Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Σύμφωνα με στοιχεία του προγράμματος "Ήλιος": Με εισόδημα μέχρι 700 ευρώ το 60% των συνταξιούχων

Το άσπρο μαύρο σχετικά με τις απολαβές των συνταξιούχων στη χώρα μας επιχειρούν να εμφανίσουν τα γερμανικά ΜΜΕ αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε μια προσπάθεια να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση μέτρα μείωσης των συντάξεων και αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Από τις συγκεκριμένες πλευρές διατυπώνεται ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι διαβιούν με συντάξεις πολύ υψηλότερες ακόμα και των Γερμανών, καθώς το μέσο εισόδημα για τους 2.637.090 απόμαχους της εργασίας στην Ελλάδα εμφανίζεται ότι είναι 941,59 ευρώ!
Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του προγράμματος "Ήλιος", που αποτυπώνει τις συνταξιοδοτικές απολαβές:
* Το ποσό αυτό (των 941,59 ευρώ) είναι προ φόρου και των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης, δηλαδή είναι μικρότερο από 100 έως 150 ευρώ.
* Από το σύνολο των 2.637.090 συνταξιούχων όλων των κατηγοριών (γήρατος, θανάτου, αναπηρίας), περίπου το 1.511.000 (περίπου το 60%) λαμβάνει αποδοχές μέχρι 800 ευρώ και αφαιρουμένων των κρατήσεων και της περίθαλψης το τελικό ποσό πέφτει σε αρκετές περιπτώσεις και κάτω από τα 700 ευρώ. Μάλιστα, ειδικά η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων θανάτου (το 80%) και αναπηρίας (σχεδόν το σύνολο) λαμβάνει αποδοχές από 250 έως 400 ευρώ!
* Ο μέσος όρος των συντάξιμων αποδοχών ανεβαίνει κατακόρυφα από τους 460.393 συνταξιούχους γήρατος, που λαμβάνουν από 1.000 έως 1.500 ευρώ σύνταξη και άλλους 287.743 που λαμβάνουν συντάξεις από 1.500 έως 2.000. Οι συνταξιούχοι αυτοί προέρχονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ) και συγκεκριμένους κλάδους (τράπεζες), αν και πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν δεχτεί την τελευταία πενταετία μεγάλες περικοπές στις κύριες και επικουρικές απολαβές τους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ωστόσο, σύμφωνα και με την απόφαση του Eurogroup (20.2), η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα "νοικοκυρέματος" του ασφαλιστικού συστήματος με βασικό στόχο την αύξηση των εσόδων για τη στήριξη του κοινωνικού και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν:
* Περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, με αναστολή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις τράπεζες. Δεν θα θιγούν όμως τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα και τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ή τα όρια που υπάρχουν για τη σύνταξη αναπήρων.
* Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Συστήματος με τη δημιουργία Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.
* Ενοποιήσεις Ταμείων, έπειτα από διάλογο που θα στοχεύει κυρίως στη δημιουργία τριών κεντρικών φορέων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Έκκληση για τη ρύθμιση των 100 δόσεων
Χθες η διοίκηση του ΙΚΑ με ανακοίνωσή της κάλεσε τους οφειλέτες να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διακανονισμού των οφειλών που παρέχει ο πρόσφατος Ν. 4321/2015, με τον οποίο τους δίνεται μια τελευταία ευκαιρία να ενταχθούν σε ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό και ευέλικτο σύστημα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών τους.
Αν δεν αξιοποιηθεί και η τελευταία αυτή ευκαιρία, οι υπηρεσίες θα εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες για την είσπραξη των οφειλών με λήψη αναγκαστικών μέτρων και η μόνη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών που θα παραμένει θα είναι αυτή των 12 δόσεων (πάγιο σύστημα Ν. 4152/2013).
Στη ρύθμιση υπάγονται οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την 2η Μαρτίου 2015, που αφορούν δηλαδή εισφορές μισθολογικών περιόδων έως και τον Ιανουάριο 2015.
Το σύνολο της οφειλής (κύρια οφειλή και προσαυξήσεις) κεφαλαιοποιείται τον προηγούμενο της ρύθμισης μήνα (στην κεφαλαιοποιημένη οφειλή συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές του 1/2015). Εάν η οφειλή είναι άνω των 5.000 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 0,25% μηνιαία (χωρίς οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση, προσαύξηση ή ποινή). Για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται καμία μηνιαία προσαύξηση. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ.

Ανδρέας Πετρόπουλος 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: