Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Η ΕΚΤ πήρε μπαζούκας: Αγοράζει ομόλογα 750 δισ., στο πρόγραμμα και τα ελληνικά

Νέο QE αποφάσισε η κεντρική τράπεζα, ειδικά για την πανδημία. Δεν θα εξαιρεθούν τα ελληνικά ομόλογα.
Με μαζικές αγορές ομολόγων «απαντά» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην επικίνδυνη τροπή που έπαιρναν οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη μαζική φυγή κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα, που είχε φέρει κυρίως την Ιταλία σε πολύ δύσκολη θέση, υποχρεώνοντας νωρίτερα την ΕΚΤ να παρέμβει στην αγορά για να ρίξει τις αποδόσεις.
Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφάσισαν απόψε να ενεργοποιήσουν ένα νέο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, για αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων, συνολικού ύψους έως 750 δισ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα, που ονομάσθηκε Pandemic Emergency Purchase Programme - PEPP, θα εφαρμοσθεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2020 με τους ίδιους όρους που ισχύουν και για το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Η ΕΚΤ θα αγοράζει τίτλους κάθε χώρας ανάλογα με το «κλειδί» της συμμετοχής των κεντρικών τραπεζών τους στο μετοχικό της κεφάλαιο. Στο πρόγραμμα, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, θα συμμετέχει και η Ελλάδα, παρότι έχει χαμηλή πιστοληπτική βαθμολογία από τους οίκους και παρέμενε ως τώρα αποκλεισμένη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Το κλειδί συμμετοχής της Τρ. Ελλάδος στο κεφάλαιο της ΕΚΤ είναι περίπου 2%.
Η παρέμβαση της ΕΚΤ προκάλεσε θετική αντίδραση στις αγορές, οδηγώντας σε μεγάλη άνοδο τα προθεσμιακά συμβόλαια των αμερικανικών δεικτών S&P 500 και Nasdaq, που κέρδιζαν περισσότερο από 2%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσαν. Το ευρώ κέρδισε έδαφος έναντι του δολαρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πίεση στις αγορές ομολόγων ήταν έντονη σήμερα, καθώς οι επενδυτές αποσύρονται ακόμη και από θεωρούμενες ως ασφαλείς τοποθετήσεις, λόγω της ανασφάλειας για την εξέλιξη της πανδημίας. Ανοδικά κινήθηκαν ακόμη και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ τα ιταλικά 10ετή έφθασαν πολύ κοντά στο 3%, υποχρεώνοντας την ΕΚΤ να παρέμβει και να ρίξει την απόδοση με αγορές ομολόγων, πριν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
Την ώρα που συνεδρίαζαν οι κεντρικοί τραπεζίτες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, ζήτησε να προχωρήσει η ΕΚΤ σε μια «γρήγορη και μεγάλη παρέμβαση», σημειώνοντας τις κινήσεις που γίνονται στην αγορά ομολόγων και οδηγούν σε διεύρυνση των spread δανεισμού και τονίζοντας ότι όλα τα εργαλεία που διαθέτει η ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιηθούν γρήγορα. Μιλώντας στο CNBC, ο Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, είχε προαναγγείλει ότι η ευρωζώνη θα χρησιμοποιήσει «νέα όπλα» για τη διαχείριση αυτής της κρίσης.
 
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: