Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

Ξηλώνουν τραπεζίτες

Εμείς δεν «τολμάμε» (και καλά) να… ανοίξουμε ούτε τα cd που μας χαρίζουν με στοιχεία φοροφυγάδων. Άλλοι πάλι, όπως το Βερολίνο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να τα αγοράζουν και να το διαλαλούν. Οι ΗΠΑ έφτασαν σε σημείο να διεξάγουν ολόκληρες δικαστικές έρευνες για τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα… της Ελβετίας, προκειμένου να εντοπίσουν Αμερικάνους που φοροδιέφευγαν.
Οι πιέσεις μάλιστα που άσκησε η Ουάσιγκτον από το 2009 – όταν πρωτοξέσπασε το σκάνδαλο φοροδιαφυγής με πρωταγωνίστρια την ελβετική UBS – αποκάλυψαν πως ακόμη και τραπεζικοί κολοσσοί λυγίζουν όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Οι έρευνες είχαν δείξει ότι ανάμεσα στο 2000 και το 2007 περίπου 17.000 εξαιρετικά ευκατάστατοι Αμερικάνοι είχαν μεταφέρει περί τα… 20 δισ. δολάρια (14,7 δισ. ευρώ) στην Ελβετία χωρίς να πληρώσουν δεκάρα τσακιστή σε φόρους.
Η νούμερο 1 τράπεζα της Ελβετίας, αφού αναγκάστηκε να... ξηλώσει τα διευθυντικά της συμβούλια, υποχρεώθηκε σε εξωδικαστικό διακανονισμό με τις αμερικάνικες αρχές, βάσει του οποίου, εκτός από το πρόστιμο ύψους 750 εκατ. δολαρίων που κατέβαλε, παρέδωσε στις ΗΠΑ τα προσωπικά στοιχεία 4.450 πελατών της, μια εξέλιξη που αποτέλεσε τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της.
Η ιστορία όμως δεν τελείωσε εκεί. Οι αμερικάνικες αρχές εξέδωσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης για σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες στο διασυνοριακό τραπεζικό «δίκτυο» φοροδιαφυγής… Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Ραούλ Βέιλ, πρώην στέλεχος της τράπεζας που, ενώ εκκρεμούσε ένταλμα εις βάρος του, συνέχιζε να εργάζεται στον επενδυτικό όμιλο Reuss Private Group της Ελβετίας, μια και η νομοθεσία στη χώρα του δεν υποχρεώνει την έκδοση υπόπτων για ζητήματα φοροδιαφυγής! Χρειάστηκε να πάει διακοπές στην Ιταλία για να συλληφθεί από τις αρχές, οι οποίες τον στέλνουν τώρα στην Ουάσιγκτον. Σε περίπτωση που καταδικαστεί, κινδυνεύει έως και με πέντε χρόνια φυλάκιση. Την ίδια ώρα, και στη γειτονική Γαλλία οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη απαγγείλει κατηγορητήρια (για το ίδιο ζήτημα) κατά τριών πρώην στελεχών της θυγατρικής της UBS στη χώρα. Πρόκειται για τον πρώην γενικό διευθυντή της UBS Γαλλίας Πατρίκ ντε Φαγέτ, τον πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος στην πόλη Λιλ, καθώς και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας στο Στρασβούργο.

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: