Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Παραιτήθηκε ο Μοράλες καταγγέλλοντας πραξικόπημα

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, προκηρύσσοντας νέες εκλογές, ενώ φαίνεται πως ενορχηστρωνόταν ένα πραξικόπημα από την Δεξιά αντιπολίτευση, βυθίζοντας τη χώρα της Λατινικής Αμερικής στο χάος.
Η αντιπολίτευση, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, δεν αποδέχτηκε τη νίκη του Μοράλες στις πρόσφατες εκλογές, κάνοντας λόγο για νοθεία. Οι εν λόγω ισχυρισμοί ενισχύθηκαν και από την έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), ενός διακρατικού θεσμού ο οποίος ωστόσο εδρεύει και ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Ουάσινγκτον, που έκανε λόγο για παρατυπίες.
Βίαιες διαδηλώσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης έχουν ξεσπάσει εδώ και κάποιες εβδομάδες στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με τη δράση ακόμη και ένοπλων ομάδων και την Κυριακή αρχικά ο αρχηγός της αστυνομίας και εν συνεχεία ο αρχηγός του στρατού κάλεσαν τον Μοράλες να παραιτηθεί. «Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας», δήλωσε ο δεύτερος σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε πως θα προκηρύξει νέες εκλογές και επισημοποίησε με διάγγελμα την παραίτησή του. Τις τελευταίες ημέρες και ενώ οι ακραίες επιθέσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης αυξάνονταν διαρκώς και γίνονταν όλο και βιαιότερες, υπουργοί και βουλευτές τους κυβερνώντος κόμματος παραιτήθηκαν δηλώνοντας πως θέλουν να προστατέψουν τις οικογένειες τους και τις ζωές τους.
Ο Μοράλες εδώ και κάποιες ημέρες έχει καταγγείλλει «ένα εν εξελίξει πραξικόπημα. Ένα πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης… ένα πραξικόπημα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των εργατών, των πατριωτών και των γηγενών οι οποίοι είχαν οικοδομήσει μια δημοκρατική, πολιτιστική επανάσταση».
Υπενθυμίζεται πως ο Έβο Μοράλες υπήρξε ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της χώρας, έχοντας καταφέρει να βελτιώσει όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες τη τελευταία περίπου δεκαετία. Υιοθέτησε πολιτικές αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος των αδύναμων στρωμάτων, αναθεώρησε το Σύνταγμα για να θωρακισθούν τα δικαιώματα των ιθαγενών, βελτίωσε την ποσότητα και ποιότητα της γεωργικής παραγωγής, καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό που ταλαιπωρούσε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το αποτέλεσμα ήταν η Βολιβία από φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής να εξελιχθεί σε μια υπολογίσιμη οικονομία με ενισχυμένη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: