Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Τελικά ποια κυβέρνηση μείωσε τις εκπαιδευτικές δαπάνες;

Νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας και την αξιωματική αντιπολίτευση, αυτή τη φορά σχετικά με τον προϋπολογισμό για την Παιδεία και από ποιον έγιναν οι περικοπές.
Η κ. Κεραμέως στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων –με μεγάλη καθυστέρηση– κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με εγκύκλιο της 5ης Ιουλίου, την τελευταία εργάσιμη, δηλαδή, πριν από τις εκλογές, μείωσε τις δαπάνες για την εκπαίδευση.
Σκληρή η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει τις δηλώσεις της, καταγγέλλοντάς τη για «παραποίηση στοιχείων, ψεύδη και φτηνούς εντυπωσιασμούς που ναρκοθετούν τον διάλογο», ενώ παρουσίασε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν όχι μείωση αλλά αύξηση του σχετικού προϋπολογισμού.
«Καλούμε την υπουργό Παιδείας να μην πολιτεύεται με ανοησίες. Η ψευδολογία και η διαρκής δημιουργία εντυπώσεων δεν ωφελούν ούτε τον διάλογο για την Παιδεία ούτε το εκπαιδευτικό σύστημα ούτε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Καλούμε την υπουργό να ανακαλέσει το συγκεκριμένο σχόλιο που έκανε δημόσια στη Βουλή και να επικεντρωθεί στην αναγκαία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομέας Παιδείας μετά τα όσα είπε η υπουργός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε, φαίνεται ότι οι δαπάνες αυξήθηκαν ακόμα και με την περιβόητη εγκύκλιο της 5ης Ιουλίου που επικαλέστηκε η κ. Κεραμέως.
Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «η κ. Κεραμέως παραποιεί τα νούμερα και την πραγματικότητα» αναφερόμενη στην εγκύκλιο υπ’ αριθμ: 2/55677/ΔΠΓΚ, η οποία, όπως επισημαίνεται, «δίνει κατευθύνσεις για την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 και αναφέρει πως για το υπουργείο Παιδείας προβλέπονται τα εξής: τακτικός προϋπολογισμός 5.088.608.000, ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 510.000.000, Σύνολο: 5.598.608.000)».
Συνεπώς, τονίζεται στην ανακοίνωση, «οι κατευθύνσεις που δίνει το ΓΛΚ προς το υπουργείο Παιδείας, τον Ιούλιο του 2019, προβλέπουν τη συνολική αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία κατά 117 εκατ. ευρώ. Επίσης, η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατάφερε να ξεπεράσει τα ποσά που πρότεινε το ΓΛΚ για το 2019 και τελικά, έλαβε 5.527.000.000 € (αντί 5.481.927.000) δηλαδή 45 εκατ. ευρώ περισσότερα».
Η μόνη μείωση που μπορεί να δει η κ. Κεραμέως, καταλήγει η ανακοίνωση του τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι αυτή της δικής της κυβέρνησης.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που κατέθεσε πρόσφατα η Ν.Δ., προβλέπεται μείωση δαπανών για την Παιδεία κατά 0,1% του ΑΕΠ (περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ), δίχως να περιλαμβάνεται ούτε 1 ευρώ για προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού».
Η κ. Κεραμέως, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία σχετικά με τις κατηγορίες περί μείωσης δαπανών από την κυβέρνηση της Ν.Δ., είπε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων πως «εκδόθηκε εγκύκλιος που έλεγε «Μειώνονται οι δαπάνες στην εκπαίδευση»», ρωτώντας: «Γιατί 5 Ιουλίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα της προηγούμενης κυβέρνησης; Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να βγάλει εγκύκλιο από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που λέει ότι μειώνονται οι δαπάνες στην εκπαίδευση; Γιατί; Μήπως για να δέσει τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης; Αλλιώς, τι νόημα είχε αυτή η εγκύκλιος την τελευταία εργάσιμη ημέρα της προηγούμενης κυβέρνησης;».
Περί Πανεπιστημίων
Επίσης, κατηγορίες επιφύλασσε για τα Πανεπιστήμια, λέγοντας πως «η προηγούμενη ηγεσία υποσχέθηκε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους πρυτάνεις και τα υποσχέθηκε χωρίς να έχει φροντίσει να βρει αυτά τα κονδύλια. Τα Πανεπιστήμια βασίστηκαν σε αυτές τις υποσχέσεις της προηγούμενης ηγεσίας και καταλαβαίνετε ότι ήρθαν σε μας λέγοντας πού είναι τα λεφτά. Τα λεφτά όμως αυτά δεν είχαν προϋπολογιστεί κάπου, δεν είχαν συνεννοηθεί με τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας».
Τα ανάλογα είπε και για τις προσλήψεις, τονίζοντας πως ενώ διακηρύχτηκαν δεν έγιναν, κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής είχε μιλήσει για τρεις φάσεις και εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων.
Να σημειωθεί, πάντως, πως η υπουργός Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών δέχτηκε τα πυρά από το σύνολο των αντιπολιτευτικών κομμάτων ειδικά για τη μεγάλη καθυστέρηση έναρξης των συνεδριάσεων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, ενώ εκπαιδευτικές διατάξεις περνούσαν και ψηφίζονταν σε άσχετα νομοσχέδια.
Η κ. Κεφαλίδου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε χαρακτηριστικά προχθές: «Χαιρετίζουμε και εμείς, με τη σειρά μας, τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών μετά από 3,5 μήνες. Αριθμός-ρεκόρ, φυσικά, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και θεωρούμε ότι πολύ καλά κάνει η ηγεσία του υπουργείου να παρουσιάσει σήμερα έναν μικρό απολογισμό για ό,τι μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει, με διατάξεις μέσα σε άσχετα νομοσχέδια, διατάξεις οι οποίες είχαν αποσπασματικό χαρακτήρα και πολύ μεγάλη προχειρότητα». Παρ’ όλα αυτά, η κ. Κεραμέως επιμένει ότι πρόκειται για fake news του ΣΥΡΙΖΑ…
 
Άννα Ανδριτσάκη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: