Σάββατο 25 Απριλίου 2026

Με μια λαμπρή εκδήλωση η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία έδωσε το έναυσμα για τον 20ο Μαραθώνιο «Μ. Αλέξανδρος»

Στάθης Φουντουκίδης: «Θέλουμε ο τόπος μας να συνδυάζει τη βαριά ιστορική του κληρονομιά με μια σύγχρονη αναπτυξιακή προοπτική»
Σε ιδανικές καιρικές συνθήκες και με λαμπρότητα διοργανώθηκε από το Δήμο Πέλλας και την Αντιδημαρχία Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, μια ιδιαίτερα συγκινητική εκδήλωση, στην Πέλλα, σήμερα Σάββατο 25 Απριλίου 2026, στις 11.00΄ το πρωί, παραμονή των αγώνων του 20ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μ. Αλέξανδρος». Ο λόγος για την τελετή έναρξης της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας, που καλύπτει την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης, διερχόμενη από 13 σταθμούς, συμβολίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και τον διάλογο μεταξύ των λαών.
Ειδικότερα, η τελετή έναρξης της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας, πραγματοποιήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, παρουσία εκπροσώπων τοπικών αρχών, συλλόγων, εκπαιδευτικών, μαθητών και πολιτών, με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Πολυνίκη Εμμανουηλίδου που κατάγεται από την περιοχή, να παραλαμβάνει από τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Στάθη Φουντουκίδη το σύμβολο της Ειρήνης, την Ελιά.
Δήμαρχος Πέλλας: «Θέλουμε ο τόπος μας να συνδυάζει τη βαριά ιστορική του κληρονομιά με μια σύγχρονη αναπτυξιακή προοπτική»
Ο Δήμαρχος Πέλλας, αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους στον ιερό και εμβληματικό χώρο της Πέλλας, τόνισε: «Η Αλεξάνδρειος Ειρηνοδρομία είναι μια πορεία μνήμης, έμπνευσης και αξιών. Είναι μια διαδρομή που ενώνει την ιστορία με το παρόν, τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, την τοπική μας ταυτότητα με τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης. Η διοργάνωση της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας είναι μια καινοτομία του διεθνούς Μαραθωνίου Μ. Αλέξανδρος και αποτελεί μια δημιουργική διαδικασία υγιούς ανταγωνισμού» και συνέχισε ως εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, σε έναν τόπο που δεν θυμίζει απλώς το παρελθόν, αλλά συνεχίζει να συνομιλεί με το παρόν και να φωτίζει το μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάσαμε πρόσφατα εδώ στην Πέλλα, το -μοναδικό στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας- Κέντρο Καινοτομίας της Εκπαίδευσης. Ο Δήμος Πέλλας και η ίδια η Πέλλα, η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αναδεικνύονται σε περιφερειακό κέντρο γνώσης, έρευνας και καινοτομίας. Θέλουμε ο τόπος μας να συνδυάζει τη βαριά ιστορική του κληρονομιά με μια σύγχρονη αναπτυξιακή προοπτική, βασισμένη στην εκπαίδευση, την τεχνολογία και την εξωστρέφεια.»
Ο κ. Φουντουκίδης ευχαρίστησε θερμά όλους τους φορείς, εργαζόμενους και υπηρεσίες του Δήμου Πέλλας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, το Τμήμα Τροχαίας, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους εθελοντές, ευχόμενος καλό ταξίδι στο σύμβολο της Ειρήνης που ξεκινά από την Πέλλα και στέλνει παντού τις αξίες του Πολιτισμού, με μηνύματα Ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Βουλευτή Διονύση Σταμενίτη, του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Γεωργίου Σταλίδη και του υπευθύνου Οργανωτικής Επιτροπής,  Ιωάννη Πανανάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του Μαραθώνιου "Μ. Αλέξανδρος", που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια, τονίζοντας ότι φέτος «έσπασε» το ρεκόρ των συμμετοχών με πάνω από 2.000 δρομείς. 
Ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα με δρώμενο από μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του δημοτικού σχολείου Πέλλας και με κύριο μήνυμα την Ειρήνη. 
Στην τελετή συμμετείχε η Φιλαρμονική του Δήμου Πέλλας.









Η εκκίνηση της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας

Η εκκίνηση της Ειρηνοδρομίας κατευθύνθηκε μέσα στην Πέλλα προς την πλατεία με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Την Πολυνίκη Εμμανουηλίδου συνόδευαν μαθητές του γυμνασίου Πέλλας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και στην συνέχεια, αφού πέρασαν από την Αρχαία Κρήνη και την Αψίδα εκκίνησης του μαραθωνίου, μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρέδωσαν το Σύμβολο της Ελιάς στην Οργανωτική Επιτροπή του Μαραθωνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: