Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Διακόπτονται δρομολόγια με Ιταλία, Ισπανία, Αλβανία και Β. Μακεδονία

Νέα μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση στην ημερήσια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο, διακόπτονται δρομολόγια με Ιταλία, Ισπανία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, προβλέπονται πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα, μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων, που διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον Covid-19 και προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135.
Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκαν τα εξής:
  • Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
  • Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
  • Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.
  • Η διακοπή αεροπορικών συνδέσεων με Ισπανία.
  • Συντονισμένες προσπάθειες με ξένες πρεσβείες ώστε η Ελλάδα να προμηθευθεί μάσκες τις επόμενες μέρες από χώρες που έχουν απόθεμα.
  • Επιβολή προστίμων 5.000 ευρώ σε όσους δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, παραβιάζουν τα μέτρα που ανακοινώνονται.
  • Η διακοπή λειτουργίας των πολιτικών και βουλευτικών γραφείων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου
Επίσης, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και του ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο.
Το θέμα θα εξεταστεί σε αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, που μέχρι στιγμής επιμένει να κρατά ανοιχτούς τους ναούς και να υποστηρίζει πως η Θεία Κοινωνία δεν είναι μέσο μετάδοσης ασθενειών.
Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, 'Ακης Σκέρτσος, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης. Επίσης μετείχαν μέσω βιντεοκλήσης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Πηγή: efsyn.gr

Αλβανία-Βόρεια Μακεδονία ήδη από χθες είχαν κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε απόψε την απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια της χώρας σε αλλοδαπούς πολίτες που προέρχονται και από χώρες μεσαίου κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Μέχρι σήμερα απαγορευόταν η είσοδος μόνο σε αλλοδαπούς που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου διάδοσης του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται σε αυτές, μεσαίου κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού είναι και η Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι οι προερχόμενοι από την Ελλάδα δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται το επόμενο διάστημα στη Βόρεια Μακεδονία.
Ακόμη, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε το κλείσιμο των δευτερευόντων συνοριακών διόδων της χώρας. Σε σχέση με την Ελλάδα, με βάση την αποψινή απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, παραμένει ανοιχτή η συνοριακή δίοδος στους Ευζώνους, ενώ κλείνουν οι συνοριακοί δίοδοι της Δοϊράνης (περιοχή Κιλκίς) και της Νίκης (περιοχή Φλώρινας).
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής η Αλβανία κλείνει όλες τις χερσαίες διαβάσεις, με τις όμορες χώρες (Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και το Κόσοβο). Θα επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των εμπορευμάτων.
Καθώς η σημερινή ημέρα 14η Μαρτίου αποτελεί για την Αλβανία εθνική γιορτή για την έλευση της Άνοιξης και παραδοσιακά συνοδεύεται από την μαζική έξοδο των πολιτών στην εξοχή ο πρωθυπουργός της χώρας απαγόρευσε ακόμη και τους ατομικούς περίπατους στα πάρκα.
Ένα λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο στη γραμμή Τίρανα-Κρήτη, έμεινε στα σύνορα της Κακαβιάς επί δύο ώρες και οι επιβάτες αφέθηκαν να εισέλθουν στην Αλβανία αφού ελέγχθηκαν και υπέγραψαν ότι θα μπουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.
Ο αριθμός των κρουσμάτων με κορωνοϊό, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, έφθασε στους 38, 12 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 3 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ένας ασθενής έχασε τη ζωή του.
Στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στα Τίρανα, το Δυρράχιο και σε όλες τις περιοχές στη Μέση Αλβανία.
Η υπουργός Υγείας της χώρας απηύθυνε σήμερα έκκληση σε όλους τους γιατρούς και άλλους ειδήμονες στον τομέα της υγείας, ακόμα και στους φοιτητές ιατρικής να επιστρατευτούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ωστόσο 15 ιατροί που ασχολήθηκαν με την νοσηλεία ασθενών με τον κορωνοϊό μπήκαν σε καραντίνα.

Πηγή: skai.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: