Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Το κίνημα της μπανάνας

ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ «ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝ» ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ.
Η παγκόσμια αθλητική κοινότητα αποθεώνει τον Ντάνι Αλβες και θάβει το ρατσισμό κάτω από ένα τσουνάμι από μπανάνες. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα προσφέρει ασπίδα προστασίας στους αλήτες, μην τυχόν και τους χαλάσει τη ζαχαρένια. Η ίδια η Βιγιαρεάλ τιμώρησε τον ένοχο με ισόβιο αποκλεισμό και ευχαρίστησε τους φιλάθλους που βοήθησαν στον εντοπισμό του...  
Σαν έτοιμος από καιρό, ο Αλβες άρπαξε την μπανάνα που του πέταξαν από την κερκίδα του Μαδριγάλ και την έκανε μια χαψιά. Κάποιοι γέλασαν, άλλοι σάστισαν, ένας θύμωσε και χίμηξε στο δράστη, οι σαστισμένοι ακολούθησαν. Και ο άσος της Μπαρτσελόνα χειροκροτήθηκε, σε όλα τα μήκη και πλάτη της ποδοσφαιρόφιλης οικουμένης. Οταν άνοιξαν τα μανάβικα, ξεκίνησε η κωδικοποίηση της διαμαρτυρίας.
Τρεις διάσημοι συμπατριώτες του Ντάνι Αλβες, οι «Λονδρέζοι» Οσκαρ, Ουίλιαν και Νταβίντ Λουίζ, ανέβασαν στο Twitter δική τους φωτογραφία μπανανοφαγίας, δίχως λόγια: η εικόνα (μεσαία φωτογρ.) μιλάει μόνη της. Το ίδιο έκανε από τη Βαρκελώνη ο τραυματίας Νεϊμάρ, μαζί με το γιο του, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο συμπαίκτη του. Ο Ρομπέρτο Κάρλος, ο Χουλκ, ο Φρεντ και ο Λούκας Λέιβα στοιχήθηκαν στο βραζιλιάνικο τείχος αντίστασης, το οποίο έσπευσε να αγκαλιάσει η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ: «Ο αθλητής Ντάνι Αλβες έδωσε μία τολμηρή και ισχυρή απάντηση στη μάστιγα του ρατσισμού», έγραψε.
Ο Σέρχιο Αγουέρο (αριστερή φωτογρ.) σχημάτισε λατινοαμερικάνικο μέτωπο «φίλων της μπανάνας» με τη διάσημη Βραζιλιάνα μπαλαδόρισσα Μάρτα. «Απόλυτος σεβασμός στον Ντάνι Αλβες, δεν υπάρχει χώρος για το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο», τιτίβισε ο Τογκολέζος Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ. Δύο συμπαίκτες του στην Τότεναμ, οι Βέλγοι με βορειοαφρικανικές ρίζες Μούσα Ντεμπελέ και Νασέρ Σαντλί (δεξιά φωτογρ.), πετάχτηκαν στο μανάβη, πήραν από μία μπανάνα και ανέβασαν τη δική τους φωτογραφία συμπαράστασης. Ο Ζεπ Μπλάτερ χαρακτήρισε το περιστατικό «εξωφρενικό» και υποσχέθηκε ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο θα ακολουθήσει πολιτική μηδενικής ανοχής. 
«Λιγότερη αξία»
«Η Ισπανία υποφέρει εδώ και χρόνια από αυτό το κακό», είπε ο ίδιος ο Ντάνι Αλβες. «Χρειάζεται και μία δόση χιούμορ για να το αντιμετωπίσει κανείς. Οσο λιγότερη αξία δώσουμε στους ρατσιστές τόσο πιο δύσκολα θα πετύχουν το στόχο τους». Τον Ιανουάριο του 2013, ο αμυντικός της Μπάρτσα μίλησε για «χαμένο πόλεμο», έπειτα από ένα τραυματικό ντέρμπι με τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου τον Ιανουάριο του 2013. Σήμερα αισθάνεται λιγότερο απαισιόδοξος. Ο Σαμουέλ Ετό'ο, ο Μαρσέλο, αλλά και οι μαύροι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Αγγλίας υπήρξαν απρόθυμοι πρωταγωνιστές παρόμοιων περιστατικών στην Ισπανία.
Η Βιγιαρεάλ, στο γήπεδο της οποίας συνέβη το επαίσχυντο επεισόδιο, είπε την τελευταία λέξη. Ομολόγησε επίσημα την ντροπή της και το καταδίκασε απερίφραστα. «Χάρη στις κάμερες ασφαλείας και την πολύτιμη βοήθεια των άλλων φιλάθλων, βρήκαμε τον ένοχο, του κατασχέσαμε το εισιτήριο διαρκείας και τον αποκλείσαμε ισόβια από το στάδιο Μαδριγάλ», ανακοίνωσε ο σύλλογος της Μαδρίτης.
Την ίδια στιγμή, σε κάποια χώρα του τέταρτου κόσμου, ο συνήγορος μιας ομάδας συνυπεύθυνης για τρισχειρότερα, μπροστά στα οποία ο λανθάνων ρατσισμός μοιάζει με πταίσμα, ισχυριζόταν ότι οι οπαδοί της φέρνουν μπανάνες στο γήπεδο για να μην τους κόψει καμιά λιγούρα...

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: