Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Θέμα μείωσης μισθών θέτει ξανά το ΔΝΤ

Ζήτημα ελαστικότερων σχέσεων εργασίας και μείωσης μισθών θέτει εμμέσως το ΔΝΤ προς την Ελλάδα, σε έκθεση για την ευρωζώνη. Ζητά μείωση ασφαλιστικών εισφορών. Αναγνωρίζει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί. Οι "συστάσεις" στην ΕΚΤ. 
Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του κόστους εργασίας στη χώρα μας αλλά και πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, ζητά εμμέσως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει για να αποφασίσει για την εκταμίευση των 1,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Στη νέα έκθεση για την οικονομία της ευρωζώνης που δημοσιοποίησε σήμερα και συγκεκριμένα σε ειδικό κεφάλαιο που αφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα μέλη της ζώνης του ευρώ, ο διεθνής οικονομικός οργανισμός, χαρακτηρίζει ως προτεραιότητα για την Ελλάδα τη βελτίωση της «ελαστικότητας» στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Αν και αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως η μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση, η μείωση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τώρα ζητά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Όταν το ΔΝΤ είχε βάλει το θέμα στο τραπέζι από τον Οκτώβριο του 2011, είχε προτείνει στην ελληνική πλευρά να αυξήσει κάποιους έμμεσους φόρους, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων.
Θέμα πρόσθετων μέτρων για να μειωθεί το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας, είχε θέσει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ από πέρυσι, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού, φέρνοντας ως παράδειγμα το τι συμβαίνει στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία ή στη Λετονία.
Το ΔΝΤ διαπιστώνει επίσης στην έκθεση ότι αν και έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις μισθών στην Ελλάδα από το 2008, αυτές δεν πέρασαν στις τιμές, καθώς μετασχηματίσθηκαν σε περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων στις χώρες του μνημονίου (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία).

Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει και άλλο τα επιτόκια, να εισάγει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και να ξεκινήσει ένα νέο γύρο παροχής φθηνών δανείων προς τις τράπεζες (LTRO) για να βοηθήσει την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης δεν θα έρθει πριν από το 2014, παρά τα χθεσινά στοιχεία για το δείκτη PMI που δείχνουν ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Ειδικότερα, σε έκθεση για την αξιολόγηση της οικονομίας των 17 κρατών που μοιράζονται το ευρώ, το Ταμείο εκτιμά ότι τα μέτρα για την προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών θα μειώσουν την ανάπτυξη κατά 1,25% το 2013, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ της ευρωζώνης να συρρικνωθεί κατά 0,6% φέτος, προτού επιστρέψει σε ανάπτυξη 0,9% το 2014.
"Για την περιοχή της ευρωζώνης συνολικά, ο αρνητικός αντίκτυπος της δημοσιονομικής προσαρμογής μπορεί να φθάσει ως και 1 - 1,25% φέτος" σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.
"Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να μετριασθεί για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη" τονίζει το Ταμείο.
Με τον πληθωρισμό να κινείται σε χαμηλά επίπεδα και την ευρωζώνη να απειλείται με οικονομικά στασιμότητα, η ΕΚΤ πρέπει να δράσει για να βοηθήσει την ανάπτυξη με την εισαγωγή μέτρων που θαμειώσουν τον "κατακερματισμό" της χρηματοπιστωτικής αγοράς, επισημαίνεται στην έκθεση.
"Επιπρόσθετη έκτακτη νομισματική στήριξη μπορεί να βοηθήσει στην αντιστροφή του κατακερματισμού" υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
"Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα τη σημερινή της προσέγγιση, η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει για συγκεκριμένο διάστημα τις ανάγκες χρηματοδότησης των αδύναμων αλλά βιώσιμων τραπεζών μέσα από ένα νέο LTRO" προσθέτει.

Θετική η χαλάρωση στόχων για το έλλειμμα

Η έκθεση καλωσορίζει τον επιπρόσθετο χρόνο που πρόσφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορα κράτη μέλη για την μείωση του ελλείμματος, προσθέτοντας ότι ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται να χρειάζονται περαιτέρω χαλάρωση των στόχων.
"Δεδομένων των αδύναμων προοπτικών ανάπτυξης, οι διορίες αυτές μπορεί να αποδειχτούν υπερβολικά φιλόδοξες σε ορισμένες περιπτώσεις και περαιτέρω ευελιξία θα ήταν χρήσιμη, ειδικά αν οι χώρες εκμεταλλευτούν αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο για να εφαρμόσουν φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή να ανακεφαλαιοποιήσουν βιώσιμες τράπεζες" σημειώνεται.
"Στο πλαίσιο αυτό, η μικρή χαλάρωση που προβλέπεται για τη Γερμανία είναι αρμόζουσα. Αν επιβεβαιωθούν τα αρνητικά σενάρια, οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πίεση από τις αγορές θα επωφεληθούν από έναν πιο αργό ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής" υπογραμμίζεται.

Παραμένει "κλειδί" η τραπεζική ενοποίηση

Το ΔΝΤ τονίζει ότι η τραπεζική ένωση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί θα βοηθήσει να εξακριβωθεί ποιες από τις 200 μεγάλες τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα και κρυμμένες ζημίες και να ανακεφαλαιοποιηθούν, ώστε να βελτιωθεί η παροχή πίστωσης σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από ένα ανεξάρτητο φορέα, πέρα από την EBA, την ΕΚΤ και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.
"Η συμμετοχή ενός ανεξάρτητου φορέα (κατά προτίμηση από τον ιδιωτικό τομέα), μαζί με την ΕΚΤ, την ΕΒΑ και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, θα είναι καθοριστική για την διασφάλιση της αξιοπιστίας και της διαφάνειας της άσκησης" σημειώνει το Ταμείο σχετικά με την αναμενόμενη αξιολόγηση των assets των τραπεζών από την ΕΚΤ στο τέλος του χρόνου.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: