Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Για 415.000 επαγγελματίες απαλλαγή για δηλώσεις ΦΠΑ

Απαλλαγή από τις δηλώσεις υποβολής ΦΠΑ για 415.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις οι οποίοι θα γλιτώσουν τα πήγαινε-έλα σε λογιστές και Εφορία προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ενταχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έλθει στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.
Το μόνο που μένει να καθοριστεί επακριβώς είναι ο ετήσιος τζίρος κάτω από τον οποίο θα παρέχεται η απαλλαγή. Το βέβαιο είναι ότι θα αφορά επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ανεβάζει τον πήχη στις 20.000 ευρώ ετησίως.
Η πρόταση για εξαίρεση έχει τεθεί εδώ και καιρό από την τρόικα και κυρίως από το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει στην άμεση εφαρμογή της. Το σκεπτικό που προβάλλεται είναι ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα έχει υψηλό κόστος διαχείρισης για τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ. Επίσης το 1/3 των απαιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ δημιουργείται από φορολογούμενα πρόσωπα των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν είναι υψηλότερος των 10.000 ευρώ.
Αυτό δημιουργεί σημαντικό διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση, για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο ενός μεγάλου αριθμού μικρών επιστροφών καθώς επίσης και για την καταχώριση και επεξεργασία των πληρωμών. Θα πρέπει να τονιστεί ότι για την εξαίρεση επιτηδευματιών από το καθεστώς ΦΠΑ υπάρχει σχετική αναφορά και στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου, χωρίς όμως να προσδιορίζεται επακριβώς το όριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προκύψει τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Περίπου το 42% των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή συνολικά 415.548 φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ, δηλώνουν κατ΄ έτος μηδενικό τζίρο ή το πολύ μέχρι 10.000 ευρώ. Στο σύνολό τους διεκδικούν επιστροφές πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ περίπου 200 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο έσοδα. Δηλαδή ο ΦΠΑ επί των εσόδων τους είναι μικρότερος κατά 200 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ των δαπανών τους, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να υποχρεούται να τους επιστρέφει κάθε χρόνο ΦΠΑ ύψους 200 εκατ. ευρώ.
  • Το κόστος διαχείρισης αυτών των μικρών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο σύστημα του ΦΠΑ είναι υψηλό. Το 1/3 των απαιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ δημιουργείται από φορολογούμενα πρόσωπα των οποίων ο ετήσιος τζίρος είναι χαμηλότερος από τις 10.000 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως βάσει του άρθρου 287 της Κοινοτικής Οδηγίας 2006/112/EC για το κοινό σύστημα ΦΠΑ, η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογούμενους των οποίων ο ετήσιος τζίρος δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Ομως δεν εφαρμόζει την εξαίρεση αυτή. Μετά όμως και τη συμφωνία με την τρόικα θα προχωρήσει η απαλλαγή από τις δηλώσεις υποβολής ΦΠΑ και το μόνο που μένει να καθοριστεί είναι το ετήσιο ύψος του τζίρου. Αν δηλαδή αυτό θα είναι 10.000 ή 20.000 ευρώ.
Πέρα από την εξαίρεση από το καθεστώς ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει και άλλες φορολογικές παρεμβάσεις:
  • Δημιουργία ειδικής μονάδας για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.
  • Εκκαθάριση του μητρώου ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις.
  • Δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου. Το ιστορικό κάθε επιχείρησης θα είναι ο σημαντικός παράγοντας που θα καθορίζει το πότε θα επιστρέφεται ο ΦΠΑ. Οσες επιχειρήσεις με βάση τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έχουν «καλό ιστορικό» θα λαμβάνουν άμεσα τον ΦΠΑ χωρίς κανέναν έλεγχο.
Κώστας Τσαχάκης

Οι απώλειες
Χρόνο και χρήμα κοστίζει στο Δημόσιο το ισχύον καθεστώς ΦΠΑ. Από τις πρώτες ημέρες που πάτησαν το πόδι τους στην Αθήνα οι εμπειρογνώμονες των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ διαπίστωσαν τις «τρύπες» του συστήματος και πρότειναν την εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ. Ως φαίνεται, μετά από αρκετό καιρό, έχουν πλέον καμφθεί αντιρρήσεις συμβούλων του οικονομικού επιτελείου, που πίσω από την εξαίρεση έβλεπαν έξαρση της φοροδιαφυγής. Οι απώλειες 200 εκατ. ευρώ κατ' έτος από τα δημόσια ταμεία τούς έπεισαν.
Του ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑ

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: