Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Εφιάλτης φτώχειας

Σε κοινωνία του ενός τρίτου εξελίσσεται τάχιστα η ελληνική με τη βοήθεια των Μνημονίων, καθώς ήδη 6 στους 10 Έλληνες αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, 2,5 εκατ. πολίτες βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και άλλα 3,8 εκατ. αντιμετωπίζουν τον ίδιο κίνδυνο. Ως όριο φτώχειας για το 2013 θεωρείται το μηνιαίο εισόδημα των 432 ευρώ για ένα άτομο ή τα 908 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Επίσης οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα να θεσπίσει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, παρ' ότι αντιμετωπίζει οξύτατα φαινόμενα ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
* 6,3 εκατομμύρια Έλληνες βρίσκονται ή κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο

Έκθεση Βουλής: 2 στους 3 Έλληνες αντιμέτωποι με τη φτώχεια
Κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Έλληνες, ενώ τον κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν ακόμη 3,8 εκατομμύρια, λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του το γραφείο οικονομικών θεμάτων της Βουλής.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ίδια έκθεση και στο μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν το έχει υιοθετήσει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η χώρα μας βρίσκεται στην τετάρτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής.
Στη μελέτη αναφέρεται ακόμα ότι η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα βασίζεται στη χορήγηση επιδομάτων με αποτέλεσμα κάποιες ομάδες να υπερπροστατεύονται και κάποιες άλλες που ενδεχομένως χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης να βρίσκονται έξω από το δίκτυo κοινωνικής ασφάλισης.
Τέλος, η έκθεση περιλαμβάνει και προτάσεις για την αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής πολιτικής, τόσο ως προς την αποτελεσματικότητά της, όσο και ως προς την αποδοτικότητα.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: