Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

BBC: Η λιτότητα απειλεί τους αρχαίους θησαυρούς της Ελλάδας. Αύξηση της αρχαιοκαπηλίας

Οι επισκέψεις των τουριστών σε ιστορικά αξιοθέατα της Ελλάδας έχουν αυξηθεί, όμως το ίδιο και οι κλοπές των αρχαίων ελληνικών αρχαιοτήτων, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το BBC.
Από το 2009, σημειώνει, το παράνομο εμπόριο των αρχαίων θησαυρών έχει αυξηθεί κατά 30%.
"Η λιτότητα έχει οδηγήσει όλο και περισσότερα άτομα στην παράνομη πώληση αρχαίων θησαυρών", αναφέρει στο BBC o ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας Γιώργος Τσούκαλης ο οποίος έχει ξεκινήσει εδώ και μια εικοσαετία αγώνα για την διαφύλαξη και προστασία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Παράλληλα, Ο Γιώργος Τσούκαλης παρουσίασε στους δημοσιογράφους του BBC διάφορα ντοκουμέντα που σχετίζονται με το βιβλίο του "Λαθρέμποροι Ιστορίας", ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον τρόπο δράσης του κυκλώματος της αρχαιοκαπηλίας στις διασυνδέσεις των παρανόμων διακινητών αρχαιοτήτων και στην παραβατική δράση Ελλήνων και ξένων αρχαιοκαπήλων.
Αναφέρει δε ότι οι πιο "πιστοί" αγοραστές είναι οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και οι Λατιονοαμερικάνοι.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκπομπής Fast Track η δημοσιογράφος Θεόπη Σκαρλάτος συμμετείχε σε μια αστυνομική επιχείρηση για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και ανακάλυψε ότι τα οικονομικά ορισμένων μουσεία είναι πλέον τόσο φτωχά που δεν μπορούν να αντέξουν να πληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς ρεύματος, πόσο μάλλον να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι το συνεργείο του BBC πραγματοποίησε γυρίσματα και στο Δερβένι Κορινθίας και συγκεκριμένα στην περιοχή όπου ο Γιάννης Δενδρινέλης είχε ανακαλύψει πριν από λίγο καιρό δέκα αρχαία αντικείμενα της Ρωμαϊκής περιόδου.


Πηγή: News247.gr 

-Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΥΠΠΟ οι σχολικοί φύλακες θα τους σώσουν και όχι οι έμπειροι μακροχρόνιοι συμβασιούχοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: