Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

O Τσίπρας δεν ζήτησε χρήματα, αλλά έθεσε θέμα Siemens και πολεμικών αποζημιώσεων

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την ομόλογό του Άνγκελα Μέρκελ με τους δύο να παραθέτουν συνέντευξη Τύπου και να μιλούν για το θέμα της ρευστότητας, τις διμερείς σχέσεις, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη ζίμενς και την διευθέτηση των κατοχικών αποζημιώσεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αναλάβει με δική της πρωτοβουλία η Ελλάδα, ενώ η κα. Μέρκελ τόνισε πως δεν είναι αρμόδια να πει αν δέχεται ή απορρίπτει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα αναφέρονται για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο, τόσο στην υπόθεση διαφθοράς με τις μίζες της ζίμενς, όσο και στις γερμανικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα με πρωτίστως ηθικό σκοπό και στη συνέχεια υλικό. Η κα. Μέρκελ απάντησε πως είναι θετική στο διάλογο, ξέρει καλά τι πέρασε ο ελληνικός λαός από τη γερμανική κατοχή, αλλά τόνισε πως από πολιτικής πλευράς το θέμα για τη Γερμανία έχει ολοκληρωθεί.
Πριν καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης, η Άνγκελα Μέρκελ φρόντισε να ξεναγήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο κτίριο της Καγκελαρίας και να του δείξει κάποια από τα αξιοθέατα της πόλης από το μεγάλο παράθυρο του κτιρίου.
Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ
Πρώτα μίλησε η Καγκελάριος τονίζοντας πόσο χαρούμενη είναι που υποδέχεται τον πρωθυπουργό. "Τον καλωσορίσαμε θερμά και εκείνον και την ομάδα. Είχαμε μιλήσει στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής και πιο λεπτομερή και αναλυτική συζήτηση στην επιμέρους συνάντηση".
Στη συνέχεια η κα. Μέρκελ μίλησε για τα εκατομμύρια των τουριστών από τη Γερμανία που έρχονται στην Ελλάδα, κάτι το οποίο όπως δήλωσε επιθυμεί να συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον. "Να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο" ανέφερε χαρακτηριστικά: "Κάναμε έναν πρώτο γύρο και είδαμε ποιες είναι οι αναγκαιότητες που πρέπει να καλυφθούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όσων έχουμε συνυπογράψει".
Συνεχίζοντας τις δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνει "σαφές ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση. Δεν θα πούμε ανεπαρκές το ένα μέτρο ή το άλλο, είναι κάτι που άλλοι θα το αποφασίσουν" σημείωσε. "Εγώ θα πω ότι θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει εύρωστη, να αναπτυχθεί να βγει από το τέλμα της μεγάλης ανεργίας" σημείωσε τονίζοντας πως προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Διμερείς σχέσεις των δύο χωρών
Στη συνέχεια η Γερμανίδα πολιτικός αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που μπορεί να ληφθούν σε διμερές επίπεδο. "Πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, να τις αποτιμήσουμε από κοινού. Η Task Force Που έχει δημιουργήσει η ΕΕ και η Γερμανία έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και υγείας" και τόνισε πως πρέπει να εξεταστεί αν η ελληνική κυβέρνηση το επιθυμεί ακόμη. Κλείνοντας ανέφερε πως διέκρινε "διάθεση καλής συνεργασίας! Μπορούμε να θίξουμε και δύσκολα θέματα όπου έχουμε εντελώς διαφορετικές θέσεις και απόψεις. Και τα δύο κράτη ανήκουν στην ΕΕ, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί μια λύση". 
Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Καγκελάριο και μίλησε για την ευκαιρία "να ανταλλάξουμε απόψεις σε σειρά διμερών και ευρύτερων θεμάτων που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουμε απόψεις". Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε και πάλι για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη βδομάδα: "Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο".
Ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα δεν αποτέλεσε «success story» το «πρόγραμμα διάσωσης» σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών. "Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα προβλήματα φταίνε οι ξένοι, δεν φταίμε εμείς καθόλου γι' αυτά. Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν και δυστυχώς τα πέντε χρόνια του προγράμματος δεν βοήθησαν να τις αντιμετωπίσουμε".


Siemens και Κατοχικό δάνειο στην ατζέντα της Ελλάδας
Ως προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας έθεσε το σπάσιμο των εκατέρωθεν προκαταλήψεων πχ ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τα δεινά της Ελλάδας, την από κοινού προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς όπως η συνδρομή του Βερολίνου για υποθέσεις όπως της Ζίμενς και  η επίλυση διαφορών του παρελθόντος που «ρίχνουν σκιές», όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.
"Οι διαφορές στο θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά πρωτίστως μια υλική διεκδίκηση είναι πρωτίστως ηθικό θέμα και πρέπει να εργαστούμε για να το αντιμετωπίσουμε" σημείωσε και ανέφερε πως το ζήτημα "αφορά τον ελληνικό και το γερμανικό λαό και τον αγώνα που δώσαμε για να νικήσουμε το ναζισμό".
Δες σε βίντεο τις δηλώσεις των δύο αρχηγών:
Οι απαντήσεις της Μέρκελ στους δημοσιογράφους
Πρώτη ερώτηση στην κα. Μέρκελ αφορούσε στο πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας, για την οποία η Καγκελάριος τόνισε πως είναι εκπρόσωπος απλά ενός από τα μέλη της ευρωζώνης. "Οι αποφάσεις σε σχέση με τη ρευστότητα είναι αποφάσεις που παίρνει το eurogroup" σημείωσε και συνέχισε: "Δεν μπορώ να πω να υποσχεθώ και να διασφαλίσω κάτι που έχει να κάνει με τη ρευστότητα. Εξηγήσαμε ποιο είναι το σημείο εκκινήσεως της αποφάσεως που πήραμε στις 20 Φεβρουαρίου" είπε.
Στην ερώτηση για τις γερμανικές επανορθώσεις η Γερμανίδα έσπευσε να επαναλάβει πως από πολιτικής πλευράς το θέμα έχει ολοκληρωθεί. "Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιες ήταν οι συνθήκες, η στάση του γερμανικού καθεστώτος στην Ελλάδα, πόσο υπέφεραν οι Έλληνες. Στοιχεία που δεν ξέρουν πολλοί Γερμανοί" ανέφερε και είπε: "Γι' αυτό το λόγο συστάθηκε το ταμείο του μέλλοντος, αλλά η Γερμανία δεν το αγνοεί σαν θέμα θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα και θα το δούμε διεξοδικά".
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε στο θέμα της κρίσης και του κέρδους που έχει, όπως είπε ο δημοσιογράφος, η Γερμανία από αυτή: "Η Ευρώπη έχει χτιστεί λέγοντας πως κάθε κράτος είναι σημαντικό αδιαφορώντας για το μέγεθός του. Κι αν κοιτάει κανείς προσεκτικά πόσοι είναι οι γείτονες της Γερμανίας ξέρει ότι έχουμε ένα ίδιο ενδιαφέρον και συμφέρον να έχουμε καλές σχέσεις με όλα τα άλλα κράτη. Ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι έχουμε στερεότυπα σφηνωμένα στα μυαλά των ανθρώπων" ανέφερε και συνεχίζει: "Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος κοιτώ το μέλλον και λέω η ΕΕ είναι πολύ σημαντικό, πολύτιμο και πρέπει να κάνουμε το παν για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε".
Τέλος, η κα. Μέρκελ που βιάστηκε να βάλει τέλος στις ερωτήσεις, απάντησε στο θέμα της κρίσης και είπε: "Είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μπορώ να αναλάβω κάποια δέσμευση. Είναι μια αρχική πρώτη επαφή, συζητάμε. Δεν έχουμε φτάσει να δεσμευτοιύμε συγκεκριμένα στις διμερείς μας επαφές. Θα θέσουμε τα θέματα στο τραπέζι και να δούμε που μπορεί να βοηθηθεί ο κάθε ένας.
Οι απαντήσεις του Τσίπρα στους δημοσιογράφους
"Θα ήταν οξύμωρο να έχω έρθει στη Γερμανία και να της ζητήσω να μου δώσει να πληρώσω μισθούς και συντάξεις στην Ελλάδα" σημείωσε με νόημα και φανερά ενοχλημένος από την ερώτηση (τη χαρακτήρισε ατυχή στη συνέχεια) και συνέχισε: "Γνωρίζω πολύ καλά το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις". Σημείωσε πως θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μην υπάρξει διχασμός και να βρεθεί μια λύση. "Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία στους θεσμούς για την ολοκλήρωση, να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που εμείς ζητάμε και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση χρημάτων".
Όταν ρωτήθηκε για δηλώσεις που φέρεται να δήλωσε μέλος της ελληνικής κυβέρνησης περί δήμευσης γερμανικών περιουσιών στην Ελλάδα είπε: "Κατ' αρχάς δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που να εξέφρασε την πρόθεση να καταλάβει το ελληνικό δημόσιο κτίρια του γερμανικού δημοσίου" σημείωσε και ανέφερε το παράδειγμα του Ινστιτούτου Γκαίτε: "Ακούστηκε πολύ το προηγούμενο διάστημα ακόμη και η ιδεά να σταματήσουμε τη δραστηριότητα του Γκαίτε στην Ελλάδα" και συνέχισε: "Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα νομικής διεκδίκησης στα πλαίσια που προβλέπονται θεσμικά στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η πρωτοβουλία για την ανάδειξη του αιτήματος για τις πολεμικές επανορθώσεις δεν αφορά υλική διεκδίκηση, δεν το συσχετίζουμε με τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Είναι ένα διμερές ζήτημα ξεχωριστό με ηθική αξία και όχι υλική. Δημιουργούνται στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν" ολοκλήρωσε.
Στην ερώτηση, ποια η εντύπωση του από την Καγκελάριο και αναφερόμενος στο εξώφυλλο του Spiegel που την έβαζε σε μια ναζιστική φωτογραφία είπε: "Η εμπειρία μου από τις συζητήσεις είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων" και συμπλήρωσε με νόημα: "Ενδεχομένως να δίνεται προς τα έξω μια διαφορετική εικόνα για τους πολιτικούς. Είδα κι εγώ το πρωτοσέλιδο του Spiegel και νομίζω είναι εξαιρετικά άδικο και για την Καγκελάριο και για το γερμανικό λαό να υφίσταται μια τέτοια προκλητική επίθεση, υπόνοιες ότι έχει οποιαδήποτε σχέση η σημερινή Γερμανία με το Ράιχ που κύλησε στο αίμα στην Ευρώπη" ανέφερε. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην εφημερίδα Αυγή είπε: "Όταν είδα μια τέτοια γελοιογραφία στη δική μου εφημερίδα, στην κοινοβουλευτική ομάδα, έβαλα τις φωνές. Είπα δεν παίζουμε με την ιστορία" και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος αποτελούν τομέα σταθερότητας σε "μια περιοχή γενικευμένης αστάθειας".
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις στα θέματα ρευστότητας είπε: "Νομίζω ότι τα προβλήματα τα μεσοπρόθεσμα είναι γνωστά. Εμείς τα κληρονομήσαμε και έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε προγράμματα στα οποία είχαν δεσμευτεί" ανέφερε και είπε πως η Ελλάδα έχει να εκταμιεύσει δόση από το καλοκαίρι. Ο κ. Τσίπρας έκλεισε λέγοντας: "Ήρθα από την Ελλάδα φέροντας τον καλό καιρό της και έτσι ανοιξιάτικο είναι το κλίμα και στις διμερείς σχέσεις" σημείωσε.

Λευτέρης Σαββίδης 
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: