Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Με τη σφραγίδα Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. το νομοσχέδιο για το άσυλο

Νόμος του κράτους το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις». ● Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, φρόντισε να υπερασπιστεί το δόγμα «νόμος και τάξη». ● Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη ότι σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα επέλεξαν να «καβαλήσουν το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού».
Νόμος του κράτους το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις» που όπως υπογραμμίζουν σχεδόν όλοι οι φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αντιπολίτευση, στην πράξη βάζει ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση σε αποτελεσματικό σύστημα διεθνούς προστασίας, παραβιάζει το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο και θεωρείται σίγουρο ότι θα επιφέρει νέα, μεγαλύτερα προβλήματα.
Το σχέδιο νόμου έλαβε τη θετική ψήφο της Νέα Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής ενώ το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.
Από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δραματικούς τόνους επικαλέστηκε επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής που υποτίθεται ότι συνιστούν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη. «Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία και οι επιστροφές» ανέφερε ο υπουργός και τόνισε πως πυλώνες του συστήματος είναι η συνέπεια της εξέτασης και η συνεργασία του αιτούντος.
Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φρόντισε να υπερασπιστεί το δόγμα «νόμος και τάξη» που επιχειρεί η κυβέρνησή του να απλώσει σε όλα τα σημεία της καθημερινότητας, μιλώντας για κανόνες, εθνική ευθύνη και αλληλεγγύη με σύστημα.
Περιγράφοντας τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «διεθνή αλληλεγγύη και εθνική ευθύνη» και για τους «κυνηγημένους του κόσμου, αλλά και τα δικαιώματα των Ελλήνων».
Με τη φράση «όλα εδώ πληρώνονται» ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το άσυλο και την προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι στη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να χαϊδέψει τα αυτιά της εκλογικής της κοινής γνώμης δεν αναγνώρισε την πραγματικότητα.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εγκλωβισμένη «στη ρητορική που αναπτύχθηκε προεκλογικά» και συνεχίζουν να εκφράζουν τα πολιτικά στελέχη του κόμματος μη αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις.
Κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα επέλεξαν να «καβαλήσουν το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού που υπάρχει στην Ευρώπη», ενώ μπροστά «στον σκοπό σας να χαϊδέψετε αυτιά και να προσελκύσετε τις ευαισθησίες του κόσμου είπατε ψέματα ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Τασία», την ώρα που στις πλάτες της Ελλάδας έσκασε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων 50 χρόνων.
Μέρα25: «Βάζουν αναρίθμητα εμπόδια, εξόχως γραφειοκρατικά, που παραβιάζουν και καταπατούν τις διεθνείς συμβάσεις»
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κάνοντας λόγο για ρυθμίσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Το νομοσχέδιο αντί να διευκολύνει την κατάσταση κάνει ακριβώς το αντίθετο, βάζοντας αναρίθμητα εμπόδια, εξόχως γραφειοκρατικά, που παραβιάζουν και καταπατούν τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακαδήμα και συμπλήρωσε: «Ακόμα και μετά τις βελτιωτικές αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραμένουν άλυτα τα προβλήματα των προσφύγων. Στόχος του ΜέΡΑ25 είναι μια ανοιχτή Ευρώπη με ενεργοποιημένες ιδέες και ανθρώπους, μια Ευρώπη που κατανοεί το πρόβλημα και δεν χτίζει φράχτες και τείχη για αδύναμους ταλαιπωρημένους ανθρώπους που πυροδοτούν την ανασφάλεια στο όνομα της ασφάλειας».
«Το νομοσχέδιο περί διεθνούς προστασίας τους στην πράξη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει, καταστρατηγώντας παράλληλα το ενωσιακό δίκαιο και δεν μπορεί παρά να το καταψηφίσουμε», κατέληξε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25.
ΚΙΝΑΛ: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το μεταναστευτικό
«Υπάρχει ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο δικαιϊκό, πολιτικό και πολιτιστικό κεκτημένο, που η χώρα μας δεν επιτρέπεται να παρακάμψει, εκτός και αν θέσει τον εαυτό της εκτός της κοινωνίας των πολιτισμένων εθνών. Είναι βασικές αρχές σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαινόμενο που δεν είναι παροδικό ούτε αφορά μεμονωμένα τη χώρα μας, αλλά έχει πλανητική διάσταση. Οι μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων από χώρες υπανάπτυκτες ή υποανάπτυκτες, με προορισμό τις ανεπτυγμένες χώρες, είναι ένα φαινόμενο που ήρθε για να μείνει. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης και ανέφερε ότι η παρέμβαση θα έπρεπε να βρίσκεται μακριά από ιδεοληπτικές προκαταλήψεις κάθε απόχρωσης. Δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνέλθει ακόμα από το φαινόμενο της μαζικής άφιξης αλλοδαπών που εκδηλώθηκε το καλοκαίρι του 2015 και ενώ πολιτεία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα μέχρι σήμερα.
ΚΚΕ: Εξοργιστικό, άδικο και απάνθρωπο
«Μετατρέπετε με τερτίπια το προσφυγικό σε μεταναστευτικό. Με μαζικό τρόπο θα χαρακτηρίζετε τους πρόσφυγες μετανάστες. Αυτό είναι εξοργιστικό, είναι άδικο και απάνθρωπο, αφού η ένταξη στο σύστημα ασύλου θα γίνεται μόνο για όσους έχουν προσφυγικό προφίλ», σχολίασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και συμπλήρωσε ότι συνολικά η πολιτική της ΕΕ είναι εχθρική για πρόσφυγες και μετανάστες και συνένοχοι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, αφού η προσφυγιά είναι παιδί των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων. Παράλληλα, επέρριψε τεράστιες ευθύνες και στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στα νησιά.
«Με το νομοσχέδιο πετάτε στα σκουπίδια τη θεμελιώδη αρχή της εξατομικευμένης εξέτασης. Καταρτίζετε λίστα ασφαλούς χώρας και απελαύνονται μαζικά άνθρωποι σε κράτη που η ΕΕ και η Ελλάδα θα τα βαφτίζετε ασφαλή. Δηλαδή, εισάγετε διαδικασίες ταχείας απόρριψης και όχι ουσιαστικής εξέτασης των αιτήσεων. Αυτό είναι εφεύρημα της ΕΕ που νομοθετήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, της επαναπροώθησης, της απέλασής τους σε αυτές τις χώρες», είπε η κ. Μανωλάκου και κατήγγειλε ότι προωθείται η διοικητική κράτηση, δηλαδή η φυλάκιση που μάλιστα μπορεί να ξεπερνάει το ανώτατο όριο των 18 μηνών χωρίς να έχουν κάνει τίποτα επιλήψιμο αυτοί οι άνθρωποι. «Τελικά, η φιλοξενία σε ανοιχτές δομές γίνεται εξαίρεση. Έτσι καταντάει, όταν μάλιστα το 70% είναι γυναικόπαιδα που θα φυλακίζονται», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ και χαρακτήρισε απάνθρωπες τις διατάξεις που θα μετατρέψουν τη χώρα σε μία απέραντη φυλακή για δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: