Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Ψηφίζουν για τρεις κι εξήντα (χιλιάδες)

Και όμως, διχασμένοι εμφανίζονται οι Ελβετοί στις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της 18ης Μαΐου.
Εάν στις 18 Μαΐου οι Ελβετοί πουν «ναι», η χώρα τους θα υιοθετήσει το υψηλότερο κατώτατο ωρομίσθιο στον κόσμο, 22 φράγκα (περίπου 24,01 δολάρια, ή 18 ευρώ), αλλαγή που θα ανεβάσει τον κατώτατο μηνιαίο μισθό στο επίπεδο των 4.000 φράγκων (περίπου 3.287 ευρώ) μετατρέποντας θεωρητικά τουλάχιστον την Ελβετία, με ένα από υψηλότερα επίπεδα ζωής στον κόσμο, σε εργασιακό παράδεισο. 
Γιατί μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου στο δημοψήφισμα του Μαΐου δείχνουν ότι οι Ελβετοί είναι διχασμένοι σχεδόν 50%- 50% και μπορεί για εμάς να ακούγεται ανήκουστο, όμως ενδέχεται να πουν «όχι» στην υιοθέτηση του κατώτατου μισθού.
Το δημοψήφισμα προωθείται από το SBG, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Ελβετίας, με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος και βασικό επιχείρημα ότι τα ημερομίσθια πρέπει να είναι ανάλογα του κόστους ζωής της χώρας, που είναι ανάμεσα στα υψηλότερα στον κόσμο.
Οι υποστηρικτές της αλλαγής εκτιμούν ότι η υιοθέτηση του κατώτατου μισθού θα ενισχύσει σημαντικά τις περίπου 330.000 γυναίκες, που εργάζονται σε μη εξειδικευμένες θέσεις στη χώρα και με τους μισθούς που παίρνουν μέχρι τώρα δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Στην Ελβετία ο μέσος μηνιαίος μισθός για τους ανειδίκευτους εργάτες ανέρχεται περίπου στα 4,627 φράγκα (προ φόρων), ενώ ένα νοικοκυριό με δύο εργαζομένους καλείται να πληρώνει περίπου 2,643 φράγκα το μήνα, σε φόρους, κοινωνική ασφάλιση, ιατρική ασφάλιση και περίπου άλλα 5,498 φράγκα για καθημερινές δαπάνες, ενοίκιο, μεταφορές, ένδυση, διατροφή.
Ομως στη χώρα που δεν έχει νομικά κατοχυρωμένο κατώτατο μισθό, ήδη το 90% των εργαζομένων έχει μηνιαίο μισθό αρκετά υψηλότερο από τα 4.000 φράγκα, και οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του μέτρου του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο ύψος τις συνολικές αποδοχές αρκετών εργαζομένων, γεγονός που θα «χτυπήσει» την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων και απολύσεις.
Ο Μπορίς Τσουέρχερ, οικονομολόγος του Τμήματος Απασχόλησης του υπουργείου Οικονομίας, υποστηρίζει ότι ο ενιαίος μισθός τελικά θα «επιβαρύνει» τους καταναλωτές, καθώς οι εταιρείες θα μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.
«Απλά δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε υπαλλήλους» λέει η Εϊχερ, που έχει κατάστημα με κάρτες και γραφική ύλη, υποστηρίζοντας ότι η ίδια αναγκάστηκε να απολύσει υπάλληλο που αμειβόταν με 3.500 φράγκα το μήνα. «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι άνθρωποι βγάζουν λιγότερα στην Ελβετία, όμως τελικά δεν αξίζουν όλες οι δουλειές και όλοι οι εργαζόμενοι 4.000 φράγκα το μήνα». «Η πρόταση για τον κατώτατο μισθό θα γυρίσει μπούμερανγκ και τελικά θα βλάψει αυτούς που υποτίθεται ότι θα βοηθήσει» λέει ο οικονομολόγος Τζορτζ Σέλντον, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Και εξηγεί: « Η ανεργία αυξάνεται ειδικά για τους μη εξειδικευμένους εργάτες, η λύση στο πρόβλημά τους δεν είναι να τους καταστήσουμε... περισσότερο ακριβούς».
Τα δημοψηφίσματα, βασικό συστατικό του ελβετικού πολιτικού συστήματος, διεξάγονται τέσσερις φορές το χρόνο. Σε μία χώρα, που φιλοξενεί περίπου 300 τράπεζες, αρκετές φορές οι ψηφοφόροι ταυτίζονται με την πλευρά των εργοδοτών. Το 2012, για παράδειγμα, οι Ελβετοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα πρόταση που θα εξασφάλιζε για τους εργαζομένους έξι εβδομάδες άδειας με αποδοχές.
Πέρσι πάντως ενέκριναν πρόταση που έδωσε στους μετόχους την αποφασιστική ψήφο όταν αποφασίζονται οι μισθοί των ανώτατων στελεχών και «έκοψαν» τις υπερβολικά υψηλές τους αποζημιώσεις.
Εταιρείες κολοσσοί όπως η Nestle, η Novartis με έδρα την Ελβετία αλλά και μικρότερες όπως η Allurpa -σύνδεσμος ελβετικών υπηρεσιών καθαρισμού και καθαριότητας- τάσσονται κατά του κατώτατου μισθού. Εκπρόσωπος της Allurpa δήλωσε στο Bloomberg ότι όχι μόνο το μέτρο θα οδηγήσει σε απολύσεις αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα οδηγήσει και σε μειώσεις μισθών(!), υποστηρίζοντας ότι δικοί τους εργαζόμενοι κερδίζουν από 18.50 έως και 26.50 φράγκα την ώρα.
** Κατώτατος ωριαίος μισθός σε άλλες χώρες
(Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)
* Λουξεμβούργο: 10,60 δολάρια (7,66 ευρώ)
* Γαλλία: 10,60 δολάρια (7,66 ευρώ)
* Αυστραλία: 10,20 δολάρια
* Γερμανία: 11,75 δολάρια (8,50 ευρώ)
* Βρετανία: 10,55 δολάρια ( 6,5 στερλίνες/7,62 ευρώ)
* ΗΠΑ: $7,25 - με τον πρόεδρο Ομπάμα να επιθυμεί να τον αυξήσει στα $10,10. 

Πηγές: enet.gr, Reuters, Bloomberg, Ass. Press, BBC 

Κι εμείς ψηφίζουμε και μάλιστα πιο επίσημα για να μην ξεχνιόμαστε για την ανεργία, τις απολύσεις, τις περικοπές, τα λουκέτα, την διάλυση των κοινωνικών δομών, την φτώχεια και την εξαθλίωσή, την ελπίδα και την αξιοπρέπειά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: