Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Ανορθολογισμός

Γνωστή λοιμωξιολόγος-επιστήμονας (!) βεβαιώνει εμφαντικά ότι με τη μετάληψη δεν μεταδίδεται ο κορονοϊός. Υπονοεί ότι το κουταλάκι απολυμαίνεται με θεία παρέμβαση! Παπάς καλείται, επισήμως, στην κρατική τηλεόραση (ποιος είχε αυτή τη «θεία» έμπνευση;) και ερωτάται για το ίδιο ζήτημα. Καλεί τους πιστούς να μη φοβούνται τίποτα και να μεταλαβαίνουν! -Περιμένουμε να κληθούν και άλλοι επαγγελματίες, άσχετοι με την ιατρική επιστήμη και να ερωτηθούν επίσης! Με την ίδια βεβαιότητα πιστοί και ιερείς εμφανίζονται –τους εμφανίζουν– στην τηλεόραση και βεβαιώνουν ότι το κουταλάκι του παπά είναι αμόλυντο! Ο αρμόδιος κρατικός οργανισμός υγείας βεβαιώνει τα ίδια σε όποιους τον ρωτούν – έχει κάνει «έρευνα» ή ρώτησε την Εκκλησία;
Πόθεν προέρχεται αυτός τούτος ο ανορθολογισμός; Γιατί αυτή η στροφή σε δοξασίες του Μεσαίωνα; (Ο ανορθολογισμός του κρατικού οργανισμού υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Η κυβέρνηση θέλει να 'χει καλή σχέση με την Εκκλησία.) Στην εποχή της έρευνας, της τεχνολογίας και της επιστήμης οι άνθρωποι δείχνουν συγχυσμένοι, αποθαρρημένοι και απέλπιδες. Η επιστροφή στη μεταφυσική έχει σχέση με τη ματαίωση της ιδεολογίας της προόδου; Εχει σχέση με την κατάρρευση των μεγάλων αφηγήσεων-ιδεολογιών του 20ού αιώνα που έδιναν νόημα στη ζωή, οργάνωναν συλλογικότητες και αγώνες για μια καλύτερη ζωή; Εχει σχέση με τη απουσία του μέλλοντος; Εχει σχέση με το γεγονός ότι ο ορθολογισμός του Διαφωτισμού, πέρα από τις όποιες κατακτήσεις, οδήγησε και σε φρικτούς πολέμους, εγκληματικά- ανορθολογικά καθεστώτα, καταστροφή του περιβάλλοντος και σε αβεβαιότητες, ανασφάλεια, ανεργία, νέα φτώχεια; Είναι, ίσως, μια μεταβατική περίοδος όπου ένας πολιτισμός «αποχωρεί», παίρνοντας μαζί του αξίες, αρχές, νοήματα, σημασίες, προοπτικές, αφήνοντας τους ανθρώπους μετέωρους, αφού ο νέος πολιτισμός δεν έχει κομίσει ακόμη τη δική του σιρμαγιά; Οι μετέωροι, ως γνωστόν, αρπάζονται από οτιδήποτε.
Τα πράγματα είναι σύνθετα, πολύπλοκα και ρευστά. Οι όποιες απαντήσεις δεν είναι καθόλου εύκολες. Οι κατηγορηματικές αποφάνσεις και οι δογματικές αντιλήψεις δεν δείχνουν παρά μόνο άγνοια και φόβο.
 
Ολύμπιος Δαφέρμος
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: