Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Η κυβέρνηση ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς!

Και ενώ η κυβέρνηση διαρρέει ότι προσπαθεί να μεταπείσει την τρόικα σε σχέση με την έναρξη πλειστηριασμών ακινήτων (νοικοκυριά και επιχειρήσεις με "κόκκινα" δάνεια σε τράπεζες) στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας από την Ιανουαρίου του 2015, το υπουργείο Οικονομικών ήδη ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία ήταν σε απόλυτη γνώση του Μεγάρου Μαξίμου και φυσικά του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί τα "προεόρτια" σε σχέση με το τι μέλλει να επακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Άλλωστε το νομοσχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια βρίσκεται προ των πυλών, με χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να καλούνται τους επόμενους μήνες να αντιμετωπίσουν δυσβάσταχτους φόρους, ενώ, δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, θα αντιμετωπίσουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους. 

Δεν απέφυγαν τα... λάθη
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων κινήθηκε γρήγορα στο θέμα της ανάρτησης στο Διαδίκτυο των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό για χρέη προς το Δημόσιο και ήδη από χθες οι τρεις πρώτες υποθέσεις βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.publicrevenue.gr
Ένα ξενοδοχείο 14.000 τ.μ. στη Ζάκυνθο και δύο αγροτεμάχια στη Χαλκίδα είναι τα πρώτα ακίνητα οφειλετών που αναρτήθηκαν ήδη -πριν καν στεγνώσει το μελάνι στην απόφαση την οποία υπέγραψε προχθές η κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου- στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς.
Πρόκειται για τη νέα διαδικασία για τα "e-πωλητήρια", με τις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ να μην μπορούν να αποφύγουν τεχνικά προβλήματα. Για παράδειγμα, η τιμή 1ης προσφοράς που ορίστηκε είναι διπλάσια ή τετραπλάσια της αξίας του ακινήτου!
Μέσω της διαδικασίας που τελικώς επελέγη, κοινοποιούνται τα στοιχεία του οφειλέτη (επωνυμία, ΑΦΜ), τα στοιχεία του ακινήτου και η τιμή πώλησης.
Τα ακίνητα
Τα πρώτα ακίνητα που βγαίνουν μέσα στον επόμενο μήνα (έως τέλος Οκτωβρίου) στο σφυρί είναι:
- Αγροτεμάχιο με κτήριο 41 στρέμματα στο Βαθύ Χαλκίδος. Αν και η αξία του εκτιμάται στα 3.750.000 ευρώ, ως 1η τιμή προσφοράς εμφανίζεται τιμή στα 6.260.000 ευρώ!
- Αγροτεμάχιο μη άρτιο, μη οικοδομήσιμο 2.391,50 τ.μ. του ιδίου οφειλέτη, με αναγραφόμενη αξία 7.500 ευρώ, η πρώτη προσφορά ορίστηκε στα 38.000 ευρώ!
- Ξενοδοχείο 14.623 τ.μ. στις Ρίζες Ζακύνθου με 7 τριόροφα κτήρια. Η αξία του αποτιμάται στα 55 εκατομμύρια και βγαίνει σε πλειστηριασμό στα 44.000.000 ευρώ.
Διευκρινίσεις
Όπως διευκρίνιζαν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο δεν αφορά σε καμία περίπτωση οφειλέτες με χρέη κάτω από 300.000 ευρώ, κάτι το οποίο μένει να δειχθεί, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον με τα χρέη πολιτών προς τράπεζες, ζήτημα το οποίο στην κυριολεξία "καίει" μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Οι ίδιες πηγές έδιναν και εξηγήσεις για τα λάθη (;) που αποκαλύφθηκαν από τα πρώτα ακίνητα που βγήκαν «στο σφυρί». Συγκεκριμένα, στα δύο από τα πρώτα τρία ακίνητα η τιμή πρώτης προσφοράς είναι πολλαπλάσια της αξίας του ακινήτου που εμφανίζεται στο σύστημα. «Σε πολλές περιπτώσεις, τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές όπου όταν έγινε η κατάσχεση δεν ίσχυε ο αντικειμενικός προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων. Ο δικαστικός κλητήρας έκανε μια πρόχειρη εκτίμηση χωρίς συγκριτικά ή άλλα στοιχεία και είναι αυτή η αξία που αναγράφηκε στον φάκελο κατάσχεσης», ανέφεραν.
Φορο-σοκ στην ακίνητη περιουσία
Ακόμη ένας διεθνής οίκος ρίχνει τα "βέλη" του στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την υψηλότατη φορολογία ακινήτων στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τον ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, εξωπραγματικά υψηλό χαρακτηρίζει το βάρος των φόρων στην ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα έκθεση της GLP Values, σημειώνοντας ότι στη χώρα καταγράφεται η βαρύτερη φορολόγηση στον δυτικό κόσμο, προσθέτοντας πως απαιτείται δραστική μείωση και αναμόρφωση της φιλοσοφίας των φόρων.
Η GLP Values προχώρησε σε μελέτη του βάρους των φόρων ακινήτων (ιδίως φόρων κατοχής) στην Ελλάδα, σε σχέση με σειρά άλλων ανεπτυγμένων χωρών, αλλά και με τον ΟΟΣΑ ως σύνολο. Η μελέτη φέρει τίτλο «Το βάρος των φόρων ακινήτων (και δη φόρων κατοχής) στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες χώρες - φορολόγηση ακινήτων σε Γαλλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο».
Τα συμπεράσματα
Αξίζει να σημειωθεί πως η σύγκριση, λόγω διαθεσιμότητας των στοιχείων, έγινε για το 2011, ενώ έκτοτε οι φόροι κατοχής ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν περαιτέρω, με κορύφωση τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Άρα τα συμπεράσματα είναι σήμερα ακόμη πιο αποκαρδιωτικά κι ανησυχητικά για την Ελλάδα απ' ό,τι το 2011.
Από εκεί και πέρα, η μελέτη διαψεύδει επιχειρήματα πως είτε είναι μικρό το συνολικό φορολογικό βάρος των Ελλήνων σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ είτε είναι μικρό ειδικά το βάρος των φόρων κατοχής. Αντιθέτως, είναι το μεγαλύτερο, ειδικά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και εν γένει με τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών.
Το βάρος, βεβαίως, των φόρων ακινήτων μπορεί να αξιολογηθεί και ως επίπτωση στην κτηματαγορά και στην οικοδομή, που έχουν υποστεί καθίζηση από το 2009 και μετά. Η μελέτη τονίζει σχετικά πως γι' αυτήν την καθίζηση πολύ μεγαλύτερο ρόλο, πέραν βεβαίως των αυξομειώσεων του ΑΕΠ, παίζουν οι φόροι κατοχής, των οποίων η επίπτωση ξεδιπλώνεται σε βάθος χρόνου, παρά οι φόροι μεταβίβασης, των οποίων η επίδραση τείνει να λαμβάνει χώρα εφάπαξ, κατόπιν δε να απορροφάται από την κτηματαγορά.

Αγουρίδης Γιάννης 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: