Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων: "Η κληρονομιά της μνημόνευσης"

Στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Πέλλας, τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων (18 Απριλίου) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) συνδιοργανώνει φέτος, μαζί με άλλους φορείς, ενημερωτική ημερίδα και ξεναγήσεις, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (INTERNATIONAL COUNCIL OF MONUMENTS AND SITES –ICOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο με πρωτοβουλία της UNESCO και του ICOMOS κάθε μορφής εκδηλώσεις. Επιδιώκεται με τις εκδηλώσεις αυτές, όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOMOS, οργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις με την ευκαιρία της προαναφερόμενης επετείου.
Το ICOMOS προτείνει, επίσης, κάθε χρόνο, ένα επίκαιρο θέμα, ώστε να αναδειχτεί το νόημα της ημέρας αυτής. Το θέμα που προτάθηκε για το 2014 είναι «Η Κληρονομιά της Μνημόνευσης». Μια διακριτή, δηλαδή, κατηγορία μνημείων και χώρων, που δημιουργήθηκαν με αποκλειστικό σκοπό τη μνημόνευση. κατασκευές, δηλαδή, οι οποίες είχαν συνειδητά δημιουργηθεί με σκοπό να μνημονεύσουν ένα γεγονός, άτομο ή ιδέα. Στην
προαναφερόμενη κατηγορία περιλαμβάνονται ποικιλίες μορφών όπως: επιτύμβιες επιγραφές, μαυσωλεία εξέχουσας αρχιτεκτονικής, έργα μνημειακής πλαστικής, αρχαία ή νεώτερα νεκροταφεία, καθώς και στοιχεία που ανακαλούν γλωσσικές παραδόσεις. Στην ίδια κληρονομιά περιλαμβάνονται, επίσης, στοιχεία στα οποία έχει επιδοθεί μια μνημονική αξία, π.χ. ερείπια ή βιομηχανικά κατάλοιπα, τα οποία συνοδεύονται από αφιερωματικές πλάκες, ή δημόσιες πλατείες, των οποίων το όνομα υπομνηματίζει ένα ιστορικό γεγονός ή πρόσωπο.
Οι φετεινές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το ελληνικό τμήμα του ICOMOS, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ιπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΑΣ), ενώ έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Την Κυριακή 27 Απριλίου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στις 11:00 - 14:00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Η κληρονομιά της μνημόνευσης", ενώ στις 4 και 11 Μαϊου στις 10:00 θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού και στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: