Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς

Η εξάπλωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού οδηγεί την κυβέρνηση σε επιπλέον μέτρα κυρίως σε ότι αφορά τις γονικές άδειες έπειτα από την απόφαση για αναστολή της λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων όλων των βαθμίδων.
Το κόστος της ειδικής άδειας, που θα λάβουν όσοι γονείς αναγκαστούν να παραμένουν σπίτι για τη φροντίδα των παιδιών όσο διάστημα μείνουν κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα επωμιστούν και οι τρεις πλευρές, κράτος, εργοδότες και εργαζόμενοι.
Στον ιδιωτικό τομέα ένα μικρό μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική άδεια των εργαζομένων, ενώ τα 2/3 θα επιβαρύνουν κράτος και επιχείρηση. Για παράδειγμα για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και η μία ως κανονική. Για το δημόσιο η άδεια ειδικού σκοπού θα είναι με πλήρεις αποδοχές.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μετριάσει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η διεθνής κρίση στην οικονομία μας» και επικαλέστηκε τα λόγια του πρωθυπουργός που τόνισε πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά από αυτήν την οποία προβλέπαμε».
Ο Στέλιος Πέτσας χτύπησε καμπανάκι για τα δημοσιονομικά αναφέροντας πως «οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν τόσο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, όσο και για την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης, επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις».
Τι ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας
  • Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού που μπορεί να λαμβάνει ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο ισχύει το κλείσιμο των σχολείων. Στις τέσσερις ημέρες μόνο η μία θα λογίζεται ως κανονική άδεια. Για το δημόσιο το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών, για τον ιδιωτικό τομέα το ένα τρίτο. Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται.
  • Προτείνεται η εργασία εξ αποστάσεως ή με ευέλικτο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο όπου αυτό είναι εφικτό.
  • Ενίσχυση του προϋπολογισμού με 15 εκ. ευρώ για ενδυνάμωση του τομέα υγείας. "Δρομολογούνται δαπάνες για νέες προσλήψεις - Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει όσες πιστώσεις χρειαστεί στο υπουργείο Υγείας" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά.
Εντός της ημέρας αναμένεται η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).
Σημειώνεται ότι κοινωνικοί και εργοδοτικοί φορείς είχαν συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος φέρεται να δήλωσε διατεθειμένος να υποστηρίξει οικονομικά όσες επιπλέον προσλήψεις χρειάζονται για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: