Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Θα μας πάρουν... μέτρα, για πακέτο έως 20 δισ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ
Την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών μετά την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Στο οικονομικό επιτελείο κινούνται σε τρεις άξονες, καθώς αυτή την εποχή εκκρεμούν: 

1 Η απόφαση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν επίσημα στο Eurogroup της 5ης Μαΐου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακά εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα στην αρχή με την Ελλάδα απούσα. Οι πρώτες επαφές ξεκίνησαν στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup του Ιανουαρίου και σε αυτές συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την Ευρωζώνη, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Σόιμπλε και Μοσκοβισί, ενώ δεν είχε κληθεί ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τότε ο κ. Σόιμπλε παρουσίασε το σχέδιο που έχει ετοιμάσει το Βερολίνο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των υπόλοιπων εταίρων σχετικά με τις αποφάσεις που θα καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Στην πορεία το σχέδιο το αποδέχθηκε πλήρως και η Ελλάδα, αφού πρώτα το είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους η Γερμανία, η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ξεχάσει κάθε σκέψη νέου «κουρέματος» (μετά και το γνωστό πλέον «forget it Giannis» που είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον Ελληνα ομόλογό του) και να υιοθετήσει πλήρως τη γερμανική πρόταση για επιμήκυνση της λήξης των δανείων και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η γερμανική λύση θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δίνοντας έτσι ανάσα στην ελληνική οικονομία, παρέχοντάς της στο μέλλον τη δυνατότητα για σταθερή έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγων.
Ωστόσο, η συμφωνία για τη διαχείριση του χρέους δεν θα είναι εύκολη για την ελληνική πλευρά, καθώς οι εταίροι-δανειστές θα θέσουν νέους όρους ώστε να διατηρήσουν τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και μαζί το δικαίωμα να επιβάλλουν νέες δεσμεύσεις στην ελληνική κυβέρνηση.
Η συμφωνία βέβαια δεν θα περιέχει μόνο τη διαχείριση του χρέους αλλά, όπως όλα δείχνουν, θα έρθει «πακέτο» με το νέο δάνειο.
2 Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Μόνο λίγες ώρες μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, οι εταίροι-δανειστές έσπευσαν να προειδοποιήσουν την Ελλάδα ότι η κρίση δεν τελείωσε και μαζί της δεν τελείωσαν τα δάνεια και τα μνημόνια για τη χώρα.
Ξένοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες έως την Ουάσιγκτον και από το Βερολίνο έως και εδώ την Αθήνα, αφού χαιρέτισαν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, κατέστησαν σαφές ότι η χώρα δεν μπορεί ακόμα να βασιστεί στο δανεισμό μέσω ομολόγων και για αυτό θα χρειαστεί να λάβει και νέο δάνειο ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από το 2015.
Αν και προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τελικά δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης νέου δανείου, το ΔΝΤ έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους ότι αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδοτική στήριξη της Ελλάδας, το Ταμείο θα αποχωρήσει αποσύροντας μαζί και τα κεφάλαιά του.
Ηδη στις Βρυξέλλες σχεδιάζεται νέο χρηματοδοτικό πακέτο το οποίο αναμένεται να είναι από 15 έως και 20 δισ. ευρώ, και θεωρείται δεδομένο ότι θα συνοδεύεται από μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών με νέους όρους και απαιτήσεις.
3 Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που έχει ορίσει η Κομισιόν ώστε να προχωρήσει στην εκταμίευση των τριών υποδόσεων συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ.
Πριν βέβαια οι δανειστές και η Ελλάδα προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της διπλής συμφωνίας, η οποία δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο του 2014, η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε να εισπράξει τις τρεις υποδόσεις που αποφάσισε το Eurogroup της Αθήνας.
Εως το τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τουλάχιστον τα 12 προαπαιτούμενα για να λάβει τις δύο υποδόσεις των 1 δισ. ευρώ η κάθε μία. Ο κατάλογος των μέτρων είναι μακρύς και η εφαρμογή όπως και η ψήφισή τους από τη Βουλή κρύβει και νέους κινδύνους πρόκλησης ενός ακόμα ενδοκυβερνητικού θρίλερ.
Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανησυχία πρόκλησης πολιτικού «ατυχήματος» τουλάχιστον έως τον Ιούλιο, καθώς, όπως λένε οι ίδιες πηγές, τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνουν μέτρα που δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις όπως:
* Παρεμβάσεις στη νομοθεσία του εμπορίου.
* Κατάργηση συγχώνευσης των φόρων υπέρ τρίτων.
* Ενίσχυση του πλαισίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
* Μηχανισμό για τη βελτίωση της ανάκτησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
* Μεταρρυθμίσεις στην υγειονομική περίθαλψη.
* Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
* Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.
Βαρύ το φθινόπωρο
Αντίθετα το φθινόπωρο προμηνύεται ιδιαίτερα βαρύ, καθώς στην ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα, η οποία αναμένεται να επιστρέψει στα τέλη του καλοκαιριού, περιλαμβάνονται όλα τα καυτά ζητήματα που πήραν αναβολή ελέω εκλογών.
Ηδη είναι γνωστό ότι με την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας θα ανοίξει και πάλι το θέμα των ομαδικών απολύσεων, καθώς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για τις διεθνείς πρακτικές.
Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, με επίκεντρο τα επικουρικά ταμεία, ώστε να καταβάλλουν συντάξεις και εφάπαξ μόνο βάσει των εισφορών που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους.
Σε εκκρεμότητα επίσης είναι η συζήτηση για το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας στο Δημόσιο, το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων στις αγορές, τα κόκκινα δάνεια, τα κλειστά επαγγέλματα και άλλα πεδία.

ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟ «ΘΡΙΑΜΒΟ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Το ίδιο έργο, μετά τις... αγορές
«Η έξοδος στις αγορές δεν εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε στην «Ε» κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την «υπεραισιοδοξία» που καλλιεργήθηκε μετά την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές.
Η παραπάνω εκτίμηση έγινε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα. Η «Ε» συνάντησε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο στην έδρα του ΔΝΤ και τον ρώτησε, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, να προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ο αξιωματούχος, που είναι εκ των πρωταγωνιστών στις συζητήσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους, έκρινε ότι η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργεί «μια υπεραισιοδοξία την οποία φοβάται» και ότι η έξοδος στις αγορές δεν εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα του χρέους. Στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα δανείστηκε με υψηλά επιτόκια» και ότι «οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι μεγάλες», υπονοώντας ότι θα χρειαστεί και ένα τρίτο πακέτο στήριξης.
Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ερωτηθείς για το «κούρεμα» του δημόσιου τομέα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τήρησε σιγήν ιχθύος και απέφυγε να τοποθετηθεί παρά το γεγονός ότι η ενημέρωση που μας έκανε ήταν ανεπίσημη.
Στην «υπεραισιοδοξία» που διαχύθηκε τις προηγούμενες ημέρες αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος υποστήριξε δημόσια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και πιθανότατα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η δημοπράτηση κρατικών ομολόγων από την κυβέρνηση της Ελλάδας αποτελεί κάτι που γεννά «αισιοδοξία», αλλά οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια αποτελούν μείζονα πρόκληση.
Ο Ντάισελμπλουμ, πάντως, επισήμανε ότι παρά την επιτυχία της έκδοσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων, η Αθήνα δεν μπορεί ακόμη να κάνει λόγο περί πλήρους επιστροφής της στη χρηματοδότησή της από τις αγορές.
«Πρέπει να αντιληφθείτε πως αν μια χώρα πάει στις αγορές μία φορά, με ένα είδος ομολόγου, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ότι είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει τα ευρωπαϊκά δάνειά της με ένα λογικό τίμημα», σημείωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. «Για αυτό είμαι λίγο επιφυλακτικός και δεν ταυτίζομαι με τους υπεραισιόδοξους ανθρώπους, που λένε ότι αυτό είναι το τέλος του ελληνικού προβλήματος. Δεν είναι. Η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.
«Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μη χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα (στήριξης), αλλά εάν δει κανείς το μέγεθος του κρατικού χρέους και τις αναχρηματοδοτικές της ανάγκες για τα επόμενα δύο χρόνια, εξακολουθεί ακόμη να υπάρχει μια μείζων πρόκληση για την Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με το ποσό της πρόσθετης χρηματοδότησης που μπορεί να χρειαστεί η Ελλάδα το τέταρτο τρίμηνο αυτού του έτους. «Θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να καταλήξουμε στα μεγέθη των αναχρηματοδοτικών αναγκών (της Ελλάδας) για το 2015 και πέραν αυτού, και θα συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι για να δούμε τι χρειάζεται», κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.
Στον άλλον εταίρο της τρόικας, το ΔΝΤ, η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ διεμήνυσε με τη σειρά της ότι «το ταξίδι (για την Ελλάδα) δεν έχει τελειώσει, υπάρχουν ακόμα και άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στην πορεία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές και στο πλαίσιο που το έκανε, είναι σαφώς μία ένδειξη ότι κάτι καλό γίνεται».
Η Γαλλίδα αξιωματούχος διαπίστωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «βλέπουμε μερική βελτίωση, βλέπουμε επιτέλους πρώτη φορά θετική ανάπτυξη. Αυτοί οι αριθμοί είναι πλέον θετικοί. Βλέπουμε τις εξαγωγές από την Ελλάδα να κινούνται επιτέλους προς τη σωστή κατεύθυνση, βλέπουμε μία πολύ περήφανη χώρα επιτέλους να δανείζεται από τις αγορές σε όχι εξαιρετικά, αλλά σε κάθε περίπτωση πολύ καλά επιτόκια. Και με πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Γνωρίζω ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος του προγράμματος.
»Ελπίζω πραγματικά ότι αυτό θα συνεχίσει να βελτιώνεται και δεν θα φαίνεται μόνο στα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη, τις εξαγωγές και τα οικονομικά, αλλά επίσης και στους αριθμούς των ανθρώπων που βρίσκουν δουλειά στην ελληνική αγορά». 
** Μαστίγιο και από τον Ντράγκι
Φρένο στην κυβέρνηση για τη σημασία της εξόδου στις αγορές έβαλε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
«Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, που πρέπει να συνεχισθεί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η φροντίδα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος είναι οι τρεις ακόμη πιο σημαντικές προϋποθέσεις, ώστε η επιστροφή στις αγορές να μην είναι ένα εφήμερο γεγονός, αλλά η αρχή ενός "success story"», δήλωσε χθες από την Ουάσιγκτον ο κ. Ντράγκι.
Επίσης, αν και με πιο κομψό τρόπο, φάνηκε να μη συμμερίζεται την υπέρμετρη αισιοδοξία ότι η κρίση αρχίζει να μένει πίσω μας, που καλλιεργεί για προεκλογικές σκοπιμότητες η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, και να αναδεικνύει μεταξύ άλλων ως μια βασική προϋπόθεση τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ξέροντας ότι σε αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει βήματα προόδου.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής» μετά την επιτυχία της έκδοσης ομολόγου στις αγορές, δήλωσε ο κ. Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον. Η επιτυχία αυτή, είπε, δείχνει ότι «οι αγορές αποτιμούν θετικά την πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στη χώρα», πρόσθεσε όμως ότι «είναι επίσης αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή οι αγορές είναι πολύ, πολύ ευνοϊκές προς τους εκδότες χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο». Π. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: