Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Αμεσα η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Προθεσμία μέχρι τις 13 Μαρτίου για τους μη μισθωτούς. Εάν δεν επιλέξουν, αυτόματα εντάσσονται στην 1η κλίμακα ● Αφού γίνει η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας, ο EΦKA θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου.
To νέο σύστημα ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες είναι πλέον γεγονός. Kι αυτό που προέχει τώρα για τους μη μισθωτούς είναι να προλάβουν τις ημερομηνίες και να σπεύσουν να δηλώσουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία προτιμούν να ενταχθούν. Η επιλογή της κατηγορίας πρέπει να γίνει μέχρι τις 13 Μαρτίου μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ www.efkagr/epilego/. Mε τους κωδικούς του TΑXISNET θα επιλέξουν κατηγορία, ύψος εισφοράς και θα δουν σε ποιο ποσό σύνταξης αντιστοιχεί η κατηγορία ανάλογα και με τα χρόνια ασφάλισης.
Βεβαίως κάθε χρόνο μπορεί να γίνεται αλλαγή της κατηγορίας, ενώ ήδη πολλοί έχουν συμπληρώσει αρκετά συντάξιμα έτη, άρα χρειάζεται μια πιο σύνθετη επεξεργασία για να δουν πόσα χρόνια υπολείπονται μέχρι το επιθυμητό ποσό σύνταξης. Εδώ υπεισέρχεται η βοήθεια του λογιστή. Ωστόσο, σε αυτήν τη φάση κι αφού γίνει η επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας, ο EΦKA θα αναρτήσει στις 16 Μαρτίου τα νέα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιανουαρίου 2020, οι οποίες πρέπει να πληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 20 Μαρτίου. Οι εισφορές είναι μηνιαίες και πρέπει να καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα.
Η ένταξη σε μια ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. Ισχύει για ένα χρόνο, ενώ μετά το 12μηνο όποιος επιθυμεί μπορεί είτε να μείνει στην ίδια κατηγορία είτε να την αλλάξει. Εάν δεν γίνει επιλογή κατηγορίας, τότε οι ασφαλισμένοι μη μισθωτοί θα ενταχθούν αυτομάτως στην πρώτη κατηγορία.
Επιλογή σύνταξης
Υπενθυμίζεται ότι η σημαντικότερη αλλαγή του νέου συστήματος αφορά την ελεύθερη -και ανεξάρτητη από το εισόδημα- επιλογή μίας εκ των επτά κατηγοριών που υπάρχουν για τους μη μισθωτούς. Η πρώτη κατηγορία αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση μη μισθωτούς και ισχύει για τα πρώτα πέντε χρόνια.
Πρακτικά οι εν ενεργεία ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, συμπεριλαμβανομένων των νομικών, συμβολαιογράφων, γιατρών και άλλων επιστημόνων, πρέπει να επιλέξουν μία εκ των έξι κατηγοριών. Επιλέγοντας κατηγορία ορίζουν το μηνιαίο ποσό των ασφαλίστρων τους, ανεξάρτητα από το εισόδημα που δηλώνουν και τα χρόνια ασφάλισης που έχουν.
Εννοείται πως όσο υψηλότερη είναι η ασφαλιστική κατηγορία τόσο πιο βελτιωμένη θα είναι και η σύνταξη. Οι διαφορές δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες, αλλά ακόμη και τα 100 ευρώ έχουν τη σημασία τους.
Υπενθυμίζεται ότι η 1η ασφαλιστική κατηγορία αντιστοιχεί σε 220 ευρώ (155 για την κύρια σύνταξη, 55 ευρώ για την υγεία και 10 για την ασφάλιση υπέρ ανεργίας), η 2η κατηγορία αντιστοιχεί σε 262 ευρώ (186 ευρώ για κύρια σύνταξη, 66 ευρώ για υγεία και 10 ευρώ για ανεργία), ενώ η 3η κατηγορία αντιστοιχεί στα 312 ευρώ, η 4η σε 373 ευρώ, η 5η σε 445 ευρώ και η 6η σε 576 ευρώ.
 
Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: