Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Του πολιτισμού τα πάθη που δεν είναι λάθη

Μιας και μπήκαμε στη Μεγαλοβδομάδα, άλλως και Εβδομάδα των Παθών (του Ανθρώπου, γιατί ο Θεάνθρωπος ως Άνθρωπος έπαθε ό,τι έπαθε, ως Θεός ήταν απρόσβλητος), είπα σήμερα να πιάσω τα πάθη του πολιτισμού, με αφορμή τις απόψεις περί πολιτισμού που, εμμέσως, εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, λίγο-πολύ, πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καθυστέρηση επενδύσεων.
Αυτά τα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεναγούμενος από τους επικεφαλής της COSCO στο πρώτο λιμάνι της χώρας, μετά από ματαίωση επένδυσης (μεγάλο εμπορικό κέντρο και πολυώροφο ξενοδοχείο μες στο λιμάνι του Πειραιά), ματαίωση όμως που επήλθε βάσει νόμων και Συντάγματος του κράτους, για την οποία δόθηκαν αμέσως οι προσήκουσες απαντήσεις και διευκρινίσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη, τον υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά Νίκο Μπελαβίλα, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και άλλους. Που δεν γνωρίζω αν έχουν τις επενδυτικές προσδοκίες του προέδρου της Ν.Δ., έχουν όμως επαρκέστερες γνώσεις των πειραϊκών ζητημάτων.
Εδώ βέβαια δεν υπάρχουν λάθη, να φερθεί κανείς συγκαταβατικά και να πει «δε βαριέσαι, μια κουβέντα ήταν, πέρασε, και μη χειρότερα…». Η συντηρητική παράταξη (να το πω επίσημα!) δεν μας έχει και πολύ συνηθίσει στο δίλημμα μεταξύ πολιτισμού και επένδυσης να μην επιλέγει, αβίαστα, με άνεση περιπάτου, την επένδυση, όποια και αν είναι, σαν ένα είδος θρησκείας και να βάζει τον πολιτισμό στα τελευταία καθίσματα της πολιτικής αίθουσας, μην πω και πίσω από την κολόνα. Μέχρι «λαπάδες» είχε αποκαλέσει τους ποιητές κάποιος, κάποτε.
Όχι πως οι άλλοι, οι προοδευτικοί, σκοτώθηκαν και σκοτώνονται για τον πολιτισμό, αλλά με τους συντηρητικούς το τοπίο του πολιτισμού σκουραίνει περισσότερο. Γίνεται μελαγχολικό!
 
Πέτρος Μανταίος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: