Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Τηλεφωνικά και ηλεκτρονικά τα αιτήματα σε ΟΑΕΔ και ΕΦΚΑ

Τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά θα υποβάλουν, στο εξής, ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι τα αιτήματα τους στον ΕΦΚΑ και στον ΟΑΕΔ.
α. Στον e-ΕΦΚΑ, οι ασφαλισμένοι, οι εργοδότες και οι συνταξιούχοι θα υποβάλλουν το αίτημά τους τηλεφωνικά ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.efka.gov.gr/menoumespiti επιλέγοντας την κατηγορία του αιτήματος, το αρμόδιο υποκατάστημα και συμπληρώνοντας την περιγραφή του αιτήματος. Ακολούθως θα λαμβάνουν e-mail ή τηλεφωνική κλήση και θα καλούνται συγκεκριμένη ώρα στο υποκατάστημα για να εξυπηρετηθούν.
β. Στον ΟΑΕΔ, όλοι οι άνεργοι θα υποβάλλουν το αίτημά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr/menoumespiti επιλέγοντας την κατηγορία του αιτήματος και το αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Ακολούθως θα λαμβάνουν e-mail ή τηλεφωνική κλήση και θα καλούνται συγκεκριμένη ώρα στο ΚΠΑ2 για να εξυπηρετηθούν.
Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ που καθίστανται πλέον υποχρεωτικές είναι οι εξής:
e-ΕΦΚΑ
1. Η εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, τις οποίες οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι μπορούν να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα www.amka.gr, επιλογή «Έχω ΑΜΚΑ;».
2. Η χορήγηση πληροφοριών για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι μπορούν να αναζητούν τη σχετική πληροφορία στην ιστοσελίδα www.atlas.gov.gr, επιλογή «Ασφαλιστική Ικανότητα». Σημειώνεται ότι στις 15/3/2020 παρατάθηκε μέχρι 30/4/2020 η ασφαλιστική ικανότητα σε 40.941 έμμεσα ασφαλισμένους που διέθεταν ασφαλιστική ικανότητα στις 29/2/2020.
3. Οι καταβολές καθυστερούμενων οφειλών ή δόσεων ρυθμίσεων στις Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο, τις οποίες οι συναλλασσόμενοι θα διενεργούν ηλεκτρονικά μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με χρήση της αντίστοιχης Ταυτότητας Οφειλέτη.
4. Η καταχώρηση ανανέωσης άδειας διαμονής για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Για τις περιπτώσεις αυτές ολοκληρώνεται η επεξεργασία αρχείου από τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και θα χορηγηθεί αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα στους δικαιούχους. Κατ’ εξαίρεση εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για τις οποίες αποδεικνύεται η ύπαρξη άμεσης ιατρικής ανάγκης.
5. Η έκδοση Αποσπάσματος Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να το εκτυπώνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων →Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης Μισθωτών.
6. Η χορήγηση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλλουν από τo μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020 την αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι → Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Έκδοση ΕΚΑΑ. Με την υποβολή της αίτησης θα μπορούν να εκτυπώνουν το Πιστοποιητικό Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ) και στη συνέχεια θα λαμβάνουν ταχυδρομικά την κάρτα στη διεύθυνση τους.
7. Η χορήγηση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας για χρήση μεταξύ άλλων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ. Οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν από το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Μαρτίου 2020 τη βεβαίωση στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, στην επιλογή Ασφαλισμένοι →Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ασφαλισμένων → Έκδοση Βεβαίωσης Προϋπηρεσίας.
8. Η παροχή πληροφοριών για την πορεία συνταξιοδοτικών αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από 1/1/2017, τις οποίες οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ, μέσω της επιλογής Συνταξιούχοι →Παρακολούθηση Πορείας Αίτησης.
9. Η υποβολή νέων αιτημάτων κύριας σύνταξης και επικουρικής για το τέως ΕΤΕΑΜ. Οι ασφαλισμένοι θα υποβάλουν το αίτημα τους στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην επιλογή: Συνταξιούχοι → Ηλεκτρονική Αίτηση Συνταξιοδότησης. Στη συνέχεια θα ειδοποιούνται ηλεκτρονικά προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά με ραντεβού στο αρμόδιο υποκατάστημα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: