Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Δημοπράτηση της αποκατάστασης των τελευταίων έξι Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων από την Π.Ε. Πέλλας

Αποκατάσταση και στην Πέλλα στην περιοχή "Αμπέλια".
Δημοπρατήθηκε σήμερα (29/4) το έργο «Αποκατάσταση των έξι Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) της Π.Ε. Πέλλας». Το έργο αφορά την αποκατάσταση των τελευταίων 6 μη αποκατεστημένων ΧΑΔΑ εντός της ΠΕ Πέλλας. Ένα σημαντικό έργο για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής το οποίο παρακολούθησε και προώθησε συστηματικά ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.808.100,00 ευρώ με χρηματοδότηση από πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Προηγήθηκε μελέτη ύψους 100.000,00 € για την ωρίμανση του έργου που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας και χρηματοδοτήθηκε επίσης από το ΕΣΠΑ. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, η συμβατοποίηση και η έναρξη της υλοποίησης του έργου.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει αποκατάσταση μεγάλων χώρων στα όρια της Π.Ε. Πέλλας, κυρίως, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας όπως:
  • Στην Κρύα Βρύση, στη θέση «Βραστή Κβ2», έκτασης 28 στρεμμάτων, υψηλής επικινδυνότητας
  • Στο Νέο Μυλότοπο, στη θέση «Μπαϊρια», έκτασης 35,5 στρεμμάτων, μεσαίας επικινδυνότητας
  • Στο Δροσερό, στη θέση «Καμπινάκια», έκτασης 10 στρεμμάτων, μεσαίας επικινδυνότητας
  • Στο Άνυδρο, στη θέση «Μαντρί Γαϊτάνι», χώρος έκτασης 4 στρεμμάτων, μέσης επικινδυνότητας
  • Στην Πέλλα, στη θέση «Αμπέλια», κοντά στον Αρχαιολογικό Χώρο, έκτασης 13 στρεμμάτων, μεσαίας επικινδυνότητας και, τέλος,
  • Στην Περαία, στη θέση «Παλαιοχώρι» επί του νέου Εθνικού Οδικού Άξονα Έδεσσας - Φλώρινας, χώρος έκτασης 6,5 στρεμμάτων, χαμηλής επικινδυνότητας.
Ειδικότερα, τα έργα αποκατάστασης των 6 ΧΑΔΑ περιλαμβάνουν την κατασκευή όλων των απαραίτητων εργασιών κατά περίπτωση, για την πλήρη αποκατάσταση των χώρων, όπως:
  • Έργα διαμόρφωσης αναγλύφου, όπως συλλογή διάσπαρτων απορριμμάτων και περιβαλλοντική αποκατάσταση
  • Έργα μεταφοράς απορριμμάτων
  • Έργα στεγανοποίησης απορριμματικού αναγλύφου
  • Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
  • Έργα υποδομής (αντιπλημμυρική προστασία, δίκτυα υποδομής, περίφραξη,
  • πυρόσβεση, πυροπροστασία, εσωτερική οδοποιία κλπ.)
  • Έργα διαχείρισης και επεξεργασίας στραγγισμάτων
  • Έργα διαχείρισης βιοαερίου 
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως ότι, με την ολοκλήρωση των εργασιών της αποκατάστασης δεν θα υπάρξουν στο μέλλον περιβαλλοντικά προβλήματα ή οχλήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία ή την οικολογική ισορροπία των παρακείμενων οικοσυστημάτων, επιφανειακών και υπόγειων νερών.

Να επισημάνουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκαν έργα αποκατάστασης 27 μεγάλων ΧΑΔΑ στην Πέλλα που υλοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συνολικού προϋπολογισμού 4.470.000,00 €. Έτσι, έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το σύνολο της αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου προστασίας του περιβάλλοντος στην Π.Ε. Πέλλας. Πρόκειται για ένα έργο παρακαταθήκη για την παρούσα και τις μελλοντικές γενιές που έχουν δικαίωμα σ’ ένα καθαρό και προστατευμένο περιβάλλον.

Βασική επιδίωξή μας είναι να καταστήσουμε την Πέλλα συνώνυμο της ποιότητας ζωής που θέλουμε για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες. Να τονίσω ότι τα περισσότερα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν από την σημερινή διοίκηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία που έχουμε τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για την υλοποίηση έργων βιώσιμης ανάπτυξης. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων που έχουν την ευθύνη προώθησης των διαδικασιών και επίβλεψης της κατασκευής του έργου. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθεια όλων». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: