Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Υποχρεωτικές οι λαϊκές αγορές με απόφαση της κυβέρνησης - Αντιδράσεις από Δήμους και πολίτες

Σοβαρές αντιδράσεις σε πολίτες και αυτοδιοικητικούς προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να υποχρεώσει τους Δήμους της χώρας να διεξαχθούν κανονικά οι λαϊκές αγορές, παρά την επιδημία του κοροναϊού.
Οι αντιδράσεις αφορούν στο μεγάλο συνωστισμό που είναι αδύνατο να αποφευχθεί και δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση είχε εξαιρέσει τις λαϊκές αγορές από τις απαγορεύσεις ήδη από με τις πρώτες της αποφάσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι Δήμοι με δική τους πρωτοβουλία ανέστειλαν τις λαϊκές αγορές, για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία.
Όμως μετά τη νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ 915/Β/17-3-2020) που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου και συνεχίζει να εξαιρεί τις λαϊκές, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, με διευκρινιστική εγκύκλιό της (5/2020, 18/3/20) επισημαίνει στους φορείς διαχείρισης των λαϊκών αγορών ότι είναι υποχρεωμένοι να τις διοργανώσουν, τηρώντας τα μέτρα προστασίας και τις αποστάσεις για πωλητές και πελάτες. Έτσι οι Δήμοι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναστείλουν τη λειτουργία τους, παρά μόνο να αποκλείσουν τους πωλητές που δεν διαθέτουν φρούτα και λαχανικά.
Πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το μέτρο αυτό έχει σαν στόχο να αποσυμφορήσει τα σούπερ μάρκετ. Όμως οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης αντιδρούν μαζικά, καθώς στις υπαίθριες αγορές είναι αδύνατον να τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού. Mάλιστα, αρκετοί Δήμοι εκδίδουν ανακοινώσεις στις οποίες καλούν τους πολίτες να απέχουν από τις λαϊκές, παρότι αυτές θα λειτουργήσουν.
Η σχετική αναφορά της εγκυκλίου:
Από την δημοσίευση της παρούσας, στις λαϊκές αγορές του Ν.4497/2017 εφαρμόζονται: α) ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πάγκων των πωλητών τα 2 μέτρα με τον ενδιάμεσο χώρο, κενό-ελεύθερο από αντικείμενα, β) όλοι οι πωλητές (επαγγελματίες και παραγωγοί) υποχρεούνται να φορούν κατά τις συναλλαγές και καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο, υγειονομική μάσκα και γάντια μιας χρήσης, γ) κάθε πωλητής οφείλει να τοποθετήσει σε εμφανές σημείο του πάγκου, δοχείο με εγκεκριμένο αντισηπτικό υγρό, προκειμένου να απολυμαίνονται τα μεταλλικά νομίσματα, δ) οι φορείς λειτουργίας των λαϊκών αγορών υποχρεούνται όπως λάβουν μέτρα για τον συχνό καθαρισμό των χώρων, την έγκαιρη αποκομιδή των απορριμμάτων, την πλύση και απολύμανση μετά το πέρας λειτουργίας των λαϊκών αγορών και την διαρκή πληροφόρηση με κάθε μέσο των καταναλωτών για την ανάγκη αποφυγής συνωστισμού.
 
Θοδωρής Καραγιαννίδης
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: