Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Επίδειξη αυταρχισμού με εισβολή ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ

Έφοδος της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ένταση. Αποχώρησαν λίγο πριν τις 15.00 οι περίπου 200 φοιτητές που βρίσκονταν εντός του κτιρίου. Η αστυνομία εισέβαλε στο ίδρυμα ενώ υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμένους φοιτητές που επιχείρησαν να «σπάσουν» το λοκ άουτ που αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου για όλη την εβδομάδα (από 11 έως 17 Νοεμβρίου). 
Οι φοιτητές κατήγγειλαν πως η αστυνομία δεν επέτρεψε σε άτομα με ιατρικό πρόβλημα να αποχωρήσουν από το κτίριο ενώ η κατάσταση είναι αποπνικτική από τα χημικά που έχουν πέσει.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν πέντε τραυματίες, δύο εκ των οποίων σε σοβαρότερη κατάσταση καθώς υπάρχουν και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Αρχικά δεν επετράπηκε σε ασθενοφόρο να προσεγγίσει παρά μόνο ένας διασώστης του ΕΚΑΒ που προσέφερε πρώτες βοήθειες.  Ένας από τους δύο τραυματίες μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. 
«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73'» φώναζαν οι φοιτητές έχοντας μπροστά τους τα ΜΑΤ που λίγο πριν από τις 14.30 αποχώρησαν από τον περίβολο. Άνοιξε το ρεύμα της Πατησίων με κατέυθυνση την Ομόνοια. 
«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε «όσα συμβαίνουν σήμερα» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης που έσπευσε στην περιοχή. «Θυμίζουν άλλες εποχές, πριν πολλά χρόνια» είπε και αναφέρθηκε σε «παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου από δυνάμεις της αστυνομίας».
«Το κράτος της δεξιάς, του αυταρχισμού και του φόβου είναι εδώ. Η κυβέρνηση Σαμαρά θα ζήλευε την εικόνα αυτή» αναφέρει ο γραμματέας της Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου, σχολιάζοντας την εισβολή των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ.
Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ «καταγγέλλει την βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ (...) Σαν χουντικές δυνάμεις κατοχής τα τάγματα εφόδου του Χρυσοχοΐδη, της Κεραμέως και του Μητσοτάκη χτυπάνε φοιτητές και καταλαμβάνουν την ΑΣΟΕΕ ρίχνοντας χημικά, κρότου λάμψης και κάνοντας συλλήψεις φοιτητών!» αναφέρει το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Το μέτωπο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ζητά: «Να φύγουν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ. Όχι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Κάτω η βάρβαρη πολιτική της ΝΔ» και καλεί σε συγκέντρωση στην ΑΣΟΕΕ.
Θυμίζουμε πως χθες πραγματοποιήθηκε επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ στην οποία άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απέκλεισαν την κεντρική πύλη και την είσοδο επί της Δεριγνύ, για να ελέγξουν τους εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: