Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

«Σφραγίζει» τα σύνορά της η Ευρώπη για 30 ημέρες

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αποφάσισαν οι «27» ηγέτες των χωρών μελών επικυρώνοντας την εισήγηση της Επιτροπής. Πρόκειται για τους ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ, με περιορισμένο αριθμό εξαιρέσεων.
Το «σφράγισμα» των συνόρων εισηγήθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.
«Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.
Η φον ντερ Λάιεν θέλοντας να δώσει μια νότα αισιοδοξία ανέφερε επίσης ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (17/03) μέσω τηλεδιάσκεψης αποφασίστηκε επίσης η ΕΕ να «συντονίσει» την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι συμφωνήθηκε η απαγόρευση και ότι θα υπάρξουν σχετικά λίγες εξαιρέσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρθηκε σε «μια σοβαρή κρίση, μακρά και δύσκολη κρίση» που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν. «Θα κάνουμε ό, τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών μας και να περιορίσουμε τις οικονομικές συνέπειες αυτής της κρίσης», υποστήριξε.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: