Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Και με κοινοτικά κονδύλια ενισχύει η κυβέρνηση τη Digea

Νέα παροχή στην Digea προσφέρει η κυβέρνηση, μετά από σειρά χαριστικών ρυθμίσεων στο παρελθόν, με τις οποίες καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώνει -προσφέροντας υπηρεσία μεταφοράς σήματος στους πελάτες της, δηλαδή τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, που τυγχάνουν και ιδιοκτήτες της- αλλά και να διαμορφώνει το έδαφος για μελλοντικά κέρδη, από τα περιφερειακά κανάλια και τη ΝΕΡΙΤ.
Αυτήν τη φορά πρόκειται για μετακύλιση δαπάνης επένδυσης, από την Digea προς τις Περιφέρειες, μέσω του ΕΣΠΑ, για τους αναμεταδότες ψηφιακού σήματος, προκειμένου να λαμβάνουν και απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Την επένδυση των αναμεταδοτών δεν θα κάνει η Digea για να μην... ξοδευτούν οι μέτοχοί της, ιδιοκτήτες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, αλλά θα αναλάβει το Δημόσιο και συγκεκριμένα οι Περιφέρειες, με κοινοτικά κονδύλια! Τα κονδύλια θα μεταβιβαστούν στην Digea προκειμένου να αγοράσει τον εξοπλισμό, να κάνει την εγκατάσταση και να βάλει σε λειτουργία τους αναμεταδότες...
Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, με απόφαση του γραμματέα Μ. Δασκαλάκη, «το έργο της εγκατάστασης των αναγκαίων τοπικών αναμεταδοτών (gap filler) θα ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση (ΕΣΠΑ)». Συγκεκριμένα, αναφέρει, οι Περιφέρειες θα προσκληθούν εντός των επομένων ημερών για το πρόγραμμα Ψηφιακής Σύγκλισης.
Οι αναμεταδότες ψηφιακού σήματος θεωρούνται αναγκαίοι προκειμένου το τηλεοπτικό σήμα να φτάσει σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Με την ψηφιακή ολοκλήρωση η Digea θα έχει τοποθετήσει αναμεταδότες σε 156 σημεία εκπομπής σε όλη τη χώρα, με τους οποίους καλύπτει, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, το 96% του πληθυσμού. Για την κάλυψη μεγαλύτερου μέρους είναι αναγκαία η τοποθέτηση αναμεταδοτών. Για παράδειγμα, στις καλές μέρες η ΕΡΤ εξέπεμπε από 1.100 σημεία εκπομπής και κάλυπτε το 99% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την κάλυψη όλης της χώρας χρειάζονται 6 αναμεταδότες σε περίπου 600 σημεία εκπομπής επιπλέον των 156 που θα βρίσκονται σε λειτουργία ώς τις 19 Δεκεμβρίου. Το κόστος του κάθε αναμεταδότη ανέρχεται σε 7.000- 8.000 έκαστος. Συνολική δαπάνη περί τα 25 εκατ. ευρώ για όλη τη χώρα.
Για όλη τη χώρα; Όχι βέβαια. Για τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών το πρόβλημα της τηλεοπτικής κάλυψης και η ανάγκη τοποθέτησης αναμεταδοτών δεν αφορά όλη τη χώρα, αλλά μόνο τις «περιοχές υψηλής προτεραιότητας». Έτσι, σύμφωνα με τη Γραμματεία, η ένταξη στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση (της Digea) αφορά μόνο δύο Περιφέρειες: την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο. Χωρίς αναμεταδότες θα παραμείνουν προς το παρόν και μέχρι νεωτέρας, περιοχές με ιδιαίτερο ανάγλυφο, όπως η Πελοπόννησος, η Ήπειρος και η Στερεά Ελλάδα και σχεδόν όλη η νησιωτική χώρα. Αυτή είναι η «Ψηφιακή Σύγκλιση» της κυβέρνησης.
Και ενώ στις 19 Δεκεμβρίου «ολοκληρώνεται η πλήρης μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή τηλεόραση», σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, πιθανότερο σενάριο για απομακρυσμένους δήμους και χωριά, που έχουν ίσως περισσότερο ανάγκη την τηλεόραση, είναι η επένδυση των ίδιων των κατοίκων, καθώς δεν είναι λίγοι οι δήμοι που θα αναγκαστούν στην πορεία με δικά τους έξοδα να καλύψουν το κενό ψηφιακής λήψης για τους δημότες τους.

Νταρζάνου Αγγέλα
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: