκελ.
Σε ένα άρθρο, το οποίο κινείται μεταξύ του lifestyle και της πολιτικής συνέντευξης, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής επιμένει πως δεν οφείλεται η λιτότητα για την άνοδο του λαϊκισμού αναφέροντας ότι «οι μεγαλύτερες δαπάνες δεν φέρνουν περισσότερη ικανοποίηση» και θεωρεί βασική αιτία την μαζική μετανάστευση και τις ανασφάλειες που αυτή δημιούργησε.
Δηλώνει «λυπημένος» για το γεγονός ότι θεωρήθηκε από πολλούς ως ο αρχιτέκτοντας της λιτότητας στην ευρωζώνη, συμπληρώνοντας δεν έπρεπε να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς μεγαλύτερη ενοποίηση εντός Ε.Ε.
Αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα ο πρώην υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να έχει γίνει δεκτή στην ευρωζώνη εξαρχής, ενώ επανέλαβε την άποψή του πως, όταν ξέσπασε η κρίση έπρεπε να έχει βγει από το κοινό νόμισμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια.
«Αυτό είχα πει στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου» λέει ο Σόιμπλε και προσθέτει «η Ελλάδα θα έπρεπε να μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της, δεν είναι ανταγωνιστική. Οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν σε μία δημοκρατία».
Επισήμανε, ακόμη, ότι επανήλθε στην πρόταση για προσωρινό Grexit το 2015, όμως τότε η Άνγκελα Μέρκελ και οι επικεφαλής της Ε.Ε. απέρριψαν την ιδέα.
Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι τότε του είχε περάσει από το μυαλό να παραιτηθεί από τη θέση του.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: