Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Κολομβία: Κάθε 48 ώρες δολοφονείται ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια και παρά την υπογραφή της ειρήνης, που έθεσε τέρμα στον μακρύ εμφύλιο πόλεμο, έχουν δολοφονηθεί πάνω από 500 υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ένας αριθμός που μεταφράζεται στη δολοφονία ενός αγωνιστή της ειρήνης και των δικαιωμάτων κάθε 48 ώρες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2018 δολοφονήθηκαν 113 ηγετικά στελέχη κοινωνικών οργανώσεων στη χώρα και μέχρι σήμερα για το 2019 έχουν καταγραφεί άλλοι 29 φόνοι, παρά την ειρηνευτική συμφωνία.
Το Σάββατο οι αρχές των αυτοχθόνων της Κολομβίας ανακοίνωσαν τη δολοφονία της ηγετικής μορφής του κινήματός τους και προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ακιλέο Μετσέτσε Μπαραγόν, στην επαρχία Τσοκό στα σύνορα με τον Παναμά.
Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Μπογκοτά ενάντια στις πολιτικές του προέδρου Ιβάν Ντούκε όσον αφορά την ειρηνευτική συμφωνία με την οργάνωση πρώην ανταρτών FARC, φωνάζοντας πως επιθυμούν την ειρήνη.
Στη διαδήλωση συμμετείχε και ο αριστερός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος κατηγορεί τον δεξιό πρόεδρο ότι δεν σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: