Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Προτεραιότητα η λήξη των πρωταθλημάτων

Η ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων τέθηκε ως ύψιστη προτεραιότητα από την UEFA, κατά τη σημερινή (1/4) τηλεδιάσκεψη με τους γενικούς γραμματείς των εθνικών ομοσπονδιών της Ευρώπης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, αν και αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε χώρα, ανάλογα με το βαθμό εξάπλωσης της πανδημίας, θεωρεί ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξαναρχίσουν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα, όσο κι αν χρειαστεί να επιμηκυνθεί η τρέχουσα σεζόν.
Σε ό,τι αφορά το Champions League και το Europa League, πρόθεση της UEFA παραμένει να βρεθεί τρόπος να συνεχιστούν, εδώ όμως το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο, καθώς υπεισέρχεται και η παράμετρος των μετακινήσεων, με πολλές χώρες της Ευρώπης να έχουν κλείσει τα σύνορά τους. Για το λόγο αυτό, υπάρχει η σκέψη να «τραβήξει» η χρονιά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ακόμη και ως τον Αύγουστο, ενώ για τα εθνικά πρωταθλήματα υπάρχει ελπίδα ότι θα μπορούσαν να τελειώσουν μέσα στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου.
Προκειμένου να δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των συλλογικών διοργανώσεων, η UEFA ανέβαλε εκ νέου τα πλέι-οφ για πρόκριση στο EURO 2020, που αρχικά ήταν προγραμματισμένα για τον Μάρτιο και στη συνέχεια μετατέθηκαν για τον Ιούνιο. Αποφασίστηκε επίσης η ματαίωση όλων των φιλικών αγώνων που είχαν προγραμματιστεί για το ίδιο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει «παράθυρο» εθνικών ομάδων τον Ιούνιο. Επιπλέον, ματαιώθηκαν οι τελικές φάσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος παίδων (U-17) και νεανίδων (U-19), ενώ αναβλήθηκαν για μεταγενέστερο χρόνο οι αντίστοιχες διοργανώσεις νέων (U-19)και κορασίδων (U-17), ενώ αναβλήθηκαν και οι αγώνες των προκριματικών του EURO γυναικών, που επρόκειτο να γίνουν τον Ιούνιο.
Παράλληλα, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA αποφάσισε να δώσει περισσότερο χρόνο στις εθνικές ομοσπονδίες, προκειμένου να δηλώσουν τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα της περιόδου 2020-21, αλλά και για τη διαδικασία αδειοδότησης. Επιπλέον, αποφάσισε λόγω των έκτακτων συνθηκών να αναστείλει, αποκλειστικά για την επόμενη σεζόν, τις διατάξεις αδειοδότησης που αφορούν τις μελλοντικές χρηματοοικονομικές προοπτικές των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: