Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΗΕ: Η Κούβα πρότυπο στις υπηρεσίες υγείας και στη διεθνή αλληλεγγύη

«Η Κούβα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την ικανότητά της να εκπαιδεύει άριστα γιατρούς και νοσηλευτές», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι  Μουν, υπενθυμίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την Κούβα χώρα-πρότυπο στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. 
Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ έγιναν με την ευκαιρία της συνάντησής του στη Νέα Υόρκη με τον κουβανό υπουργό Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες και με αφορμή την πρωτοβουλία της Κούβας να καλέσει σε παγκόσμια εκστρατεία για τη βοήθεια προς τις χώρες της Αφρικής που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάπλωσης του ιού έμπολα.
Ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του διεθνούς οργανισμού προς την κουβανική κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι  και άλλες χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κούβας.
Η Κούβα έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα στείλει 62 γιατρούς και 103 νοσηλευτές στη δυτική Αφρική για να βοηθήσει την καταπολέμηση της νόσου που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 2.500 ανθρώπων από την εμφάνισή της τον περασμένο Μάρτιο.  Η ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαία, με διπλασιασμό των περιπτώσεων κάθε τρεις εβδομάδες.
Η ομάδα εθελοντών, που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, επιδημιολόγους και ειδικούς εντατικής θεραπείας, αναμένεται να βρίσκεται στη Σιέρα Λεόνε στις αρχές του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη Μάργκαρετ Τσαν, διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρόκειται για τη«μεγαλύτερη προσφορά ξένης ιατρικής ομάδας από μία μόνο χώρα«.
Κατά το κουβανικό υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50.000 κουβανοί γιατροί και ειδικοί της υγειονομικής περίθαλψης σε 66 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: vathikokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: