Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ε ρε και νάχαμε ... και τη μιζέρια μας να δεις που θα την γράφαμε!

Στην Πέλλα από αρχαιοτάτων χρόνων είχαμε το όνομα, τον χαρακτήρα και την ακτινοβολία που μας χάρισε μια από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη ίσως ιστορική φυσιογνωμία και προσωπικότητα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας ο Μέγας Αλέξανδρος. Δεν μπορώ να πω ότι οι σύγχρονοι Πελλιώτες τίμησαν και τιμούν δεόντως αυτή την ιστορική κληρονομιά και σεβάστηκαν αναλόγως αυτή την παγκόσμια παρακαταθήκη, όμως όπως και νάχει ως γεννέτειρα του μεγάλου αυτού ανδρός, αλλά και σαν πρωτεύουσα του Αρχαίου Μακεδονικού Κράτους είναι πασίγνωστη σε όλη την οικουμένη σε κάθε γωνιά τη γης. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος ως ελάχιστο φόρο τιμής, πήρε την όνομα του μεγαλύτερου στρατηγού όλων των εποχών, του σπουδαίου βασιλιά και κατακτητή του έγινε θρύλος στους αιώνες.
Η πορεία της ποδοσφαιρικής μας ομάδας δεν ήταν ανάλογη του ένδοξου ονομάτός της και κινήθηκε για πολλά χρόνια στην μετριότητα και την ανυποληψία. Παρόλα αυτά διατηρήθηκε στο ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα του νομού μας επί σειρά ετών με αμιγώς «δικά» της παιδιά. Τα τελευταία 4-5 χρόνια όμως ανέκαμψε και πρωταγωνιστεί σε όλους τους θεσμούς της Ε.Π.Σ. Πέλλας, ως απόρροια μιας μεγάλης κοινής προσπάθειας παραγόντων, χορηγών, φιλάθλων, προπονητών και ποδοσφαιριστών. Με κόπο, θυσίες και αγάπη κατάφερε να καταξιωθεί και να εδραιωθεί στην συνείδηση των φιλάθλων ολόκληρου του νομού, ως μια από τις καλύτερες ομάδες, έστω κι αν εντελώς συγκυριακά κατά την άποψή μου, δεν μπόρεσε να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Μπορεί μερικοί καταξιώμενοι προπονητές και κάποιες «ηχηρές» μεταγραφές να ανέβασαν το ποδοσφαιρικό μας επίπεδο τουλάχιστον κατά μία κλίμακα, αλλά μεγάλο μερίδιο σ' αυτή την προσπάθεια έχουν και οι «δικοί» μας ποδοσφαιριστές, τα «δικά» μας παιδιά όπως τα λένε oi περισσότεροι, που μπορεί να μην ήταν ίσως στον αριθμό που θα επιθυμούσαμε και θα αναλογούσε σε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού, όμως αγάπησαν την ομάδα, την στήριξαν και την σεβάστηκαν και έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν για να πετύχει όσα πέτυχε.. Φυσικά ότι ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο το έκαναν για τον εαυτό τους κατά πρώτο λόγο «ξύνοντας την ψώρα τους» και γυμνάζοντας το κορμί τους, όμως υπέδειξαν συνέπεια και «πατριωτισμό» όταν η ομάδα τους χρειάζονταν. Εκτός από τα παραπάνω, κανείς δεν μπορεί να τους μεμφθεί ότι δεν αγωνίστηκαν και για το χωριό τους για την «φανέλα», χωρίς «υπερβολικά» προαπαιτούμενα και όρους. Φυσικά κάποιοι είχαν τις αρχές και την ευαισθησία να πράξουν όπως έπραξαν, διαχωρίζοντας την κυνικότητα και τον επαγγελματισμό από το συναίσθημα και τον ερασιτεχνισμό και αναλογιζόμενοι την αμφίδρομη σχέση τους με την ομάδα.  Και πρόσφεραν σ' αυτή και τους πρόσφερε, με το ισοζύγιο να παρουσιάζεται ισορροπημένο στους περισσότερους. Και τώρα που το σκέφτομαι, τελικά αυτή η ομάδα έχει προσφέρει πολλά περισσότερα στα «παιδιά της» απ' ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Όχι ότι δεν πίκρανε και στεναχώρεσε ο ένας τον άλλον... Αυτά συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες η δική μας δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Ανακαλώντας την μνήμη μου θυμάμαι «δικά» μας παιδιά όπως ο Τσίζμας, ο Σαββόγλου, ο Κατσαβός και ο Στεφανίδης που αγωνίσθηκαν σε επαγγελματικές κατηγορίες και ήταν ότι καλύτερο εξαγάγαμε ποδοσφαιρικά, είχαν εφαλτήριο μόνο τον Μέγα Αλέξανδρο Πέλλας και όχι τον Ακρίτα Κάτω Νευροκοπίου και τον Καμβουνιακό Δεσκάτης. Και όλοι μα όλοι όταν τέλειωσαν με τις «υψηλές» επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, επέστρεφαν στο χωριό τους και την ομάδα που τους ανέδειξε, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την αμφίδρομη σχέση που ανέφερα παραπάνω. Αυτοί ήταν και είναι το φωτεινό παράδειγμα και για όλους τους μεταγενέστερους «λεγεωνάριους» που «αναγκάστηκαν» κι έφυγαν για κάποιο σοβαρό ή άλλο λόγο κάποια στιγμή από την Πέλλα
Και οι γονείς έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των ποδοσφαιριστών όπως είναι φυσιολογικό για εφήβους και παιδιά κυρίως... Όμως «είναι και κάτι παιδιά που δν γίνονται άντρες...» και μετά τα 18+ τους εξακολουθούν να εξαργυρώνουν «ληγμένες» πατρικές-γονικές επιταγές, πολύ παλαιότερων αντιλήψεων και ετών. Και «λούζονται» την μιζέρια και τα λάθη άλλων για πολλά χρόνια, που ίσως μόνοι να μην έκαναν ποτέ...
Και θα κλείσω αυτό το άρθρο-αφιέρωμα στα «παιδιά μας», στους ποδοσφαιριστές μας  τους παλαιότερους αλλά και τους νεώτερους που παρέμειναν εσαεί Πελλιώτες και «Μεγαλέξανδροι»  ακόμη και σήμερα σ' αυτή την δύσκολη οικονομική, διοικητική και αγωνιστική συγκυρία για την ομάδα μας, ευχαριστώντας και συγχαίροντάς τους. Μερικές αξίες όπως η αξιοπρέπεια, η μνήμη, η προσφορά, ο αλληλοσεβασμός, ο νόστος και η υστεροφημία δεν μπορουν να αποτιμηθούν με κανένα νόμισμα και ποσό. Σ' αυτά λοιπόν τα παιδιά, τα «δικά» μας παιδιά, ΔΕΝ ΑΦΙΕΡΩΝΩ το παρακάτω τραγούδι που παίζει ως μουσική υπόκρουση διαβαζοντας το άρθρο και το οποίο αρέσει εσχάτως και σ' έναν παλιό καταξιωμένο παράγοντα της ομάδας μας...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν αναφέρεις όμως ότι πριν από λίγα χρόνια δεν έδιναν σημασία στα δικά μας παιδιά προτιμώντας χρυσοπληρωμένους μισθοφόρους. Άρα οι ευθύνες μάλλον πρέπει να αναζητηθούν και στις δύο πλευρές.

ΑΙΧΜΗΡΟΣ είπε...

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΒΕΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΣΥΡΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ?ΜΗΠΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΕΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΑΠΟΝΑ?ΚΡΙΜΑ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΑΙΤ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΜΟΣΙΕΥΟΝΤΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ 2 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΑΣ ΒΑΛΕΙ Ο 8.26 ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΟ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΙΟΣ ΕΙΜΑΙ(ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΓΟ ΕΒΑΛΑ ΑΙΧΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΩΝΥΜΟΣ).Υ.Σ. ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΕΣΕΙ ΠΟΛΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΗΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΘΑ ΣΕ ΘΕΩΡΙΣΩ ΚΟΤΟΥΛΑΑΑΑΑΑΑ.ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΠΙΚΡΑΙΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ, ΜΕΡΙΚΟΥΣ.

Πέτρος Κάνος είπε...

Μόνο επώνυμα σχόλια ΑΙΧΜΗΡΕ οταν αναφερεσαι σε ονόματα. Ο 8:28 δεν αναφέρει ονόματα, μιλάει για την γενική κατάσταση άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του. Το σχόλιο διαγράφηκε και σε ότι με αφορά, έχεις το ελεύθερο να με χαρακτηρίζεις "ΚΟΤΟΥΛΑΑΑΑΑΑΑ" αν νομίζεις φοβάμαι τις αλήθειες.

ΑΙΧΜΗΡΟΣ είπε...

ΕΝΤΑΞΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΟ ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΩ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ.ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΠΙΟΥΣ ΜΙΛΑΩ!!! ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.ΤΙ ΛΕΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ?Υ.Σ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟ ΤΟ ΚΟΤΟΥΛΑ ΠΙΣΩ.ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ!!!!!ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΩΩΩΩΩΩΩ!!!

Ο ΑΙΧΜΗΡΟΣ είπε...

ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΦΙΛΕ 8.26 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ.ΜΗΠΩΣ Ο Κ......Σ ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΣΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΒΑΖΕ ΟΡΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 10 ΣΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΑΣΙΚΟΣ?Η ΜΗΠΩΣ Ο Μ........Σ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΥΤΟΣ ΠΑΙΧΤΑΡΑΣ!!! ΠΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.......Η ΠΕΡΣΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΕΙΠΕ ΣΤΑΜΑΤΑΩ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ!!!ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ(Π.......Σ)ΠΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΦΕΤΟΣ ΜΑΣ ΖΑΛΙΖΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΕΙΡΘΕ ΖΗΤΗΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΞΕΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΧΟΤΑΝ Ο ΚΑΣΙΓΙΑΣ.ΠΑΝΤΩΣ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΑΔΩΝ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ!!Υ.Σ.ΚΑΛΑ ΡΕ Π.......Ο ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΣ ΝΑ ΠΑΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΤΟ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΟΡΙΟ ΣΟΥ?

Ανώνυμος είπε...

παιδια μας ειναι αυτα.που για τα τριακοντα αργυρια μας εδωσαν το φιλι του ιουδα.[να ειναι καλα και να τα χαιρονται οι γονει τους]

Κούλης Σταύρος είπε...

Βέλος,
Τηρουμένων των αναλογιών, το δίκιο είναι με τη σκέψη σου!
Δε σου κρύβω, πως στο άκουσμα της είδησης,
περί του νεαρού-αποφοιτήσαντα;- σπουδαστή των ΤΕΙ
και πολιτογραφημένου, παλαιόθεν, δημότη Πέλλας, άρχισα να
κατεβάζω καντήλια, κατά το κοινώς λεγόμενον!
Βλέπεις, ακόμη ζέχνει η πρωτοβουλία μου για την αποδέσμευση
του, εν λόγω, επυλίδα προ τετραετίας, όταν σε κόντρα με την κοινή γνώμη
του χωριού, ως κατέχων τη σφραγίδα του συλλόγου, απεφάσισα την
απομάκρυνση του νεαρού τότε συνδημότη μας, οραματιζόμενος
το καλύτερο για τον πιτσιρικά της καρδιάς μου!
Φευ!
Μόνο οι νεκροί, δικαιώνονται!
Προς επίρρωσιν των πράξεών μου, το τότε πουλέν μου
και άμα το πέρας των σπουδών του, προτίμησε,
ομού μετά του πατρός του, να μεταβεί σε ανταγωνίστρια,
προς το σύλλογο μας ομάδα, και μάλιστα έναντι αμελητέου ποσού!
Του εύχομαι ολόψυχα καλή πορεία και ό,τι αγαπά!
Όμως, επειδή αυτή η ομάδα, η δική μας, έχει μέταλλο!
Όμως, επειδή αυτή η ομάδα, η δική μας, έχει σε πριαπισμό
τα γεννητικά της όργανα!
Όμως, επειδή αυτή η ομάδα, η δική μας, βασίζεται σε ανθρώπους
που ‘δώσαν τη ζωή τους, για το μεγαλείο της!
Θέλω να διαμηνύσω, προς πάσα κατεύθυνση, πως αυτοί οι κάποιοι,
το μόνο που καταφέρνουν είναι να γίνονται ο περίγελος της επαρχίας
και του δήμου και του νομού μας!
Μέγα τον είπανε, Μέγα τον παραλάβαμε, Μέγα θα τον παραδώσουμε!
Στα παιδιά μας! Και μόνο σ΄ αυτά! Τα Πελλιωτάκια!
Μόνο και άμα το θελήσουμε!
Κόντρα στους φιρφιρίκους της πλατείας!
Ένα χωριό, αγαπημένο ποδοσφαιρικά, να λοιδορείται από δυο-τρεις
επαρμένους γονείς!
Και που δεν προσφέρουν τίποτε!
Μόνον χολή!
Δεν ξανάγινε!
Ιερή, έχουμε, υποχρέωση όλοι εμείς που αφήσαμε έστω και
μια σταγόνα αίματος, στο 3α σύντριμμα του γηπέδου,
του χωριού μας, να στηρίξουμε τη διοίκηση του Κώστα Καραγιάννη
και του Βασίλη Τζιουβάρα!
Όνειδος, η μη κάθοδος της ομάδας στις διοργανώσεις της ΕΠΣ Πέλλας;
Όνειδος, η μη ικανοποιητική στελέχωση της ομάδας;
Ε! τότε όλοι μαζί, με μένα μπροστά, στηρίζουμε την προσπάθεια
αυτών των παιδιών!
Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να αναβιώσουμε το ντέρμπι:
Μαύρη Χαράδρα - Ανίκητη Πλατεία !

Υ.Γ.: Πάντως για την ώρα η «Ανίκητη Πλατεία» δεν παίζεται!