Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ολοκληρωμένο σχέδιο χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας έχει εκπονήσει η κυβέρνηση προκειμένου να στηριχθούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αλλά και εν γένει οι επενδύσεις στη χώρα μας κατά το επόμενο διάστημα. Είναι γεγονός ότι πολλές δραστηριότητες της ελληνικής οικονομίας παραμένουν "παγωμένες", λόγω της συνέχισης της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, όμως το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού "τρέχει" την προετοιμασία χρηματοδοτικών "εργαλείων", τα οποία θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση την ανάπτυξη εν αναμονή επίτευξης συμφωνίας.
Οι 4+1 πηγές χρηματοδότησης
Οι 4+1 πηγές χρηματοδότησης είναι οι εξής:
  • Ήδη έχει υπογραφεί επενδυτική συμφωνία της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Βάσει αυτής, θα εισρεύσουν στη χώρα μας έως και 500 εκατομμύρια ευρώ κατ' έτος σε χρηματοδοτήσεις, μέχρι και το 2020, ήτοι 3 δισ. ευρώ.
Προσπάθεια για 6 δισ. από το EBRD
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν συναντήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Οικονομίας με στελέχη της τράπεζας και διαφάνηκε η προοπτική τα ανωτέρω ποσά, αναλόγως του επενδυτικού ενδιαφέροντος, να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ κατ' έτος και συνολικά τα 6 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Να σημειωθεί ότι η EBRD ειδικεύεται στην παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε επιχειρήσεις και επενδυτικά σχέδια.
  • Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που προορίζεται για την κάλυψη έργων που απεντάσσονται από το παλιό ΕΣΠΑ και δεν θα ενταχθούν στο νέο, ώστε να μην καταλάβουν χώρο. Πρόκειται για ημιτελή έργα, τα οποία, προκειμένου να λάβουν την τελική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει προηγουμένως να ολοκληρωθούν με εθνικούς πόρους, αφού η κοινοτική συμμετοχή εκταμιεύεται απολογιστικά. Το δεύτερο βήμα είναι ο προσδιορισμός αυτών των έργων που θα συνεχίσουν την επόμενη περίοδο (νέο ΕΣΠΑ) και η ομαλή έναρξη των νέων προγραμμάτων μέσα στο 2015.
  • Σύναψη άλλου δανείου με την ΕΤΕπ, προκειμένου να καλυφθούν έργα τα οποία απεντάσσονται από τον αναπτυξιακό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαιτούμενη συνολική χρηματοδοτική ανάγκη γι' αυτά έχει φτάσει κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ, από τα οποία έχει καλυφθεί περίπου το 1,5 δισ. ευρώ. Στόχος του υπουργείου Οικονομίας είναι να χρηματοδοτηθεί τουλάχιστον ακόμη 1,5 δισ. ευρώ.
  • Η μέγιστη αξιοποίηση του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, του οποίου η μόχλευση για την Ελλάδα φτάνει τα 35 δισ.. ευρώ από το 2015 έως το 2017, με πάνω από 8 δισ.. ευρώ να κατευθύνονται σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τα χρήματα θα δίνονται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), που θα δημιουργηθεί εντός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Στην ίδια λογική, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εκμεταλλευτεί τα 2 δισ.. ευρώ που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση προς τη χώρα μας από το νέο ΕΣΠΑ και τα οποία απαιτούν, με τη σειρά τους, λίστα με συγκεκριμένα έργα, η οποία τελεί υπό σύνταξη.
  • Η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας. Για το θέμα αυτό υπήρξε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα με τον εκτελεστικό διευθυντή της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας ΚfW Λουτζ - Κρίστιαν Φάνκε, όπου έχει αποφασιστεί ότι βασικοί πυλώνες της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Η συμμετοχή του Ταμείου θα επικεντρωθεί στην περιφερειακή ανάπτυξη και τις υποδομές και το ΕΤΕΑΝ στη χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: