Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΥ ΟΠΑΠ!

Υπεγράφη την Τρίτη (30/7) η συμφωνία για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ.
Πιο συγκεκριμένα υπεγράφη η συμφωνία για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων, μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της κοινοπραξίας ΟΠΑΠ - Ιntralot – Scientific Games για χρονική περίοδο 12 ετών και το τίμημα ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, τα συνολικά οικονομικά ανταλλάγματα για το Δημόσιο θα ανέλθουν (για τη 12ετία) σε τουλάχιστον 770 εκατ. ευρώ. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται, πέρα από την εφάπαξ καταβολή 190 εκατ. ευρώ σε μετρητά, και ελάχιστα εγγυημένα έσοδα για το Δημόσιο ύψους 580 εκατ. ευρώ (για τη 12ετία).

Η σύμβαση παραχώρησης έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και θα εισαχθεί άμεσα προς κύρωση από τη Βουλή, ενώ τελεί υπό την έγκριση των Αρχών Ανταγωνισμού Ελλάδας και Κύπρου.
Σημειώνεται ότι στην εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία Α.Ε.» συμμετέχουν οι εταιρείες OPAP Investment Limited (67%), Intralot Lotteries Limited (16,5%) και Scientific Games Global Gaming S.a.r.l (16,5%).
Η σύμβαση για τη 12ετή άδεια για την εκμετάλλευση των κρατικών λαχείων ανοίγει, επί της ουσίας, τον δρόμο για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, όπως παρατήρησε, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμος παράγοντας - γνώστης της διαδικασίας.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι διαφωνίες για την προμήθεια που θα κατέβαλε ο ΟΠΑΠ στην Intralot και την Scientific Games για υπηρεσίες τεχνολογίας και εκτύπωσης καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θέτοντας, συνεπώς, εμπόδια και στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, στο ελληνοτσεχικό fund, Emma Delta.
Ως γνωστόν η Iskra είχε εκφράσει πλήρως την αντίθεσή της σε κάθε μορφής και ανεξαρτήτως τιμήματος, ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ο οποίος έχει στρατηγική μονοπωλιακή θέση στη χώρα μας, έχει τρομακτικά ετήσια κέρδη και συνιστά τη χρυσοφόρο κότα για μεγάλα ετήσια έσοδα του δημοσίου αλλά και για τη χρηματοδότηση κρίσιμων τομέων της ελληνικής κοινωνίας, όπως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, οι οποίοι αντλούσαν κατ'έτος από τον ΟΠΑΠ μεγάλα ποσά (αν και με διαδικασίες που θα έπρεπε να γίνουν διαφανείς και αξιολογικά επιλεγμένες).
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΟΠΑΠ
Επεισοδιακή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Λαχεία Α.Ε., της εταιρείας που έχει συσταθεί για να αναλάβει τη 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων με μετόχους τον ΟΠΑΠ, την Intralot και τη Scientific Games.
Αποκορύφωμα ήταν η παραίτηση ανώτερου στελέχους του ΟΠΑΠ, που ήταν αρμόδιο για το οικονομικό σκέλος των συμφωνιών μεταξύ των τριών εταίρων, από το διοικητικό συμβούλιο της OPAP Investments, της εταιρείας μέσω της οποίας ο οργανισμός συμμετέχει στην Ελληνικά Λαχεία. Η παραίτηση του treasurer του ΟΠΑΠ Κωνστ. Αλεξόπουλου, που υπεβλήθη Κυριακάτικα, αποδίδεται στο γεγονός πως το εν λόγω στέλεχος δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις ώστε να υπογράψει τις συμφωνίες προμηθειών μεταξύ του ΟΠΑΠ και των δύο συνεταίρων του, ως ο καθ' ύλην αρμόδιος για το χειρισμό τους.
Στην επιστολή παραίτησης που υπεβλήθη στον επικεφαλής του ΟΠΑΠ Κ. Λουρόπουλο αναφέρονται με λεπτομέρεια όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία την περασμένη Παρασκευή, οπότε και εγκρίθηκαν οι συμβάσεις προμήθειας μεταξύ του οργανισμού και των Intralot και Scientific Games.
Κατά πληροφορίες, οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς τη συμμετοχή του αρμόδιου στελέχους, αλλά και τριών μελών του Δ.Σ. του ΟΠΑΠ που συμμετέχουν και στο Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία, και συγκεκριμένα των Δ. Λασκαρίδου, Ε. Χαλάτση και Θ. Μουστακάτου. Στην ουσία τα τρία από τα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικά Λαχεία που εκπροσωπούν τον ΟΠΑΠ απείχαν από τη συνεδρίαση κατά την οποία ελήφθησαν οι κρίσιμες αποφάσεις για τις συμφωνίες προμήθειας από την Intralot και τη Scientific Games.

Κατά πληροφορίες, οι διαφοροποιήσεις στο Δ.Σ. του ΟΠΑΠ θα συνεχιστούν όσο παρατείνεται η διαμάχη. Τον δρόμο, λένε κάποιοι στην αγορά, έδειξε το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ, που πώλησε μετοχές ώστε να μην έχει την καταστατική μειοψηφία του ΟΠΑΠ και συνεπώς για να αποφύγει τις ευθύνες που του αναλογούν σε περίπτωση σοβαρής δικαστικής εμπλοκής.
Να σημειωθεί τέλος ότι ήδη από την Παρασκευή το ελεγκτικό συνέδριο ενέκρινε την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΟΠΑΠ ΑΕ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι διαχρονικά μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στα κρατικά έσοδα. Η πώληση του μεριδίου του Δημοσίου στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί παρά να αποδειχθεί ζημιογόνα, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι προοπτικές κερδοφορίας του οργανισμού. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΟΠΑΠ ΑΕ, τα επόμενα 10 χρόνια τα καθαρά κέρδη του οργανισμού αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να ξεπεράσουν τα 3 δισ. €. Εκτιμάται, έτσι, ότι τα κέρδη του Δημοσίου, πέραν της φορολογίας, μπορεί και να ξεπεράσουν το 1 δισ. €, ποσό πολύ υψηλότερο από το διαφαινόμενο τίμημα πώλησης.
Η  ιδιωτικοποίηση της ΟΠΑΠ ΑΕ συνιστά επί της ουσίας πώληση του πελατολογίου του οργανισμού σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Πηγή: Iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: