Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Επιστημονική υπηρεσία γερμανικής βουλής: Η Ελλάδα παραβίασε το διεθνές δίκαιο στον Έβρο

Ακόμη μία καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής κατά προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, καθώς η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, σε γνωμοδότησή της, συμπεραίνει ότι υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επικαλούμενη δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης (ARD), στην έκθεσή τους οι γερμανοί εμπειρογνώμονες αναγνωρίζουν μεν ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορα του, αλλά πάντα θα πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Όπως συμπεραίνουν, «η χρήση εκτοξευτήρων νερού, ανεμιστήρων και δακρυγόνων, ακόμη και εναντίον αόπλων γυναικών και παιδιών», αντιβαίνει σε αυτή την αρχή.
Πέραν αυτού οι επιστήμονες επικρίνουν την Ελλάδα επειδή έκλεισε τα σύνορα της ανεξαιρέτως για όλους τους πρόσφυγες χωρίς να εξετάσει αν κάποιος πράγματι δικαιούται άσυλο. Για παράδειγμα, επειδή κάποιος κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με βασανιστήρια στην Τουρκία. Και τέλος, με την άρνησή της να δεχτεί αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα η ελληνική κυβέρνηση έθεσε εκτός ισχύος ένα θεμελιώδες δικαίωμα.
Η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής συντάσσεις τις εκθέσεις κάθε φορά μετά από αίτημα κάποιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και δεν εκφράζει τη γνώμη της Μπούντεγσταγκ, όμως η γνωμοδότηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε αρκετές καταδίκες κατά της κυβερνητικής πολιτικής στον Έβρο, όπως εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες.
Στη γνωμοδότησή της η επιτροπή κάνει και αναφορά στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου επισημαίνοντας ότι αυτή δεν έχει καμία εφαρμογή στην περίπτωση του Έβρου.
Χαρακτήρισε, τέλος, νομικά αναίτιους τους φόβους για μαζική εισροή, όπως τους εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση.
Από νομικής άποψης, αναφέρει η Deuytsche Welle, οι φόβοι αυτοί θα δικαιολογούσαν την παρεμπόδιση της διέλευσης των συνόρων μόνο σε μια «ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Για παράδειγμα αν υπήρχαν «συγκεκριμένες ενδείξεις» ότι μεταξύ των προσφύγων υπήρχαν εγκληματίες πολέμου και τρομοκράτες που θέλουν να περάσουν τα σύνορα ή ακόμη αν μία μαζική προσφυγική ροή θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομική επιβίωση του χώρας. Οι εμπειρογνώμονες της Επιστημονικής Υπηρεσίας θεωρούν ότι εν προκειμένω αυτοί οι λόγοι δεν συνέτρεχαν.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: