Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Ύφεση σοκ 9% βλέπει για την Ελλάδα η Goldman Sachs

Μπορεί κορυφαίοι υπουργοί να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για σοβαρή ύφεση το 2020, από 3-5%, μετά τις δραματικές επιπτώσεις του κορονοϊού και στην ελληνική οικονομία, όμως οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών είναι ακόμη χειρότερες ανεβάζοντας τη μείωση του ΑΕΠ στο 9%!
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τελευταίες δηλώσεις του, εκτίμησε ότι η ύφεση φέτος θα ανέλθει στο 3%, αλλά την χαρακτήρισε παροδική. Περισσότερο απαισιόδοξος - ή "ρεαλιστής" - εμφανίσθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας χθες το βράδυ στον ANT1 εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ύφεση θα είναι 3%-5%
Ωστόσο και οι δύο εκτιμήσεις δείχνουν υπεραισιόδοξες μπροστά στην πρόβλεψη της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, η οποία εκτιμά ότι η ύφεση την Ελλάδα θα είναι 9% το 2020!
Όπως αποκαλύπτει το «Σin» την πρόβλεψη-σοκ διατύπωσε ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs, Jose Abad κατά την πρόσφατη (27 Μαρτίου) παρουσίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, των αποτελεσμάτων της Alpha Bank από τον CEO της τράπεζας Βασίλη Ψάλτη σε διεθνείς αναλυτές.
Στο σχετικό απόσπασμα της συζήτησης, που παρατίθεται, ο εκπρόσωπος της μεγάλης επενδυτικής τράπεζας κάνει λόγο ευθέως για πρόβλεψη μείωσης του ΑΕΠ κατά 9%, πολύ μεγαλύτερη από τις εκτιμήσεις της τράπεζας: «...ωστόσο, όπως και οι ίδιοι γνωρίζουμε, προβλέπουμε τώρα μία μείωση του ΑΕΠ της τάξεως του 9% φέτος, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προβλέπετε και από αυτή που υποδεικνύουν τα stress tests»
Σημειώνεται, ότι διακεκριμένοι Έλληνες οικονομολόγοι εκτιμούν ότι και μόνο η αναμενόμενη δραματική κάμψη του τουρισμού (υπολογίζουν ότι μπορεί να φθάσει και το 50% σε σχέση με πέρυσι) είναι ικανή να προκαλέσει ισχυρή μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις πέρυσι έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ, που αποτελεί νέο ρεκόρ.
Υπενθυμίζεται, ότι το αρνητικό ρεκόρ ύφεσης για την Ελλάδα, καταγράφηκε το 2012, οπότε το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8,9%.
Η ΕΛΣΤΑΤ προσδιόρισε την ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 στο 1,9%, όπως και το 2018. Πάντως, το ΑΕΠ το Δ΄ τρίμηνο του 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το Γ' τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το Δ' τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,0%.

Δημήτρης Κυριακόπουλος
Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: