Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Όταν η τράπεζα "πουλάει" το δάνειο σου και χάνεις το σπίτι σου...

Τα πράγματα είναι λίγο - πολύ γνωστά. Οι «ελληνικές» τράπεζες θα πουλήσουν τα "κόκκινα" δάνεια σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα του εξωτερικού.

Δηλαδή: Τα δάνεια που έχουν υποθήκες κτήρια (κυρίως σπίτια) και δεν αποπληρώνονται, οι τράπεζες θα τα πουλήσουν σε εταιρείες του εξωτερικού που ήδη οργανώνουν τα παραρτήματα τους στην Ελλάδα. Εάν κάποιος δεν μπορεί αν πληρώσει δάνειο διακοσίων χιλιάδων ευρώ π.χ στην Alpha Bank, θα βρεθεί να το χρωστάει σε ένα αμερικάνικο «επενδυτικό» fund. Εκεί θα το έχει πουλήσει η Alpha Bank αντί περίπου εκατόν χιλιάδων ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η «ελληνική τράπεζα» θα έχει πάρει τα 100.000€ και ό,τι μέχρι εκείνη τη στιγμή θα έχει πάρει από τον δανειολήπτη που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει σταματήσει να πληρώνει.

Το επενδυτικό fund που έχει «αγοράσει» το δάνειο μισοτιμής δεν ελπίζει ότι ο δανειολήπτης θα πληρώσει. Θα βγάλει το σπίτι στον πλειστηριασμό υπολογίζοντας βάσιμα ότι θα ο πουλήσει περίπου 120.000€ ώστε να καρπωθεί τη διαφορά (κέρδος 20.000€). Έτσι ένα σπίτι που αγοράστηκε με δάνεια 200.000€ θα πουλιέται με 120.000€ και θα βγαίνουν όλοι κερδισμένοι εκτός από τον δανειολήπτη που τον πετούν στον δρόμο. Μα πόσες είναι αυτές οι περιπτώσεις θα αναρωτηθεί κανείς.

Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος λένε ότι περίπου 800.000 δάνεια είναι στο «κόκκινο». Προφανώς οι περιπτώσεις στις οποίες αναφερόμαστε είναι πολύ λιγότερες. Φανταστείτε όμως τι έχει να γίνει την επόμενη χρονιά όταν θα μπει μπροστά η φάμπρικα των πλειστηριασμών από ξένες εταιρείες που αγόρασαν τα δάνεια. Είμαι σίγουρος ότι στα "ψιλά" γράμματα των δανειακών συμβάσεων που υπογράφει ο δανειολήπτης δεν αναφέρεται πουθενά ότι η Τράπεζα έχει το δικαίωμα να πουλήσει το δάνειο σου σε τρίτο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Μια ζοφερή πραγματικότητα προετοιμάζεται για χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας διαδέχεται πολύ σύντομα και το ξεπούλημα της ιδιωτικής.

Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: