Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Απίστευτο: Ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες στους γιατρούς πως να χειριστούν κρούσματα χωρίς μάσκες και γάντια

Εν μέσω πανδημικής κρίσης αλλά και φόβου των πολιτών αλλά και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ο ΕΟΔΥ δίνει οδηγίες για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων. Ελλείψεις που έχουν καταγγείλει εδώ και μέρες οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν αξιόπιστες απαντήσεις από τα αρμόδια υπουργεία.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφεται έλλειψη υλικών και ιδιαίτερα σε μάσκες, γάντια, αναπνευστήρες, αντιδραστήρια για εξετάσεις κ.α. Στη χώρα μας ωστόσο υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι όλα τα υλικά εξασφαλίζονται…
Οι οδηγίες για τη νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό, εστάλησαν σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τις Μονάδες Υγείας ώστε να ενημερωθεί το προσωπικό. Εξάλλου ούτε οι πολίτες μπορούν να βρουν τις απλές μάσκες που αναζητούν στα φαρμακεία εδώ και καιρό. Διαβάστε ΕΔΩ τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη: «Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Με το σταγονόμετρο τα αντισηπτικά στα φαρμακεία! Μάσκες ούτε για δείγμα»
Βέβαια δραματικές ελλείψεις καταγράφονται και στον ιδιωτικό τομέα, αφού απαραίτητα υλικά προστασίας δεν έχουν δοθεί ούτε στα ιδιωτικά ιατρεία.
Διαβάστε παρακάτω τις οδηγίες του ΕΟΔΥ:
Νοσηλεία ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό
-Σε περίπτωση έλλειψης μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας, αυτές χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα (χειρισμοί υψηλού κινδύνου για μετάδοση του ιού Covid-19).
-Σε περίπτωση έλλειψης προστατευτικών ρομπών, αυτές χρησιμοποιούνται ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια χειρισμών που μπορεί να προκαλέσουν αερόλυμα, εκτίναξη ή πιτσίλισμα με βιολογικά υγρά του ασθενή ή άλλων χειρισμών που προϋποθέτουν στενή επαφή με τον ασθενή.
-Σε περίπτωση σοβαρών ελλείψεων σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας, το προσωπικό υπηρεσιών υγείας μπορεί να μη χρησιμοποιεί γάντια ή προστατευτική ρόμπα αλλά να χρησιμοποιεί την ίδια οφθαλμική προστασία (γυαλιά) ΚΑΙ την ίδια μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, τα οποία αφαιρούνται αν καταστραφούν, λερωθούν ή με την αποχώρηση από τη νοσηλευτική μονάδα.
-Σε περίπτωση που χρησιμοποιείται απλή χειρουργική μάσκα, αυτή πρέπει να αντικαθίσταται όποτε υγρανθεί η εσωτερική πλευρά. Αντί γαντιών προτείνεται η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών κα η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις χειρισμών με κίνδυνο πρόκλησης αερολύματος.
Στην παρούσα φάση όπου παρατηρείται διασπορά του ιού στην κοινότητα και κρούσματα λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό σε προσωπικό υπηρεσιών υγείας, συστήνονται τα παρακάτω:
-Έμφαση στην πρώιμη ανίχνευση ασθενών με συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό Covid-19 και χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας.
-Καθορισμός συγκεκριμένης ομάδας επαγγελματιών υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19.
-Καθορισμός συγκεκριμένου χώρου/πτέρυγας νοσηλείας ασθενών με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από νέο κορωνοϊό Covid-19.
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου
Πηγή: healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: