Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Taxisnet: Οι 4 κατηγορίες φορολογουμένων που μπαίνουν στο στόχαστρο

''Τεστ ειλικρίνειας'' καλούνται να περάσουν οι φορολογούμενοι που μπλοκάρονται από το Taxisnet. Ποιες κατηγορίες θα ελεχθούν. Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων.
Θερινή ταλαιπωρία εν όψει για χιλιάδες φορολογούμενους τα εκκαθαριστικά των οποίων μπλοκάρονται από το Taxisnet και καλούνται στις Εφορίες για ''τεστ ελικρίνειας''.
Όπως αναφέρει το Έθνος, τέσσερις κατηγορίες φορολογούμενων μπαίνουν στο στόχαστρο του συστήματος:
  1. Όσοι εμφάνισαν υψηλά ποσοστά παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες και δελτία παροχής υπηρεσιών.
  2. Όσοι μισθωτοί δηλώνουν εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης
  3. Όσοι εμφανίζουν υψηλές αφορολόγητες δαπάνες για γιατρούς, νοσήλια, τόκους στεγαστικών κλπ
  4. Οι επιτηδευματίες και έμποροι για τους οποίους από τις περιοδικές ΦΠΑ προκύπτουν μεγάλες επιστροφές φόρου.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται στις ΔΟΥ να προσκομίσουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά, αποδείξεις κλπ.
Οι λογιστές χαρακτηρίζουν το σύστημα ''τυφλό'' και χωρίς λογική, καθώς όπως λένε παραπέμπει σε ελέγχους στην Εφορία ακόμα και μισθωτούς ή συνταξιούχους με μικρές ή μηδενικές δαπάνες.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι το ''μπλόκο'' για έλεγχο αφορά το 2,5% των δηλώσεων και ισχύει για όσους με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία εμφανίζουν μεγάλη επικινδυνότητα ''ανακρίβειας''.
Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων
Όπως δήλωσε στο Mega ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, η ροή ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων κινείται στα επίπεδα των 150.000 καθημερινά.
Μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, έχουν υποβληθεί 3,4 εκατομμύρια δηλώσεις και ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει καθαρή εικόνα για το πώς προχωρά η διαδικασία με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι 31η Αυγούστου.
Οι φορολογούμενοι με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2 μπορούσαν να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας.
Για τους φορολογούμενους που έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 3 και 4, αν και η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής λήγει τη Δευτέρα, έχουν δυνατότητα να καταθέσουν τη δήλωσή τους έως τις 08:00 το πρωί της Τρίτης (30 Ιουλίου).
Οι προθεσμίες
Η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 λήγει ανάλογα με τον αριθμό φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου ως εξής:
  • για τα ψηφία: 5 και 6 έως και την 5η Αυγούστου 2013
  • για τα ψηφία: 7 και 8 έως και την 12η Αυγούστου 2013
  • για το ψηφίο: 9 έως και την 26η Αυγούστου 2013
  • και για το ψηφίο: 0 έως και την 30ή Αυγούστου 2013.
Πήγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: