Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Νέο Μεσοπρόθεσμο μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος

Μετά την αναμενόμενη σήμερα ανακοίνωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα Σταθερότητας 2015-2018, το οποίο θα αποτελέσει και την τελευταία κοινοβουλευτική δοκιμασία πριν τις ευρωεκλογές.
Η Βουλή που είχε διακόψει τις εργασίες της λόγω Πάσχα ανοίγει ξανά την ερχόμενη Δευτέρα και θα κλείσει ξανά μετά από μία εβδομάδα, λόγω των ευρωεκλογών. Αν και η κυβέρνηση σκοπεύει να αποφύγει δυσάρεστες συζητήσεις όπως το εκκρεμές αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή συζήτησης με θέμα την υπόθεση Μπαλτάκου, μέσα σε αυτό το διάστημα και πριν το Eurogroup της 5ης Μαϊου, θα πρέπει να έχει εγκριθεί το νέο Μεσοπρόθεσμο, η ψήφιση του οποίου συνδέεται και με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αποτελεί και την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Το νέο Μεσοπρόθεσμο δεν θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες νέα μέτρα, για αυτό και στο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν πως δεν θα γίνει αφορμή νέων προστριβών με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Καθώς όμως θα θέτει τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης τετραετίας με αυστηρούς περιορισμούς δαπανών, αναμένεται αν μη τι άλλο να αποτελέσει πεδίο σφοδρής κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως ετοιμάζει νέα λιτότητα.
Τα δύσκολα όμως για την κυβέρνηση θα έρθουν μετά τις ευρωεκλογές, όταν επιστρέψει η τρόικα για να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, ώστε να εγκριθούν οι υπόλοιπες δόσεις αλλά και να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup της 19ης Ιουνίου. Και αυτό καθώς θα ανοίξουν δύσκολα μέτωπα όπως η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης στο δημόσιο, το νέο άνοιγμα αγορών και κλειστών επαγγελμάτων και οι εκκρεμότητες από την τελευταία συμφωνία με την τρόικα όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.

της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: News247.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: