Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Έκκληση για πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού για νέα, δικαιότερη συμφωνία, με ομοψυχία και παραμονή στην Ευρωζώνη

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2015
Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίζονται στην χώρα με τις ολοένα και αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη εύθραυστη Ελληνική οικονομία.
Η απόφαση για δημοψήφισμα με επακόλουθο το κλείσιμο των Τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην διακίνηση κεφαλαίων δημιουργεί ένα άνευ προηγουμένου αποπνικτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων και για τους εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να συνεχίσουν την ομαλή λειτουργία τους μιας και όλες οι συναλλαγές και διεκπεραιώσεις συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας πραγματοποιούνται μέσω Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Ειδικότερα τομείς που σήμερα παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο και συμβάλουν στην εθνική οικονομία και απασχόληση, όπως ο τουρισμός, πλήττονται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για την μελλοντική τους δυναμική και αποτελεσματικότητα. Οι Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις την στιγμή που προσπαθούν με όλα τα μέσα να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού πλήττονται σημαντικά από τις δυσάρεστες εξελίξεις. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις με σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα ήδη εκπονούν σχέδια σταδιακής απομείωσεις της δραστηριότητας τους στην χώρα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εικόνα της χώρας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα. Και φυσικά οι χιλιάδες μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν πλέον στα σημερινά δεδομένα με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι και επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα διατήρησης των δραστηριοτήτων τους και επιβίωσης τους. Δυστυχώς δε η επαναφορά όλων αυτών των επιχειρήσεων στην προηγούμενη ομαλότητα θα πάρει αρκετό χρόνο που στην πραγματικότητα σχεδόν δεν υπάρχει.

Το Επιμελητήριο μας ανέκαθεν έχει εκφραστεί υπέρ της απαραίτητης και υπεύθυνης συναίνεσης του πολιτικού κόσμου σε μία προσπάθεια αποτελεσματικότερης διαπραγμάτευσης με του Ευρωπαίους εταίρους μας.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες εκείνες που απαιτούν οι περιστάσεις έτσι ώστε η χώρα να διεκδικήσει μία δικαιότερη και καλύτερη συμφωνία με ομοψυχία και θετική διάθεση και να παραμείνει οπωσδήποτε στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα θεωρούμε απαραίτητη την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας βασισμένη στα σημαντικά πλεονέκτημα της αλλά και στις αρχές της αξιοκρατίας, υπεύθυνης λογοδοσίας, ισονομίας και δικαιοσύνης που θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και κυρίως για τις νέες γενιές στις οποίες θα κληροδοτήσουμε την χώρα αυτή.  

Η Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται απαραίτητη όχι μόνο για την οικονομική σταθερότητα αλλά και για την γενικότερη ασφάλεια της χώρας μας σε καιρούς ορατής αστάθειας και σημαντικών κινδύνων στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή.

Ο πολιτικός, επιχειρηματικός, ακαδημαϊκός κόσμος και γενικά όλοι οι Έλληνες πολίτες οφείλουμε χωρίς ιδιοτέλειες και συμφέροντα να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να κινηθούμε ομόψυχα και συναινετικά για την άμεση εξεύρεση μίας ειλικρινούς, βιώσιμης και ουσιαστικής λύσης μέσα στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: