Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ο νόμος-ανάσα για χρέη σε Εφορίες & Ταμεία

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ-ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΕΩΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους θα έχουν πάνω από τρία εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στις Εφορίες και στα ασφαλσιτικά Ταμεία.
Το περιθώριο για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι τρίμηνο, δηλαδή η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από την 1η Νοεμβρίου 2014 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2015.
Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης - που θα είναι ενιαία για οφειλές σε Εφορίες και Ταμεία - θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή. Στόχος είναι η λύση που δίνεται να είναι ρεαλιστική και να συμβάλλει στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στη ρύθμιση των οφειλών έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το τελικό σχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με την τρόικα.
Για το θέμα αυτό έχουν υπάρξει πυρετώδεις διεργασίες ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη. Η ρύθμιση προβλέπει έως και 100 δόσεις (ανάλογα με το ύψος της οφειλής) και συνοδεύεται από μείωση του επιτοκίου υπερημερίας και σημαντική έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις.
Τελευταία ευκαιρία
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που έχουν οι οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο, καθώς δεν θα επαναληφθεί ανάλογη ρύθμιση. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει χαρακτηριστικά επισημάνει πως το θέμα των οφειλών αποτελεί ένα σημαντικό συντελεστή που έβλαψε τη ανταγωνιστικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό. Υπήρχαν «κακομαθημένες» επιχειρήσεις που είχαν μάθει να ζουν μόνο με τα λεφτά του κράτους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία από τη χαρτογράφηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έγινε για πρώτη φορά τον Αύγουστο.
Από την καταγραφή αυτή προέκυψε πως το 84% των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα Ταμεία αφορούν την περίοδο της ευημερίας.
Η οριστική ρύθμιση -που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής»- προβλέπει τα εξής:
1 Δίνονται 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό της δόσης καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις θα είναι 20%.
2 Προβλέπονται έως και 72 δόσεις για οφειλές από 15.001 ευρώ και άνω. Η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και στις προσαυξήσεις συνδέεται με τον αριθμό των δόσεων. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται ως εξής:
Οι εκπτώσεις στα πρόστιμα
Εκπτωση Εξόφληση σε:
30% 72 δόσεις
50% 60 δόσεις
60% 48 δόσεις
70% 36 δόσεις
80% 24 δόσεις
90% 12 δόσεις
100% Eφάπαξ
3 Το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας διαμορφώνεται στο 4,6% (από 8,76%).
4 Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα ο οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση θα πρέπει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία και τα Ταμεία. Για παράδειγμα οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχει καταβάλει κανονικά τις εισφορές για τον μήνα Οκτώβριο. Σε περίπτωση που υποβάλει αίτηση τον Ιανουάριο θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές του κανονικά το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.
5 Δίνεται η δυνατότητα να μην καταβληθεί μία δόση εγκαίρως. Ωστόσο, στη συνέχεια θα πρέπει να καταβληθεί η συγκεκριμένη δόση με μία επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν εγκαίρως περισσότερες από μία δόσεις, ο οφειλέτης βγαίνει από την ευνοϊκή ρύθμιση.
6 Ειδικό καθεστώς θα ισχύει για όσους έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση «νέα αρχή» και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις του. Στόχος είναι να δοθεί ένα «μπόνους» σε όσους καταβάλλουν με συνέπεια τις δόσεις τους προς τις Εφορίες και τα Ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου ή νέας εφάπαξ μείωσης των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
7 Οι οφειλέτες που δεν θα μπουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο στη ρύθμιση «νέα αρχή» χάνουν οριστικά την ευκαιρία. Το μόνο περιθώριο που θα έχουν είναι να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση», η οποία ωστόσο προβλέπει μόνο 12 δόσεις. Και σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,6%, ενώ μπορεί να μην καταβληθεί μόνο μία δόση εγκαίρως. Η δόση αυτή θα πρέπει να καταβληθεί στη συνέχεια με επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο, διαφορετικά ο οφειλέτης βγαίνει και από την πάγια ρύθμιση.
8 Οι αιτήσεις για την αποπληρωμή θα μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά εντός της διορίας που ήδη αναφέρθηκε (δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου).
9 Από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα βγαίνουν όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ όσο διαρκούν οι δόσεις, αλλά και όσοι έχουν υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία για να εγκριθεί η αίτησή τους.
10 Η νέα ρύθμιση προβλέπει την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης σε αυτή, ενώ θα καταργηθούν και γραφειοκρατικά εμπόδια.
11 Οσοι οφειλέτες μπουν στη ρύθμιση και καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις δεν απειλούνται από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμούς κ.ά.).
12 Επιπρόσθετα σε όσους οφειλέτες μπουν στη ρύθμιση θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής (φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα) το οποίο -εφόσον φυσικά αποπληρώνονται οι δόσεις- θα ανανεώνεται κάθε μήνα.
ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Προ κρίσης βεβαιώθηκε το 83% των οφειλών
Το ποσό των 89,2 δισεκατομμυρίων ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μετά και τη μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε μέσα στον Αύγουστο (κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ). Πάντως η μεγάλη πλειοψηφία -περίπου 2,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις- έχει χρέη που δεν ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία που καταγράφονται στην τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ σχετικά με το «προφίλ» των οφειλετών στα μεγάλα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως το 83% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ασφαλιστικό σύστημα έχει δημιουργηθεί προ κρίσης.
Με βάση τα στοιχεία όσοι δημιούργησαν χρέη προς τα ταμεία για πρώτη φορά από το 2009 και μετά οφείλουν σήμερα 1,86 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το 17% των συνολικών χρεών προς το ασφαλιστικό σύστημα.
Στον αντίποδα το 83% των χρεών έχει δημιουργηθεί από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που ξεκίνησαν να χρωστάνε για πρώτη φορά πριν το 2009. Αυτοί χρωστάνε σήμερα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι και το 2009 οι οφειλές τους έφταναν ήδη τα 6,4 δισεκατομμύρια.
Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
  • Μέχρι 3.000 ευρώ χρωστούν στο Δημόσιο 1.763.506 φορολογούμενοι
  • Από 3.001 έως 5.000 ευρώ οφείλουν 126.613 φορολογούμενοι
  • Από 5.001 μέχρι 10.000 ευρώ χρωστούν 114.640 φορολογούμενοι
Την ίδια στιγμή σχεδόν 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία ποσό κάτω των 15.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες μπορούν να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση, που προσφέρει μέχρι και 100 δόσεις. Την ανάγκη να «τρέξει» η νέα ρύθμιση των οφειλών επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αναφορικά με την πορεία των ρυθμίσεων προκύπτει πως:
  • Στο ΙΚΑ συνολικά βρίσκονται στη ρύθμιση «νέα αρχή» 22.652 οφειλέτες και στην πάγια ρύθμιση 18.056. Τον Σεπτέμβριο είχαν υποβληθεί 1.788 αιτήσεις για τη ρύθμιση «νέα αρχή» και 3.042 για την πάγια ρύθμιση.
  • Στον ΟΑΕΕ είναι στη ρύθμιση «νέα αρχή» 22.770 οφειλέτες και στην πάγια ρύθμιση 21.080 ελεύθεροι επαγγελματίες.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: