Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ερώτηση για το «αμαρτωλό» Ταμείο

«Σοβαρές πλημμέλειες» στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την περιβόητη «εκκαθάριση εν λειτουργία» του –γνωστού και ως «αμαρτωλού»– Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠΥΠΠΟ) εντοπίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν για το θέμα ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα.
Η ερώτηση που υπογράφεται από 13 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης –έπειτα από πρωτοβουλία του Χρ. Βερναρδάκη– απευθύνεται στο συγκεκριμένο υπουργείο, καθώς είναι αυτό που «υπέχει υποχρέωση για τη διασφάλιση της σύννομης διάθεσης και διαχείρισης του δημόσιου πλούτου», με δεδομένο ότι οι πόροι του Ταμείου «προέρχονταν σε ποσοστό 100% από δημόσιο χρήμα».
Η ΚΥΑ, που συνυπογράφηκε στις 31 Ιανουαρίου από τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών, «βρίθει πλημμελειών που επιτρέπουν ή οδηγούν απευθείας στη συγκάλυψη παρανομιών και ποινικών αδικημάτων αλλεπάλληλων διοικήσεων του ΤΑΥΠΥΠΠΟ», τονίζεται στο κείμενο της ερώτησης.
Οπως θυμίζουν οι βουλευτές, κατά τον έλεγχο κλιμακίου Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στο Ταμείο –έλεγχος που οδήγησε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αδικήματα, κατά 17 μελών πρώην διοικήσεων του Ταμείου, για την υπόθεση των εικονικών δανείων– διαπιστώθηκε η απώλεια βιβλίων πρωτοκόλλου τριών ετών.
Εξηγούν ότι η απώλεια εγγράφων συνδέεται με τις κακουργηματικές κατηγορίες (ανάμεσά τους και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης), όσο και με άλλη δικογραφία βάσει της οποίας έχουν ήδη οδηγηθεί στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας πρώην μέλη της Διοίκησης του Ταμείου ως κατηγορούμενοι για υπεξαγωγή εγγράφων από κοινού και για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας από κοινού.
Με δεδομένο ότι η ΚΥΑ δίνει στον εκκαθαριστή τη δυνατότητα να προβαίνει σε ανασύσταση φακέλων «σε περίπτωση τυχόν διαπίστωσης ολικής ή μερικής απώλειας», κατά τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται σαφές ότι η ΚΥΑ «νομιμοποιεί ευθέως τον εκκαθαριστή να ανασυστήσει εξαφανισμένα βιβλία, φακέλους, έγγραφα και στοιχεία, τα οποία όχι μόνο έχουν επιβεβαιωμένα απωλεσθεί [...] αλλά αποτελούν και αντικείμενα σε ήδη ανοιγείσες ποινικές δίκες υπεξαγωγής εγγράφων και αποδεικτικά στοιχεία σε σχηματισμένες ποινικές δικογραφίες».
Ευθεία παρέμβαση
«Η ανασύσταση φακέλων που προβλέπεται στην ΚΥΑ όχι μόνο τίθεται εκτός του εξουσιοδοτικού νόμου αλλά υπό την παρούσα συγκυρία συνιστά ευθέως ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίνοντας ότι, βάσει της ΚΥΑ, «οι αρμοδιότητες του εκκαθαριστή είναι διογκωμένες, ενώ οι αρμοδιότητες του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών συρρικνωμένες, αφήνοντας ανέλεγκτο τον πρώτο», ρωτούν τον κ. Σταϊκούρα, μεταξύ άλλων, πώς το υπουργείο Οικονομικών θα ασκεί την αρμοδιότητα ελέγχου του εκκαθαριστή, αλλά και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί «για τη διόρθωση των σοβαρών πλημμελειών του περιεχομένου της ΚΥΑ σχετικά με την ευθεία αρμοδιότητα ανασύστασης φακέλων και νομιμοποίησης διαπιστωμένα παράνομων δαπανών του Ταμείου».
 
Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: